Rusijos karas prieš Ukrainą. Analitikai: Bachmuto gynyba sudarys palankias sąlygas būsimam Ukrainos kontrpuolimui

Prieš 1 metus 50

357-oji Rusijos karo prieš Ukrainą diena. Pasak JAV Karo studijų instituto (ISW), Vakarų pranešimai rodo, kad Vakarų šalys ir toliau nerimauja dėl Ukrainos pasiryžimo išlaikyti Bachmutą ir ragina Kyjivą teikti pirmenybę kontrpuolimui. Tačiau analitikai nurodo, kad šios operacijos yra viena kitą papildanti, o ne nepaneigianti veikla.

JAV analitikai nurodo, kad Bachmuto gynyba pažemino reikšmingas Rusijos pajėgas ir greičiausiai sudarys palankias sąlygas būsimam Ukrainos kontrpuolimui.

357-oji Rusijos agresijos Ukrainoje diena

  • „The Washington Post“ pranešė, kad JAV pareigūnai privačiai davė Ukrainai suprasti, kad Vakarų saugumo pagalba Ukrainai yra baigtinė, rašoma naujausioje JAV Karo studijų instituto ataskaitoje.
  • V. Zelenskis antradienį pareiškė, kad padėtis Ukrainos fronto linijoje yra „itin sudėtinga“, ypač šalies rytiniuose regionuose, kuriuos Rusija siekia visiškai kontroliuoti;
  • Vakarų pranešimuose nurodoma, kad Vakarams ir toliau kelia susirūpinimą Ukrainos pasiryžimas išlaikyti Bachmutą, teigiama ISW analitikų ataskaitoje;
  • Nyderlandų naikintuvai F-35 netoli Lenkijos perėmė tris Rusijos karinius orlaivius;
  • Rusijos kariuomenė vis dar susiduria su tomis pačiomis problemomis, kurios kankino prieš metus, nepaisant aukšto lygio personalo pasikeitimų, teigia Baltieji rūmai;
  • NATO generalinis sekretorius J. Stoltenbergas sakė, kad Ukraina turi skubiai gauti tai, ko jai reikia karui laimėti, nes Rusija rengiasi naujoms atakoms;
  • JAV nenori perduoti Ukrainai ilgojo nuotolio ATACMS raketų, nes jų neturi savo reikmėms, skelbia „Politico“;
  • JK žvalgyba teigia, kad „Wagner“ pasiekė menkų laimėjimų šalia Bachmuto.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis išsamiau nekomentuoja Vakarų partnerių sprendimo kol kas neperduoti Ukrainai naikintuvų. Tačiau vakariniame kreipimesi jis pasidžiaugė vakarykščiame Ramšteino susitikime pažadėtais papildomais tankais, oro gynybos sistemomis ar karių mokymais. V. Zelenskis taip pat užsiminė, jog kai kurie sprendimai nėra viešinami.

Antradienį vykstančiame Ramšteino formato susitikime su NATO generalinius sekretoriumi susitikęs Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pareiškė, kad šalis de facto jau yra NATO narė. „Dedu visas pastangas, kad tai įvyktų ir de jure“, – tviteryje parašė O. Reznikovas.

Jis teigia per susitikimą su Jensu Stoltenbergu padėkojęs už Aljanso paramą Ukrainai, taip pat, kad NATO įvardijo Rusiją didžiausia grėsme.

„Kol mūsų kariai gina taiką Europoje, Ukraine de facto prisijungė prie NATO“, – parašė ministras.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pareiškė, kad 54-ios Ukrainos gynybos kontaktinės grupės valstybės narės ir toliau teiks ilgalaikę paramą Ukrainai. Tuo metu „The Washington Post“ pranešė, kad JAV pareigūnai privačiai davė Ukrainai suprasti, kad Vakarų saugumo pagalba Ukrainai yra baigtinė, rašoma naujausioje JAV Karo studijų instituto (ISW) ataskaitoje.

Vakarų pranešimuose nurodoma, kad Vakarams ir toliau kelia susirūpinimą Ukrainos pasiryžimas išlaikyti Bachmutą, rašoma ISW analitikų ataskaitoje.

Žemiau pateikiamas ISW sudarytas teritorijų kontrolės Ukrainoje žemėlapis:

NEW: The US signaled on 14 FEB that the #Ukraine Defense Contact Group’s 54 member states will continue to support Ukraine in the long run. US officials have reportedly signaled to Ukraine that Western security aid to Ukraine is finite, however. 🧵(1/10) https://t.co/5aNo4J502A pic.twitter.com/lQLno2brPx

— ISW (@TheStudyofWar) February 15, 2023

Apie antradienio įvykius skaitykite čia.

Skaityti visą pranešimą