Rusų tinklaraštininkas: šalis prisitaiko prie sankcijų, tačiau ateis diena, kai atsargų iš Vakarų nebeliks

Prieš 1 metus 127

Briuselyje vykstant Europos Sąjungos diplomatijos vadovų susitikimui aptarta ne tik papildoma 500 milijonų eurų parama Ukrainai, bet ir naujos sankcijos, kurios gali būti patvirtintos dar šią savaitę. Pasak Bendrijos užsienio politikos įgaliotinio Josepo Borrellio, sankcijos veikia ir Europa privalo tęsti ką pradėjusi. Ekonomistai sako, kad sankcijos kol kas labiausiai veikia Rusijos vidaus vartojimą.

Tinklaraštininkas Nikis Prošinas prieš maždaug metus pradėjo „YouTube“ paskyroje talpinti pasakojimus, kaip atrodo kasdienis gyvenimas Rusijoje. Daug dėmesio sulaukdavo įrašai, kur vaikinas lygindavo produktų kainas Rusijos parduotuvėse. Tada atėjo vasario 24-oji.

„Atsikėliau, paskaičiau knygą, išgėriau kavos. Tada įsijungiau kompiuterį ir perskaičiau naujienas: Rusija įsiveržė į Ukrainą. Mano reakcija buvo: „p***, visiškai p***“. Mes taip sakome Rusijoje, kai kažkas blogo, labai blogo nutinka“, – pasakoja jis.

Nuo tos dienos vis daugiau užsienio verslų pranešė besitraukiantys iš šalies. N. Prošinas sako, jog viskas keičiasi labai greitai, bet šalis esą jau ėmė prisitaikyti prie sankcijų.

„Iš tiesų, nemažai parduotuvių prekybos centruose vėl atvėrė duris, tačiau pasikeitė jų pavadinimai. Kompanijos, ankščiau valdžiusios tas parduotuves, jas pardavė Rusijos verslininkams. Netgi Turkijos ir Kinijos. Prieš kelias dienas vėl apėjau parduotuves ir galiu pasakyti, kad labai didelio skirtumo nėra. Aišku, garsiausių prekių ženklų parduotuvės lieka uždarytos“, – nurodo jis.

Bet, pasak tinklaraštininko, net ir pačių garsiausių prekių ženklų gaminių galima įsigyti. Daugelis jų nusiperka užsienio internetinėse parduotuvėse, Rusijos valdžia leido paralelinį importą – įvežti prekes, apeinant gamintojų ir autorių teisių draudimus. Didžiausią sankcijų efektą esą jaučia eiliniai gyventojai – kainos kyla.

„Pavyzdžiui, mėgstu vienus sausus pusryčius. Ankščiau mokėdavau už juos 65 rublius. Vakar – 110. Pabrango kone dvigubai. Kalbant apie prekes iš Vakarų, galbūt po pusmečio situacija bus kitokia nei dabar. Matau, kad nemažai parduotuvių tebeturi prekių sandėliuose. Atsargų dar pakanka ypač tiems verslams, kurie ankščiau pirkdavo didelius kiekius prekių iš užsienio. Akivaizdu, ateis diena, kai atsargų nebeliks“, – svarsto jis.

Ekonomistas Aleksandras Izgorodinas sako, kad sankcijos dabar labiausiai veikia Rusijos vidaus vartojimą.

„Mažmeninės prekybos kas mėnesį krenta apie 10 procentų. Tai yra susiję ir su tuo, kad Rusijos vartotojų optimizmas šiuo metu yra prasčiausias nuo pandemijos pradžios – tai reiškia, kad ir dėl sankcijų, ir ekonominės krizės, ir bendro neapibrėžtumo Rusijos vartotojai tiesiog nebenori, o kai kurie ir nebegali įpirkti tam tikrų prekių, paslaugų“, – aiškina ekonomistas.

Bendrijos diplomatijos vadovai, taip pat, aptarė ir ruošiamas naujas sankcijas Rusijai: numatytas rusiško aukso draudimas, plečiami asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašai.

„Manau, kad jis iš tikrųjų ir yra 6,5 paketas, apribojimai nėra įvedami tokia apimtimi, kaip ankstesniais paketais. Dėl dujų akivaizdu jokio proveržio nėra ir diskusija labai labai lėta. Netgi yra klausimas, ar Rusija pati nenutrauks dujų tiekimo Europai, nelaukdama jokio sankcijų paketo“, – sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Reuters“ skelbia matę laišką, kuriame Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ mažiausiai vienam dideliam pirkėjui pranešė apie force majeure situaciją, dėl kurios negali vykdyti savo tiekimo įsipareigojimų. Esą verslas susidūrė su paties nekontroliuojamais veiksniais, tačiau kai pasitikėjimo tarp karo vykdančios Rusijos ir Europos beveik nebelikę, vargiai ar kas patikės Kremliaus versija.

Dėl naujų sankcijų planuojama sutarti šią savaitę, nors Viktoras Orbanas – artimiausias Kremliui bendrijos lyderis – jas pasmerkė pareikšdamas, Europa „šovė sau į plaučius“ pakenkdama energijos tiekimui.

„Ar sankcijos veikia? Ar jos veikia mus labiau nei Rusiją? Kai kurie Europos lyderiai aiškina, kad sankcijos buvo klaida. Aš taip nemanau. Taikyti sankcijas buvo ir toliau bus svarbu“, – pabrėžia ES užsienio politikos įgaliotinis J. Borrellis.

Ekonomistai sako, kad tikrąjį sankcijų poveikį Rusija turėtų pajusti metų pabaigoje, o gal ir 2023-ųjų pradžioje, kai Europa, žadama, visiškai nebepirks rusiškos naftos.

Skaityti visą pranešimą