Rusijos karas prieš Ukrainą. Kyjivo pajėgos galimai peržengė Dnipro upę

Prieš 1 metus 59

425-oji Rusijos karo prieš Ukrainą diena. Rusijos gynybos ministerija skelbia esą rusų kariai šeštadienį perėmė dar trijų vakarinių Bachmuto rajonų kontrolę, praneša „SkyNews“. JAV Karo studijų instituto analitikai sekmadienį paskelbė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos greičiausiai perėjo Dnipro upę ir jau yra kairiajame jos krante.

Rusija stengiasi išlaikyti nuoseklumą pagrindiniame naratyve, kurį ji naudoja karui Ukrainoje pateisinti: invazija yra analogiška sovietų patirčiai Antrajame pasauliniame kare, teigiama Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos žvalgybos apžvalgoje.

2023 m. balandžio 18 d. Rusijos valstybinė žiniasklaida paskelbė, kad „saugumo sumetimais“ atšaukiamos šių metų Nemirtingojo pulko „Didžiojo Tėvynės karo“ atminimo eitynės. Iš tikrųjų labai tikėtina, kad valdžios institucijos nerimavo, jog dalyviai išryškins pastarojo meto Rusijos nuostolių mastą, tikina žvalgyba. Tai įvyko po to, kai „Wagner“ savininkas Jevgenijus Prigožinas viešai suabejojo, ar Ukrainoje iš tikrųjų yra „nacių“, o tai prieštarauja Rusijos pateiktam karo pateisinimui.

Rusijos karinių tinklaraščių autoriai pateikė pakankamai geolokuotos filmuotos medžiagos ir tekstinių pranešimų, patvirtinančių, kad nuo balandžio 22 d. Ukrainos pajėgos įsitvirtino rytiniame (kairiajame) Chersono srities krante, tačiau neaišku, kokiu mastu ir kokiais ketinimais, teigiama naujoje JAV Karo studijų instituto (ISW) ataskaitoje.

ISW taip pat pažymi, kad „Wagner“ finansininkas Jevgenijus Prigožinas tikriausiai bando įtikinti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną pereiti į gynybą prieš galimą Ukrainos kontrpuolimą. Balandžio 21 d. J. Prigožinas teigė, kad Rusijai reikia „įsitvirtinti taip, kad [Rusijos pajėgas iš jų pozicijų] būtų įmanoma išplėšti tik priešininko nagais.“ J. Prigožino komentaras nuskambėjo po to, kai buvo aptarti Ramšteino susitikimo rezultatai, Vakarų įsipareigojimai apmokyti daugiau Ukrainos karių ir nuolatinė karinė parama Ukrainai. Prigožinas taip pat pažymėjo, kad Ukraina bandys „atplėšti“ Rusijos pajėgas ir kad Rusija turi atremti tokius išpuolius.

Žemiau pateikiamas naujausias ISW sudarytas teritorijų kontrolės žemėlapis:

This report outlines the current #Russian order of battle (ORBAT) in #Ukraine, assesses offensive and defensive capabilities of Russian forces, and discusses major factors that may complicate Russian operations in the event of a Ukrainian counteroffensive. https://t.co/YAKaIqJ5AE pic.twitter.com/57b0ZkJbkD

— ISW (@TheStudyofWar) April 24, 2023

Ukrainos generalinio štabo duomenims, šalies pajėgos per parą nukovė 690 rusų karių, iš viso nuo vasario 24 dienos nukauta 186 420 rusų karių, iš viso sunaikino 3675 tankus, 7131 šarvuotį, 2837 artilerijos sistemas, 539 salvinės ugnies raketų sistemas, 289 priešlėktuvines sistemas, 308 lėktuvus, 294 sraigtasparnius, 2402 bepiločius orlaivius, 911 sparnuotųjų raketų, 18 laivų, 339 spec. įrangos vienetus, 5730 kuro sistemų ir kitų mašinų.

Apie sekmadienio įvykius skaitykite čia.

Skaityti visą pranešimą