Rusijos sulaikyta JAV krepšinio žvaigždė kreipėsi į Bideną: nepamirškite manęs

Prieš 1 metus 78

Vasario mėnesį Rusijoje sulaikyta JAV krepšinio žvaigždė Brittney Griner kreipėsi į JAV prezidentą Joe Bideną, prašydama jo pagalbos.

Pirmadienį per savo atstovus 31-erių metų moteris perdavė JAV prezidentui laišką, kuriame teigia bijanti „kad liks čia amžinai“.

„Aš suprantu, kad turite labai daug rūpesčių, bet prašau, nepamirškite manęs ir kitų čia sulaikytųjų. Prašau, padarykite viską, kad grąžintumėte mane namo“, – rašė B. Griner.

ESPN praneša, kad nėra aišku, kokiu būdu B. Griner perduoda ranka rašytus laiškus iš savo kameros Maskvos kalėjime, bet tokių laiškų jau buvo ne vienas.

Amerikietė turi ją atstovaujančius advokatus ir pačioje Rusijoje, tačiau jos korespondencija yra stebima.

Vasarį ji sulaikyta Maskvos oro uoste ir apkaltinta bandymu į Rusiją kontrabanda įvežti hašišo aliejaus, skirto rūkyti elektroninėms cigaretėms. Penktadienį prasidėjo krepšininkės teismas.

„Liepos 4 dieną mano šeima paprastai pagerbia tarnybą vyrų, kurie kovėsi už laisvę, įskaitant mano tėvą, kuris yra Vietnamo karo veteranas. Man skaudu galvoti apie įprastą dienos šventimą, kai šiemet laisvė man reiškią kažką visai kito“, – rašoma kitoje viešai išplatintoje laiško ištraukoje.

Ekspertai pabrėžia, kad ši byla – parodomoji. Rusija taip siekia turėti derybinių svertų, kad iš JAV galėtų išlaisvinti savo sulaikytus nusikaltėlius. Rusijos žiniasklaida ne kartą rašė, kad B. Griner gali būti iškeista į Viktorą Boutą, kuris JAV nuteistas 25 metų kalėjimo bausme už terorizmo finansavimą.

„Sėdėdama čia, Rusijos kalėjime, viena su savo mintimis, be savo žmonos, šeimos, draugų, olimpinių marškinėlių ar pasiekimų apsaugos, bijau, kad nelikčiau čia amžinai“, – rašo B. Griner.

Skelbiama, kad krepšininkės teismas tęsis ketvirtadienį. Ji kol kas teisme nebuvo pasisakiusi, tačiau su jos byla artimi šaltiniai teigia, kad didelė tikimybė, jog B. Griner pripažins savo kaltę, nes Rusijoje bus reikalaujama kaltės pripažinimo ateityje siekiant susitarti dėl bet kokio apsikeitimo nuteistaisiais.

Skaityti visą pranešimą