Rusijoje tebeveikianti „Vičiūnų grupė“ apie darbuotojų mobilizaciją atvirauti nenori ir teigia turinti „svarbių verslo iššūkių“

Prieš 1 metus 82

Vis dar Rusijoje veikianti ir iš jos nepasitraukianti „Vičiūnų grupė“ susilaiko nuo komentarų apie galimą gamyklos Sovetske darbuotojų mobilizaciją ir kiek atsieina išsaugoti jų darbo vietas. Bendrovė taip pat nekomentuoja ir situacijos dėl pasitraukimo iš Rusijos. Be to, vasarą Kaliningrado naujienų portale rašyta, kad galbūt bendrovės vadovybė Lietuvoje „nenori išsiskirti su pelningu verslu Rusijoje“.

Mobilizuotų darbuotojų atleisti nevalia

Kai praėjusį trečiadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė apie dalinę mobilizaciją, verslams kilo klausimų dėl pašauktų darbuotojų.

Rusijos Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pastarosiomis dienomis savo „Telegram“ kanale praneša apie tai, kad mobilizuotų darbuotojų darbo vietos turi būti išsaugotos. Kaip įraše komentuoja ministras Antonas Kotiakovas, pašauktas darbuotojas turi pateikti darbdaviui šaukimo iš karinio komisariato kopiją.

Darbo sutartis sustabdoma, bet nenutraukiama: pabrėžiama, kad darbdavys negali atleisti mobilizuoto darbuotojo. Taip pat minima, kad jam kaupsis ir darbo stažas, nors tuo metu žmogaus nebus darbo vietoje.

Be to, kaip rašo portalas vedomosti.ru, Rusijos Vyriausybė ketina keisti Darbo kodeksą, kad į mobilizuoto darbuotojo vietą būtų galima pasamdyti kitą žmogų. Taip pat pabrėžiama, kad būtų draudžiama atleisti pašauktą žmogų, nebent asmuo dirbo pagal terminuotą sutartį arba įmonė nustojo veikti, buvo likviduota.

Taip pat rašoma, kad darbuotojas išsaugotų ir visas socialines garantijas, pavyzdžiui, papildomą draudimą, kol darbo sutartis sustabdyta dėl mobilizacijos.

Gali būti, kad mobilizacijos neišvengė ir dalis Kaliningrado srityje, Sovetsko mieste, veikiančios „Vičiūnų grupės“ gamyklos „Vičiūnai-Rus“ darbuotojų. Kaip liepą rašė portalas newkaliningrad.ru, ten dirba apie 1,5 tūkst. žmonių. Tačiau bendrovės atstovai, paklausti apie mobilizuotų darbuotojų skaičių ir kiek įmonei atsieina jų darbo vietų saugojimas, pasakyti atsisakė.

„Šiuo metu „Vičiūnų grupė“ turi svarbių verslo iššūkių, todėl susilaiko nuo komentavimo“, – rašoma LRT.lt perduotame komentare.

Žadėjo pasitraukti iki vasaros galo, meras minėjo apie kreditinius įsipareigojimus

Bendrovė susilaiko ir nuo komentarų dėl pasitraukimo iš Rusijos.

LRT.lt primena, kad „Vičiūnų grupės“ pagrindiniai akcininkai yra Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis ir Plungės rajono tarybos narys Liudas Skierus. Bendrovei vadovauja V. Matijošaičio sūnus Šarūnas Matijošaitis, o valdyboje yra ir kitas Kauno mero sūnus – Dainius Matijošaitis.

Kovo 7 d. „Vičiūnų grupė“ išplatintame pranešime nurodė – vadovai pritarė planams koncentruoti verslą ir gamybą Europoje ir stabdyti veiklą Rusijoje. Balandžio 5 d. Š. Matijošaitis išplatintame pranešime žiniasklaidai pareiškė, kad „Vičiūnų grupė“ verslą Rusijoje galutinai nutrauks per tris–keturis mėnesius. Vadinasi, tolimiausia data – rugpjūčio pradžia, tačiau vėliau paskelbta, kad „Vičiūnų“ Rusijoje nebeliks iki vasaros galo.

Liepos 18 d. pakartota, kad, baigiantis vasarai, tikėtina, pasibaigs ir „Vičiūnų grupės“ verslo Rusijoje dalies pardavimo procesas.

„Po pirminių derybų tapo aišku, jog „Vičiūnai Group“ parduos užsienio investuotojams Kaliningrado srityje esantį fabriką kartu su visa verslo struktūra bei su tuo susijusius aktyvus“, – pranešime žiniasklaidai įpusėjus liepai teigė D. Matijošaitis.

