Rusijos karas prieš Ukrainą. Rusija ir vėl atakavo Ukrainą raketomis

Prieš 11 mėnesius 75

432-oji Rusijos karo prieš Ukrainą diena. Rusijai naktį į pirmadienį raketomis apšaudė Ukrainą. Oro gynyba, Ukrainos kariuomenės duomenimis, sugebėjo numušti 15 iš 18 Rusijos lėktuvų paleistų raketų. Kyjivo miesto valdžia pareiškė, kad numuštos visos į sostinę nutaikytos raketos.

Per Rusijos smūgius Ukrainos Chersono regione žuvo vienas žmogus ir dar trys buvo sužeisti, pirmadienį pranešė regiono pareigūnas.

Anksti pirmadienį Maskva taip pat paleido raketų virtinę per Ukrainą, o Kyjivas pranešė, kad daugumą jų numušė.

432-oji Rusijos karo Ukrainoje diena

  • Ukrainos kariai kontratakavo rusus tam tikruose Bachmuto ruožuose Donecko srityje ir privertė juos palikti kai kurias pozicijas;
  • Ukrainos generalinio štabo duomenimis, sekmadienį priešas neteko 450 karių. Ukrainos skaičiavimu, žuvusių rusų okupantų skaičius išaugo iki 190 960;
  • Rusijai naktį į pirmadienį raketomis apšaudė Ukrainą. Oro gynyba, Ukrainos kariuomenės duomenimis, sugebėjo numušti 15 iš 18 Rusijos lėktuvų paleistų raketų;
  • Rusai vis dažniau atsisako dalyvauti karo veiksmuose prie Marinkos;
  • Ukrainos Generalinio štabo duomenimis, laikinai okupuotose Krymo Kerčės pusiasalio teritorijose Rusijos okupantai sustiprino kontrsabotažo ir policijos priemones;

Savo ruožtu ISW analitikai pabrėžia, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimas įsiveržti į Ukrainą neturint aiškios ir doktrininės vadovavimo struktūros bei jo nenoras paskirti vyriausiąjį invazijos į Ukrainą karo vadą turėjo ilgalaikį poveikį Rusijos vadovybės Ukrainoje struktūrai.

Ataskaitoje pažymima, kad V. Putino nenoras paskirti bendrą invazijos į Ukrainą karo vadą turėjo daugialypių padarinių Rusijos kariuomenei, be kita ko, paskatino stiprų susiskaldymą, dezorganizavo vadovavimo struktūras ir lėmė neįgyvendinamus lūkesčius.

Žemiau pateikiamas naujausias ISW sudarytas teritorijų kontrolės žemėlapis:

— ISW (@TheStudyofWar) April 30, 2023

Vakarų pareigūnai 2022 m. balandį pranešė, kad Rusija neturėjo nė vieno savo pajėgų Ukrainoje karinio vado nuo invazijos pradžios 2022 m. vasario 24 d. Tikėtina, kad V. Putinas taip siekė save pristatyti kaip vyriausiąjį vadą ir sėkmingos invazijos į Ukrainą sumanytoją.

Užfiksuoti Rusijos kariniai planai atskleidė, kad Kremlius tikėjosi, jog Rusijos pajėgos užims Kijevą vos per kelias dienas, ir Putinas greičiausiai norėjo paskelbti šią greitą invaziją asmenine geopolitine pergale, rašoma ISW ataskaitoje.

Taip pat pažymima, kad V. Putinui reguliariai keičiant vadovybę, Rusijos kariuomenė tampa vis labiau susiskaldžiusi ir neorganizuota, o tai menkina Rusijos kariuomenės gebėjimą vykdyti nuoseklią kampaniją Ukrainoje.

Apie sekmadienio įvykius skaitykite čia.

Skaityti visą pranešimą