Rusijos karas prieš Ukrainą. Kyjivas: okupantai turi problemų su S-300 raketų sistemomis

Prieš 1 metus 63

361-oji Rusijos karo prieš Ukrainą diena. Naujoje Karo studijų instituto (ISW) ataskaitoje pažymima, kad Rusijos šaltiniai rekomenduoja Rusijai suduoti „atsakomuosius smūgius“, kurie būtų nukreipti į elektros infrastruktūrą, palaikančią Ukrainos branduolines elektrines. Tuo metu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas skelbia, kad okupantai iš Rusijos turi problemų su S-300 raketų sistemomis.

ISW analitikai taip pat skelbia, kad privačios karinės bendrovės „Wagner“ vadovui Jevgenijui Prigožinui nepavyko užsitikrinti Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo paramos konfrontuojant su Rusijos gynybos ministerija. Pastarasis, atrodo, atmetė „Putino virėjo“ pasiūlymą prisijungti prie naujos informacinės kampanijos.

Pasak naujos JAV Karo tyrimų instituto analitikų ataskaitos, R. Kadyrovas greičiausiai atmetė J. Prigožino pasiūlymą, nes abejoja, kad pastarasis sugebės susigrąžinti savo mažėjančią įtaką.

Kaip pažymėjo analitikai, vasario 17 d. R. Kadyrovas pareiškė, kad čečėnų junginiai vykdys bet kurio Rusijos prezidento Vladimiro Putino paskirto vado įsakymus ir kad čečėnų koviniai karininkai palaiko puikius, gerai suderintus santykius su Rusijos gynybos ministerija.

R. Kadyrovas gyrė Gynybos ministerijos veiklą po to, kai J. Prigožinas, vasario 16 d. aplankęs sužeistą specialiųjų pajėgų padalinio „Achmat“ vadą, bandė užsitikrinti Čečėnijos vadovo paramą.

Tačiau R. Kadyrovas atsisakė prisijungti prie J. Prigožino informacinio puolimo prieš Rusijos gynybos ministeriją, nes jo oficialūs ryšiai su Kremliumi ir padėtis Rusijos vyriausybėje yra naudingesni nei bet kokie politiniai santykiai su J. Prigožinu, rašo ISW.

Kremlius ir toliau nevykdo ankstesnių finansinių pažadų, duotų savanorių pajėgoms, o tai greičiausiai turės neigiamų pasekmių Rusijos gebėjimui ilgainiui suburti savanorių pajėgas, nes Rusija siekia profesionalizuoti ir plėsti kariuomenę, teigia ISW analitikai.

Jie taip pat pažymi, kad Ukrainos pareigūnai ir toliau abejoja Rusijos kariuomenės gebėjimu vykdyti plataus masto puolimą visoje Donecko srityje.

361-oji Rusijos karo Ukrainoje diena

  • JAV įspėja, kad Kinija gali didinti paramą Rusijai. Kaip CNN sako aukšto rango pareigūnai, yra ženklų, kad Pekinas Rusijai nori slapta teikti mirtiną ginkluotę;
  • G7 šalių užsienio reikalų ministrai susitarė dėl griežtesnių sankcijų Rusijai ir toms valstybėms, kurios materialiai remia Rusijos „neteisėtą karą prieš Ukrainą“;
  • ISW pažymi, kad Rusijos šaltiniai rekomenduoja Rusijai suduoti „atsakomuosius smūgius“, kurie būtų nukreipti į elektros infrastruktūrą, palaikančią Ukrainos branduolines elektrines;
  • Vakarai, anot Suomijos premjerės, galėjo užkirsti kelią Rusijos karui prieš Ukrainą. Kai Rusija 2014 metais užpuolė Ukrainos Krymo pusiasalį, buvo „didelė klaida“ visiems kartu nesureaguoti ryžtingiau;
  • JAV nustatė, kad Rusija įvykdė nusikaltimus žmoniškumui Ukrainoje, skelbia ISW analitikai;
  • Ukraina pranešė, kad Rusija puolimą vykdo penkiomis kryptimis;
  • Vengrijos ministras pirmininkas V. Orbanas pažadėjo toliau palaikyti santykius su Maskva ir paragino kitus daryti tą patį, nors ES ir mėgina išlaikyti vieningą frontą prieš Rusiją dėl jos invazijos į Ukrainą;
  • Skaičiuojama, kad Ukrainoje iki šiol sužeista ar žuvo per 30 tūkst. „Wagner“ samdinių.

Tradiciniame vakariniame įraše šeštadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kalbėjo apie sudėtingas kovas Donecko srityje.

„Kiekvienas Rusijos išpuolis prieš Charkivo miestą ir regioną, Sumų sritį ir Donecko sritį, Chmelnickį, mūsų Nikopolį ir kiekvieną mūsų valstybės kampelį turės konkrečių teisinių pasekmių teroristinei valstybei.

Tradiciškai noriu padėkoti visiems, kurie šiuo metu gina valstybę mūšio lauke. Ypač noriu atkreipti dėmesį į visus, kurie gina Donecko sritį. Ten vyksta žiauriausios ir principingiausios kovos. Konfrontacija, nuo kurios labai priklauso tai, ką ruošiamės artimiausiai ateičiai“, – sakė jis.

ISW pateikia naujausią Ukrainos žemėlapį, kuriame užfiksuotos Ukrainos ir Rusijos pajėgų kontroliuojamos teritorijos:

— ISW (@TheStudyofWar) February 19, 2023

Ukrainos generalinio štabo duomenimis, šalies pajėgos nukovė 142 270 rusų karių, sunaikino 3 303 tankus, 6 533 šarvuočius, 2 326 artilerijos sistemas, 469 salvinės ugnies raketų sistemas, 243 priešlėktuvines sistemas, 298 lėktuvus, 287 sraigtasparnius, 2 016 bepiločių orlaivių, 871 sparnuotąją raketą, 18 laivų, 223 spec. įrangos vienetus.

Daugiau apie šeštadienio įvykius skaitykite čia.

Skaityti visą pranešimą