Rusijos karas prieš Ukrainą. Artėjant žiemai perspėjama – ukrainiečiai patirs elektros tiekimo sutrikimus bent iki kovo pabaigos

Prieš 1 metus 62

272-oji Rusijos karo prieš Ukrainą diena. Ukrainiečių žvalgyba praneša, kad Rusijos specialiosios tarnybos planuoja rengti melagingos vėliavos operacijas prieš Baltarusijos kritinę infrastruktūrą, taip nesėkmingai bandydamos į karą įtraukti Baltarusijos kariuomenę, nurodo JAV Karo studijų instituto (ISW) analitikai. 

Vienas iš tokių „teroristinių atakų“ taikinių būtų Astravo AE, kaltė už išpuolį bus verčiama Ukrainai ir NATO valstybėms. ISW jau anksčiau vertino, kad Baltarusijos kariuomenės įsitraukimas į karą yra itin mažai tikėtinas dėl rizikos, kurią tai šalies viduje sukeltų Aliaksandro Lukašenkos režimo išlikimui. Tokios atakos A. Lukašenkos noro įsitraukti į karą nepakeistų.

Tuo metu vienos didžiausios energijos tiekėjos vadovas nurodė, kad labai tikėtina, jog ukrainiečiai išgyvens elektros energijos tiekimo sutrikimus bent iki kovo mėn. pabaigos.

Pasaulio sveikatos organizacija įspėja, kad dėl elektros ir dujų tiekimo sutrikimų ateisianti žiema kelia grėsmę milijonams ukrainiečių gyvybių.

272-oji Rusijos agresijos Ukrainoje diena

  • Ukrainos kariuomenė skelbia, kad Rusija bet kuriuo metu vėl gali surengti naujas raketų atakas;
  • Ukrainos prezidentas ragina gyventojus ir įmones kiek įmanoma labiau taupyti elektrą;
  • Dėl Rusijos atakų elektros Ukrainoje neturi maždaug 40 procentų gyventojų;
  • Rusija tęsia mobilizaciją, nepaisant pranešimų apie pasipriešinimą jai ir prastas sąlygas;
  • Ukrainos ministro pirmininko pavaduotoja pataria Chersono gyventojams žiemai evakuotis į saugesnius šalies regionus;
  • Pradėdama „specialiąją karinę operaciją“ Maskva neturėjo tikslo nuversti valdžią Kyjive, tai esą akcentavo ir pats Vladimiras Putinas, pirmadienį pareiškė jo atstovas D. Peskovas.

Dėl Rusijos atakų elektros Ukrainoje neturi maždaug 40 procentų gyventojų.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) praneša, kad po savaitgalį vykusių apšaudymų Ukrainos Zaporižios atominėje elektrinėje kol kas saugu.

Žemiau pateikiamas naujausias ISW sudarytas teritorijų Ukrainoje kontrolės žemėlapis:

— ISW (@TheStudyofWar) November 22, 2022

Apie pirmadienio įvykius skaitykite čia.

Skaityti visą pranešimą