Rusijos kariai atsisako kautis, bet namo negrįžta – vadai juos baugina, siunčia į sulaikymo centrus

Prieš 1 metus 77

Kai grupė karių iš Buriatijos pabandė atsistatydinti ir nutraukti kontraktus, susisiekti su jais tapo nebeįmanoma. Kontraktus sudarę kariai, kurie atsisako toliau kautis Ukrainoje, sako, kad jų vadai jiems neleidžia grįžti namo, baugina ir grasina, bandydami priversti grįžti į frontą, rašo „The Moscow Times“.

Kai grupė 11-osios šaulių oro atakos brigados karių iš Buriatijos pateikė atsistatydinimo prašymus, jų vadovai juos sutiko su pasipriešinimu.

„Iš pradžių (norėjusių pasitraukti) buvo 78, bet po kelių prievartos raundų kariuomenės vadovybė šį skaičių sugebėjo sumažinti iki minimumo“, – sakė prieš karą nusistačiusios organizacijos „Laisvosios Buriatijos Fondas“ vienas įkūrėjų Vladimiras Budajevas.

Dalinio vadovybė atsisakė priimti atsistatydinimo prašymus ir karius padalino į nedideles grupes bei išsiuntė į specialią sulaikymo įstaigą, įkurtą okupuotame Ukrainos Luhansko mieste, išplatintame įraše nurodė vieno kario motina Oksana Plusnina.

Anot jos, vadovybė atėmė iš karių jų identifikacijos dokumentus, kariams neleidžiama naudotis mobiliaisiais telefonais, susisiekti su šeimomis ar teisininkais.

Moters sūnus Ilja Kaminskis „Current Time TV“ sakė, kad prieš tai kariai buvo laikomi „užrakinti garaže“ ir „maitinami kažkokiomis baisybėmis kartą per dieną“.

Jis taip pat perdavė įrašą, kuriame girdėti brigados vado plk. ltn. Įtikinėjimai kariams atsiimti prašymus. Televizijai teko išcenzūruoti vado keiksmažodžius.

„Aštuoni žmonės jau (nuvyko į Luhanską), o dabar jie tikrai labai nori grįžti į mūšio lauką. Nežinau, ką jie jiems padarė ar pasakė“, – grasino karininkas.

I. Kaminskis, kuris sakė parašęs jau apie 20 prašymų atleisti jį iš karinės tarnybos, netrukus po pokalbio su televizija tapo nebepasiekiamas.

O. Plusnina taip pat sakė, kad karininkai grasina sulaikyti visus pasitraukti norinčius karius ir siųsti juos tiesiai į frontą.

„Tai visiškai neteisėta, nes kontrakto su Rusijos kariuomene nutraukimas yra teisėta procedūra. Tai (valstybės) įdarbinti žmonės, kurie gali (teisėtai) atsisakyti vykdyti įsakymus bet kuriuo metu“, – pabrėžė V. Budajevas.

Praėjusį mėnesį grupė karių žmonių iš Buriatijos išplatino vaizdo įrašą, kuriame sakė, kad apie 150 karių pateikė pasitraukimo prašymus, tačiau negrįžo namo. Nors kariai jau buvo autobuse, jie vėl buvo išsiųsti į Ukrainą, o su žmonomis „pasikalbėjo FSB“, nurodė V. Budajevas. Tačiau istorijai plintant internete, galų gale kariai grįžo namo iš fronto.

Skaityti visą pranešimą