Rusų turistams traukiant į Europą, Helsinkio oro uoste rikiuojasi prabangūs „Porsche“ ir „Bentley“

Prieš 1 metus 90

Nepasitenkinimas Suomijos vizų politika auga, tačiau kol kas šalis yra pagrindinis Rusijos keliautojų tranzito taškas. Suomijai tapus svarbia tranzito šalimi į Europą skrendantiems Rusijos turistams, Helsinkio oro uosto automobilių stovėjimo aikštelėje vienas po kito rikiuojasi „Porsche“, „Bentley“ ir kiti prabangūs automobiliai rusiškais numeriais, rašo „The Guardian“.

Maskvai įsiveržus į Ukrainą, ES uždarė savo oro erdvę Rusijos lėktuvams, priversdama į Europą keliaujančius rusus sieną kirsti automobiliais ar autobusais arba skristi aplinkiniais maršrutais, naudojantis ne Vakarų oro linijomis.

Liepą Rusijoje buvo atšaukti su COVID-19 susiję ribojimai, todėl keliautojų iš šios šalies skaičius išaugo, paskatindamas Europoje diskusijas, ar dera įsileisti rusų turistus, kol tęsiasi karas.

Prasiėjus Helsinkio oro uosto automobilių stovėjimo aikštele, galima pamatyti dešimtis, jei ne šimtus aukščiausios klasės automobilių su rusiškais numeriais, įskaitant naująjį „Mercedes-Benz“ S klasės sedaną ir „Porsche 911 Turbo S“.

„Man tai nesuvokiama, – sakė iš daugiaaukštės stovėjimo aikštelės išėjęs keliautojas suomis Jussi Hirvonenas. – Norėčiau, kad jų čia nebūtų, bent kol nebus išspręsta situacija Ukrainoje.“

Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto sakė, kad Suomija tapo Rusijos turistų „tranzito šalimi“. „Helsinkio oro uoste šiuo metu labai daug rusų turistų“, – pridūrė jis.

Kylant nepasitenkinimui dėl rusų turistų srautų karo Ukrainoje metu, praėjusią savaitę Suomija pareiškė, kad nuo rugsėjo 1 d. apribos vizų turistams iš Rusijos išdavimą iki 10 proc. nuo šiuo metu išduodamų vizų skaičiaus.

Tačiau rusai ir toliau keliauja į Suomiją su kitose ES šalyse išduotomis vizomis, leidžiančiomis Šengeno erdvėje judėti be sienų. „Jie čia atvyksta turėdami įvairių šalių išduotas Šengeno vizas, o paskui keliauja toliau per Helsinkio oro uostą“, – sakė P. Haavisto.

Rugpjūčio mėnesį Suomijos pasienio tarnybos atliktos apklausos duomenimis, maždaug du trečdaliai rusų, kertančių Suomijos rytinę sieną, turi ne Suomijos išduotą Šengeno vizą.

„Vengrija, Ispanija, Italija, Austrija ir Graikija paprastai išduoda vizas rusams ir yra tarp daugiausiai vizų išduodančių ES šalių“, – sakė pasienio apsaugos pareigūnas Mertas Şaşıoğlu.

Anot P. Haavisto, Šengeno taisyklės neleidžia Suomijai uždaryti sienos tam tikros šalies piliečiams. Dėl tokių sankcijų turi būti priimtas bendras ES sprendimas.

„Kadangi Suomija ir Baltijos šalys planuoja apriboti vizų išdavimą, būtų gerai, kad panašius sprendimus priimtų visos ES šalys“, – pridūrė jis.

Panašią poziciją išsakė ir daugelis oro uoste kalbintų suomių. „Turėtų būti ES sprendimas uždaryti sieną“, – sakė keliautojas Jussi Hirvonenas.

Suomija šį klausimą ketina kelti rugpjūčio 30 d. Čekijoje vyksiančiame ES užsienio reikalų ministrų susitikime.

Skaityti visą pranešimą