Rusų lėktuvą numušęs ukrainietis: kare jau buvau vairuotoju, kulkosvaidininku ir priešlėktuvinės gynybos specialistu

Prieš 1 metus 81

Birželio mėnesį 72-oji atskiroji mechanizuotoji brigada įžengė į Donbasą. O vos po kelių dienų jau pranešė sunaikinusi rusų lėktuvą „Su-25“ ir paėmusi į nelaisvę jo pilotą – „Wagner“ kovotoją. Tokią sėkmę lėmė kareivio, prisistatančio šaukiniu „Senis“, veiksmai. Jis kartu su savo porininku į lėktuvą pataikė iš nešiojamos priešlėktuvinės raketų sistemos „Igla“. Vienas šūvis ir sunaikintas taikinys, kainuojantis 285 mln. grivinų.

Ši publikacija yra LRT.lt portalo partnerio „Hromadske“ originalus kūrinys.

„Hromadske“ susitiko su „Seniu“ Donbase. Štai ką jis papasakojo.

Pilnos kelnės adrenalino

Mane kartu su porininku Artiomu pasiuntė į tam tikrą vietą stebėti dangų. Sakė, kad ten dažnai skraido rusų aviacija. Atvykę pamatėme, kad Popasnos apylinkėse tikrai skraido daug jų „paukštelių“. Tačiau mūsų turimai nešiojamai priešlėktuvinių raketų sistemai jie buvo per toli, negalėjome jų pasiekti.

Bet netrukus pastebėjome „Suškę“. Išskrido iš slėnio. Maždaug 50 metrų virš mūsų pralėkė. Susisiekėme per radiją dar kartą paklausti, ar ne mūsų lėktuvas, nes taip ramiai įskrido pas mus į užnugarį. Mums buvo pasakyta, kad ne, ne mūsų, ir kad netrukus grįš. Tada aš atsistojau vienoje kalvos pusėje, o Artiomas – kitoje. Lėktuvas apsisuko ir skrido tiesiai į mane. Tikriausiai jis pamatė mane su „Igla“, nes staigiai metėsi į šoną. O ten jo laukė Artiomas – pataikė į kairįjį variklį. Aš paleidau antrą raketą ir pataikiau į dešinį. Jis nukrito kažkur už kalvos. Pilotas katapultavosi, mūsų vaikinai jį surado. Vėliau internete perskaičiau, kad tai buvo samdinys iš „Wagner“ grupės.

Koks įspūdis numušus lėktuvą? Pilnos kelnės adrenalino, kaip sakoma. Bet tuoj pat supratau, kad reikia keisti poziciją, sprukti iš ten. Per radiją jau buvo perduota, kad ruoštumėmės, nes atskrenda sraigtasparniai ieškoti piloto.

Po šimtą gramų už numuštą lėktuvą

Vadas, jau amžinatilsi, „Partizanas“ paskambino mūsiškiams, liepė ruošti po šimtą gramų už numuštą lėktuvą. Bet jis pats pas mus nespėjo... Taip kad nešventėme. O kaip švęsti, kol pozicijos išsibarsčiusios? Dar nė vienos šventės nebuvo. Bus pergalė – švęsime.

Apskritai tai buvo pirmasis mūsų su Artiomu kovinės raketos (iš priešlėktuvinės sistemos „Igla“) paleidimas. Prieš tai dvi dienas treniravomės. Viskas vyko kaip kompiuteriniame žaidime. Užsidedi šalmą, pasiimi raketą – ji ten kaip tikra, šiek tiek sunkesnė. Bet sunku pratybose – lengva mūšyje. Taip ir mokėmės dvi dienas; instruktoriai papasakojo, kaip užsifiksuoti taikinį ir visa kita. Vaikinai instruktoriai – kovotojai su patirtimi.

(72-oji brigada savo „Facebook“ puslapyje pranešė, kad Kyjivo gamykloje „AE Energia 2000“ sukurtas priešlėktuvinės gynybos kario treniruoklis „Igla“ buvo įsigytas už fondo „Grįžk gyvas“ surinktas lėšas. Per kelias savaites kursus baigė 70 karių).

Šaukinį „Senis“ gavau dėl amžiaus – man 58-eri

Įprastame gyvenime aš dirbu Kyjivo popieriaus fabrike. Šaukinį „Senis“ gavau dėl amžiaus – man jau 58 metai. Senas jau, sunkoka. Šiame kare buvau jau daug kuo – ir vairuotoju, ir kulkosvaidininku, ir granatsvaidininku, o dabar tapau priešlėktuvinės gynybos specialistu.

Turiu patirties Antiteroristinės operacijos (ATO) zonoje. Tada buvau mobilizuotas, tarnavau 93-ioje brigadoje, buvau vairuotoju. Kai vasario 24 d. prasidėjo plataus masto invazija, buvę ATO kovotojai susibūrėme ir kartu nuvažiavome į karinį komisariatą. Ten mums liepė per 12 valandų prisistatyti su daiktais, išsiuntė į 72-ą brigadą. Vakare buvome Brovaruose, o ryte – Skibino kaime. Ten kartu su Tania Čornovil stengėmės atremti priešo atakas. Ji ne iš mūsų brigados, ji subūrusi tokią „klajojančią“ komandą.

Kovo 9 dieną sunaikinome rusų koloną. Tai buvo pirmasis jų bandymas praeiti. Ten buvo apie šimtą „dėžučių“ jų technikos. Atrodo, kovo 19 d. jie vėl bandė įeiti. Taip pat sustabdėme. Ten turėjome labai gerai įtvirtintas pozicijas. Černihivas ir Sumai laikėsi, todėl mums pavyko įsikasti. O Kyjivo srityje aviacija neveikė taip paprastai, kaip Donbase. Ir nebuvo tiek artilerijos, kaip čia. Jie dabar kiaurą parą šaudo ir nesustoja, viską lygina su žeme.

Skaityti visą pranešimą