Rusijos karas prieš Ukrainą. JAV teigia, kad Kinija svarsto apie ginklų tiekimą Rusijai

Prieš 1 metus 53

362-oji Rusijos karo prieš Ukrainą diena. Naujoje Karo studijų instituto (ISW) ataskaitoje pažymima, kad vyksta pagrindinis Rusijos puolimo operacijų etapas Luhansko srityje, ir Rusija greičiausiai neturi pakankamai nepanaudotų rezervų, kad šią žiemą smarkiai padidintų puolimo mastą ar intensyvumą. 

Nuo Rusijos sukelto plataus masto karo pradžios Ukrainoje žuvo 461 vaikas, o dar mažiausiai 924 buvo sužeisti. Tai sekmadienį pranešė naujienų agentūra „Ukrinform“, remdamasi Ukrainos generalinio prokuroro biuro spaudos tarnyba. Tuo metu sekmadienį Miuncheno saugumo konferencijoje Europos Sąjungos vyriausias įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borrellis teigė, kad ukrainiečiams reikia mažiau aplodismentų ir daugiau ginkluotės.

Volodymyras Zelenskis sako, kad padėtis Vuhledaro kryptimi labai sudėtinga. Šį kovų lauką Donecko srityje jis išskyrė nupasakodamas susitikimą su išplėstiniu generaliniu štabu, kur aptartos visos gynybos kryptys. Pats štabas skelbia, kad Rusija puola penkiomis kryptimis Kupjansko–Charkivo srityje, taip pat Lymano, Bachmuto, Avdiiivkos ir Šachtarskės kryptimis Donecko srityje.

„Situacija Vuhledaro kryptimi labai sudėtinga. Kovojome. Laužome priešą ir keliame jam didžiulius nuostolius. Darkart ir darkart pasikartosiu: kuo daugiau Rusija praras ten, tuo greičiau galėsime šį karą paversti Ukrainos pergale“, – teigė prezidentas.

362-oji Rusijos karo Ukrainoje diena

  • JAV įspėja, kad Kinija gali didinti paramą Rusijai. Kaip CNN sako aukšto rango pareigūnai, yra ženklų, kad Pekinas Rusijai nori slapta teikti mirtiną ginkluotę;
  • (ISW) ataskaitoje pažymima, kad vyksta pagrindinis Rusijos puolimo operacijų etapas Luhansko srityje, ir Rusija greičiausiai neturi pakankamai nepanaudotų rezervų, kad šią žiemą smarkiai padidintų puolimo mastą ar intensyvumą.
  • Ukrainos Generalinis ginkluotųjų pajėgų štabas skelbia, kad Rusija puola penkiomis kryptimis Kupjansko–Charkivo srityje, taip pat Lymano, Bachmuto, Avdiiivkos ir Šachtarskės kryptimis Donecko srityje;
  • Atsižvelgdama į didelį amunicijos poreikį Ukrainoje, ES rengia naują viešųjų pirkimų procedūrą, sekmadienį Miuncheno saugumo konferencijoje patvirtino ES užsienio politikos vadovas J. Borrellis;
  • Nyderlandų premjeras dėl F-16 perdavimo Ukrainai: tai bus kitas žingsnis, bet daug kas dvejoja;
  • Rusijos ir Ukrainos karą galima užbaigti tik derybomis, pareiškė Prancūzijos prezidentas E. Macronas;
  • Rusija dislokavo savo lėktuvus už mažiausiai 200 km nuo Ukrainos valstybės sienos, kad jų nepasiektų Ukrainos karių ugnis;

Naujoje JAV Karo studijų instituto ataskaitoje teigiama, kad vyksta pagrindinis Rusijos puolimo operacijų etapas Luhansko srityje, ir Rusija greičiausiai neturi pakankamai rezervų, kad šią žiemą smarkiai padidintų puolimo mastą ar intensyvumą. Rusijos kariuomenė didžiąją daugumą Vakarų karinei apygardai priklausančių įprastinių pajėgų elementų skyrė lemiamam puolimui Luhansko srityje, palikdama santykinai nedaug elementų rezerve arba nepastebimų, sako analitikai.

ISW pateikia naujausią Ukrainos žemėlapį, kuriame užfiksuotos Ukrainos ir Rusijos pajėgų kontroliuojamos teritorijos:

NEW: The major phase of Russian offensive operations in #Luhansk Oblast is underway, and #Russia likely lacks sufficient uncommitted reserves to dramatically increase the scale or intensity of the offensive this winter. #Ukraine latest w/ @criticalthreats: https://t.co/sXNDrBE7ul pic.twitter.com/bmjVE2fzeP

— ISW (@TheStudyofWar) February 20, 2023

Ukrainos generalinio štabo duomenimis, Ukrainos kariškiai pastarąją parą sunaikino dar 590 okupantų rusų. O iš viso nuo 2022 metų vasario 24 d. iki 2023 metų vasario 19 d. Rusijos armija Ukrainoje jau neteko apie 142 860 kareivių.

Be to, per šį laikotarpį okupantai rusai neteko 3 310 tankų, 6 545 šarvuotųjų kovos mašinų, 2 327 artilerijos sistemų, 469 reaktyvinės salvinės ugnies sistemų, 243 oro gynybos priemonių, 298 lėktuvų, 287 sraigtasparnių, 2 016 dronų, 873 sparnuotųjų raketų, 18 laivų, 5 196 automobilių, 224 specialiosios technikos vienetų.

Daugiau apie sekmadienio įvykius skaitykite čia.

Skaityti visą pranešimą