Rusijos karas prieš Ukrainą. Analitikai: Baltarusijoje kaupiamos pajėgos neskirtos atakai, tai informacinė operacija prieš Ukrainą ir Vakarus

Prieš 1 metus 52

279-oji Rusijos karo prieš Ukrainą diena. Lapkritį Baltarusijoje dislokuotos rusų pajėgos yra skirtos padidinti rusų rengimo pajėgumus ir vykdyti informacinę kampaniją prieš Ukrainą bei Vakarus, o ne planuoti dar vieną ataką prieš Ukrainą iš šiaurės, nurodo JAV Karo studijų institutas (ISW).

Lapkričio viduryje surinkti palydoviniai duomenys rodo, kad Breste esančiame poligone išaugo Rusijos įrangos kiekis, ypač tankų. Baltarusių nepriklausomi šaltiniai praneša, kad į šalį buvo link Bresto metama ir bent jau 15 Tor-M2 raketų sistemų, 10 vienetų inžinerinių sistemų. Tačiau jos veikiausiai naudojamos Rusijos karių rengimui, o ne atakoms iš Baltarusijos.

Ukrainos generalinis štabas pirmadienį pranešė, kad Rusija permes „kažkiek dalinių“ iš Baltarusijos į Ukrainą, kai jie „įgis kovinius pajėgumus“. Tai paremia ISW vertinimą, kad mobilizacijos sukeltos įtampos bei instruktorių praradimai mūšio lauke sumažino Rusijos galimybes rengti kovinius dalinius, bei, veikiausiai, padidino Rusijos priklausomybę nuo Baltarusijos rengimo galimybių.

Kremlius veikiausiai siekia naudoti Rusijos pajėgų dislokavimą Baltarusijoje kaip informacinę operaciją, kuri paralyžiuotų Kyjivą, priverstų jį laikyti dalį ukrainiečių pajėgų aplink Kyjivą, neleistų jų mesti į pietus ar rytus.

Mažai tikėtina, kad baltarusių pajėgos užpultų Ukrainą. Ukrainos karinės žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas pirmadienį pareiškė, kad Kremlius skleidžia informaciją apie neva artėjančią Baltarusijos pajėgų ataką.

279-oji Rusijos agresijos Ukrainoje diena

  • Antradienio naktį daugelyje Ukrainos regionų skamba oro pavojaus signalai. Poltavoje ir Dnipre vyko sprogimai, įsiplieskė gaisras;
  • Ukrainos kariuomenės vertinimu, netrukus galimai laukia nauja masinė Rusijos raketų salvė;
  • Nepriklausoma Rusijos ginklų judėjimą stebinti grupė skelbia, kad Maskva Baltarusijai perdavė didelį kiekį karinės technikos;
  • Ukrainos gynybos ministras nurodė, kad 97 proc. Rusijos taikinių yra civiliniai;
  • Nuo plataus masto karo pradžios iš Ukrainos į Rusiją deportuota daugiau nei 12 tūkst. vaikų;
  • JT duomenimis, Rusijos kare prieš Ukrainą žuvo mažiausiai 6 655 civiliai ir mažiausiai 10 368 buvo sužeisti;
  • Nors ukrainiečių pajėgos išlaisvino Chersoną, miestas beveik kasdien yra apšaudomas Rusijos artilerijos;
  • Per Rusijos kariuomenės atakas prieš taikius Ukrainos miestus iki šiol apgadinta daugiau nei 700 kritinės infrastruktūros objektų, pranešė Ukrainos VRM;
  • Rusijos primesta laikinai okupuoto Ukrainos Enerhodaro miesto administracija pirmadienį pareiškė, kad ten įsikūrusią Zaporižios atominę elektrinę ir toliau kontroliuoja Maskva.

Tuo tarpu Maskva Baltarusijai perdavė didelį kiekį karinės technikos, skelbia nepriklausoma Rusijos ginklų judėjimą stebinti grupė skelbia. Pranešama, kad pakete yra mažiausiai 15 raketų sistemų ir 10 inžinerinių transporto priemonių.

Žemiau pateikiamas naujausias ISW sudarytas teritorijų Ukrainoje kontrolės žemėlapis:

— ISW (@TheStudyofWar) November 29, 2022

Apie pirmadienio įvykius skaitykite čia.

Skaityti visą pranešimą