Procesas, anot jo, užtrunka ilgiau dėl žvejybos sezonų. D. Matijošaičio teigimu, jeigu būtų visiškai nutrauktas žaliavų tiekimas, fabrikui perėjus į kitas rankas, naujajam savininkui fabriko veiklos atnaujinimas užtruktų mažiausiai 3–4 mėnesius.

Vasara baigėsi, bet to paties negalima pasakyti apie „Vičiūnų grupės“ veiklą Rusijoje.

Dar rugpjūtį bendrovė išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame teigė, kad atrinkti penki potencialūs verslo dalies pirkėjai, o bendrovės verslo konsultantai esą nesiima spręsti, kiek užtruks procesas iki finalinio pardavimo sutarties pasirašymo.

Vienas pagrindinių akcininkų ir Kauno meras V. Matijošaitis rugsėjį sakė, kad „Vičiūnų grupės“ verslo pardavimas Rusijoje nevyksta taip greitai, kaip norėtųsi. Jis tvirtino girdėjęs siūlymų padovanoti gamyklą Rusijai ir pasitraukti, tačiau teigia to negalintis padaryti dėl kreditinių įsipareigojimų.

Kaliningradas džiaugtųsi, jei tęstų darbą?

Liepos pradžioje rusų portalas newkaliningrad.ru skelbė, kad darbuotojai dirba įprastu režimu, nors jaučiama, kad kiek sumažėjo apimtys, bet planuojami brangiai kainuojantys technikos remonto darbai.

Publikacijoje taip pat teigiama, kad įmonėje „neabejojama, kad lietuvių vadovybė iš tiesų nenori išsiskirti su pelningu verslu Rusijoje“. Ten pat cituojamas ir verslininkas, Kaliningrado srities įstatymų leidybos susirinkimo narys Augenijus Abarius, kuris portalui teigė, kad įmonė „Vičiūnai-Rus“ yra „svarbi ne tik Sovetskui, Kaliningrado sričiai, bet ir, tikėtina, visai rusiškai rinkai“.

„Mano supratimu, ši įmonė visgi taip seniai tokiomis apimtimis dirba, investuoja tiek pinigų, kad tiesiog pakabinti spyną ir išeiti, ko gero, iš verslo pusės būtų visiškai neteisinga. Jei jie tęs darbą – mes tik džiaugtumėmės“, – cituojamas A. Abarius.

Jis dar pridūrė, kad Kaliningrado srityje yra pirkėjų, kuriuos domina „Vičiūnų grupės“ gamykla Sovetske.

LRT.lt primena, kad politikos analitikas Marius Laurinavičius anksčiau rašė apie A. Abariaus ryšius su „Vičiūnai-Rus“, esą šis asmuo yra vienas pagrindinių bendrovės globėjų Kaliningrado regione.

Minima apie galimus akcininkų žingsnius

Buvęs regiono pramonės ministras Dmitrijus Čemakinas newkaliningrad.ru liepą komentavo, kad įmonė būtų „nupirkta su malonumu“, tačiau klausimas kyla dėl tiekimo grandinių, žaliavos, užmegztų kontaktų.

„Kaip juos perparduoti? Turėtų būti viskas parduodama, bet aš nesu įsitikinęs, kad akcininkas žengs tokį žingsnį. Parduoti pigiai nėra prasmės – geras aktyvas. O perimti ir toje pačioje vietoje patiems įrengti naujas grandines yra sunki užduotis bet kuriam rusiškam verslui“, – teigė D. Čemakinas.

Jis prognozuoja, kad akcininkas mažins gamybos apimtis ir pasiliks galimybę bet kuriuo metu jas padidinti. Kaip kraštutinė priemonė būtų laikinas veiklos pristabdymas.

„Ir žiūrės, kaip klostysis situacija, kad bet kuriuo metu, kai bent iš dalies stabilizuosis, iš naujo [gamyklą] paleistų – galimai net su kitu prekės ženklu. Bet parduoti, mano manymu, kol kas tikrai būtų neteisinga“, – sakė D. Čemakinas. Anot jo, „Vičiūnų grupė“ yra „gana praktiški verslininkai“.

LRT.lt primena, kad „Vičiūnų grupės“ valdytoja yra „VG Holding“, kurią kontroliuoja Kauno miesto meras V. Matijošaitis ir Plungės rajono tarybos narys L. Skierus. Akcijas jie pasidaliję lygiomis dalimis.

Kaip liepą rašė naujienų agentūra BNS, pernai grupė gavo 690,5 mln. eurų konsoliduotų pajamų – 9 proc. daugiau nei 2020 metais (632,5 mln. eurų), ji uždirbo beveik 10,5 mln. eurų grynojo pelno – 60 proc. mažiau (26,3 mln. eurų). Akcininkams pernai išmokėta 2 mln. eurų dividendų, arba 10 proc. daugiau nei 2020-aisiais.

Skaityti visą pranešimą