Rusijos karas prieš Ukrainą. Vokietijos kancleris įspėja „ruoštis ilgam karui“

Prieš 1 metus 46

360-oji Rusijos karo prieš Ukrainą diena. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pareiškė, kad „Ukrainos pergalei alternatyvos nėra“, Kyjivui jau beveik metus kovojant su Rusijos didelio masto invazija. Tuo metu Vokietijos kancleris Olafas Scholzas penktadienį pareiškė, kad Ukrainoje „išmintinga būti pasirengusiam ilgam karui“, ir pridūrė, kad Kyjivo sąjungininkai jo metu išliks kartu, rašo CNN.

„Manau, kad išmintinga būti pasiruošusiam ilgam karui ir išmintinga perduoti Putinui žinią, kad esame pasirengę tiesiog visą laiką likti kartu su Ukraina ir kad nuolat remsime šalį“, – sakė O. Scholzas CNN žurnalistei Christiane Amanpour kasmetinėje Vokietijos Miuncheno saugumo konferencijoje.

V. Zelenskis penktadienį palygino savo šalį su bibliniu Dovydu, kuriam tenka gintis nuo Rusijos Galijoto. „Galijotas jau pradėjo pralaimėti. Galijotas bet kokiu atveju šiais metais kris“, – pabrėžė V. Zelenskis.

V. Zelenskis taip pat paragino sąjungininkes „paskubėti“ paremti Kyjivą, sakydamas, kad nuo to priklauso gyvybės.

„Turime paskubėti. Mums reikia spartos – mūsų susitarimų, mūsų pristatymo spartos... Sprendimų, kuriais siekiama apriboti Rusijos potencialą, spartos. Greičiui nėra alternatyvos, nes nuo jo priklauso gyvybės“, – kalbėjo jis.

Pasak Ukrainos prezidento, „akivaizdu“, jog Ukraina nebus paskutinė Vladimiro Putino invazijos stotelė, nes V. Putinas tęs žygius į kitas postsovietines šalis. Jis taip pat sakė, kad kol Vakarai diskutuoja apie tankų tiekimą Ukrainai, Kremlius galvoja, kaip „uždusinti“ Moldovą.

Skaityti visą pranešimą