Rusijos karas prieš Ukrainą. Rusija deportuoja Ukrainos vaikus, prisidengdama reabilitacijos programomis

Prieš 1 metus 67

276-oji Rusijos karo prieš Ukrainą diena. Rusijos pareigūnai toliau stengiasi deportuoti vaikus į Rusiją, prisidengdami medicininės reabilitacijos programomis, praneša Karo studijų institutas (ISW). Rusijos okupacinė administracija Luhansko srityje atliko 15 tūkst. 2-17 metų amžiaus vaikų medicininę apžiūrą ir nustatė, kad 70 proc. jų reikia „specialios medicininės priežiūros“, todėl jie turi būti išvežti į Rusiją „gydyti“.

Per šeštadienio Rusijos smūgius Dniprui iki pamatų sugriauta 10 privačių namų, beveik 20 apgadinta, sakė Dnipro srities karinės administracijos vadovo patarėja. Pranešama, kad sužeisti 6 žmonės.

Roberto Lansingo instituto (RLI) analitikai praneša, kad šaltinių Rusijos karinėje vadovybėje duomenimis, Rusijos karinė žvalgyba artimiausiomis dienomis gali pabandyti įgyvendinti scenarijų, apimantį pasikėsinimą nužudyti neteisėtą Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, arba nužudymo imitaciją. Taip būtų siekiama Baltarusiją tiesiogiai įtraukti į karą prieš Ukrainą.

277-oji Rusijos agresijos Ukrainoje diena

  • Šeštadienį Rusija sudavė du raketų smūgius Dniprui ir surengė keturias MLRS atakas prieš Ukrainos karių pozicijas ir apgyvendintas vietoves;
  • Ukrainos prezidentas teigia, kad dėl elektros tiekimo problemų kenčia daugiau nei 6 mln. namų ūkių;
  • Išlaisvintame Chersone užfiksuoti 578 karo nusikaltimai, kuriuos įvykdė Rusijos kariškiai;
  • Iš Chersono ligoninės evakuojami pacientai, per apšaudymus čia žuvo 15 žmonių;
  • „Forbes“ skelbia, kad Rusija nuo vasario pabaigos karui prieš Ukrainą išleido 82 milijardus dolerių;
  • Rusijos Federacija tikriausiai naudoja senstančias sparnuotąsias raketas iš savo branduolinio arsenalo, kad smogtų Ukrainai, skelbia skelbia JK Gynybos ministerija;
  • Jungtinė Karalystė (JK) perduos Ukrainai dar vieną paramos paketą, kurio tikslas – padėti šiai šaliai ištverti artėjančią žiemą;
  • JK gynybos ministras Benas Wallace‘as ragina Ukrainą „išlaikyti spaudimą, išlaikyti tempą“ ir tęsti puolimą žiemą, kad galėtų pasinaudoti savo pranašumais mūšio lauke.

JAV karo studijų instituto analitikai skelbia, kad pranešimai apie prastai aprūpintą Rusijos mobilizuotą personalą skaido Rusijos informacinę erdvę. O penktadienį Rusijos prezidentas klaidingai pristatė susitikimą su 18 moterų, užimančių įtakingas pareigas Rusijos politinėje srityje, kaip atvirą diskusiją su mobilizuotųjų motinomis.

Analitikai teigia, kad susitikimu akivaizdžiai bandyta numalšinti mobilizuotųjų artimųjų nepasitenkinimą ir tikrų motinų bei žmonų grupių kreipimusis.

Žemiau pateikiamas naujausias ISW sudarytas teritorijų Ukrainoje kontrolės žemėlapis:

— ISW (@TheStudyofWar) November 26, 2022

Apie šeštadienio įvykius skaitykite čia.

Skaityti visą pranešimą