Rusijos karas prieš Ukrainą. ISW: Rusija pasinaudos Baltarusijos gynybos pramone, kad perginkluotų savo kariuomenę

Prieš 1 metus 58

360-oji Rusijos karo prieš Ukrainą diena. Kaip skelblia JAV karo studijų institutas (ISW), Rusija ketina pasinaudoti Baltarusijos gynybos pramone, kad kad perginkluotų savo kariuomenę ir paremtų ilgalaikį karą prieš Ukrainą.

Kaip pažymima ISW ataskaitoje, vasario 17 dieną Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka susitikime su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu patvirtino, kad Rusijos Federacija šį procesą jau pradėjo.

Anot A. Lukašenkos, Baltarusijos aviacijos ir kosmoso pramonė yra pasirengusi gaminti Rusijos kariuomenei atakos lėktuvus Su-25, pasitelkdama Rusijos technologijas.

Be to, A. Lukašenka pareiškė, kad Baltarusijos valstybinė Minsko automobilių gamykla pradėjo gaminti komponentus rusiškajam KAMAZ ir išreiškė pasirengimą padėti Rusijai gaminant elektroninius komponentus, kurie pakeis prarastą Vakarų importą.

V. Zelenskis penktadienį palygino savo šalį su bibliniu Dovydu, kuriam tenka gintis nuo Rusijos Galijoto. „Galijotas jau pradėjo pralaimėti. Galijotas bet kokiu atveju šiais metais kris“, – pabrėžė V. Zelenskis.

V. Zelenskis taip pat paragino sąjungininkes „paskubėti“ paremti Kyjivą, sakydamas, kad nuo to priklauso gyvybės.

„Turime paskubėti. Mums reikia spartos – mūsų susitarimų, mūsų pristatymo spartos... Sprendimų, kuriais siekiama apriboti Rusijos potencialą, spartos. Greičiui nėra alternatyvos, nes nuo jo priklauso gyvybės“, – kalbėjo jis.

Pasak Ukrainos prezidento, „akivaizdu“, jog Ukraina nebus paskutinė Vladimiro Putino invazijos stotelė, nes V. Putinas tęs žygius į kitas postsovietines šalis. Jis taip pat sakė, kad kol Vakarai diskutuoja apie tankų tiekimą Ukrainai, Kremlius galvoja, kaip „uždusinti“ Moldovą.

ISW pateikia naujausią Ukrainos žemėlapį, kuriame užfiksuotos Ukrainos ir Rusijos pajėgų kontroliuojamos teritorijos:

— ISW (@TheStudyofWar) February 18, 2023
Skaityti visą pranešimą