Rusijoje jau net nebeslepiama: Šoigu taisyklės dėl mobilizacijos negalioja

Prieš 1 metus 81

Kaip rašo „Taiga.Info“, karinis komisaras, atsakydamas į vietos gyventojų klausimus vietos televizijos eteryje, kalbėjo: „Remiantis įstatymų nustatyta tvarka, piliečiai, netarnavę armijoje ir priklausantys „ribotai karinei tarnybai tinkamų“ kategorijai, pagal įstatymą, gali būti mobilizuoti.

Pagrindinis kriterijus esą – karinė specializacija. Pirmiausia bus domimasi pirmajai kategorijai, iki 35 metų, priklausančiais asmenimis, o, esant reikalui, bus žvalgomasi ir netarnavusius bei kažkokių apribojimų turinčius“.

Pavyzdžiui, kaip teigia J. Kudriavcevas, „labai trūksta, nepriklausimai nuo situacijos“, narų – o jų viso labo du ar trys visoje srityje, ir visi netarnavę armijoje. Natūralu, kad tokiais atvejais „bus šaukiami ir netarnavę asmenys“.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu praėjusią savaitę sakė, kad mobilizuota bus 300 tūkst. rezervistų.

Pasak S. Šoigu, Rusija turi didžiulius mobilizacinius išteklius – beveik 25 mln. žmonių, o dalinė mobilizacija bus taikoma tik kiek daugiau nei 1 proc., rašė „Meduza“.

Ministras tvirtino, kad dalinė mobilizacija bus taikoma tik tiems, kurie jau tarnavo kariuomenėje ir turi karinio pasirengimo bei kovinės patirties. Apie studentų ir šauktinių mobilizaciją esą negali būti nė kalbos.

Ukrainos vyriausiosios žvalgybos valdybos karštąja linija skambina asmenys ir teiraujasi apie galimybes į karą pašauktiems rusams pasiduoti į karo nelaisvę.

Apie tai telemaratone užsiminė Ukrainos gynybos ministerijos vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas Andrejus Jusovas.

„Šiuo metu sulaukiame labai daug skambučių mūsų karštąja linija, mums skambina į karą Rusijoje pašaukti asmenys ir netgi tie, kurių dar niekas nemobilizavo. Skambina ir klausia: o jeigu mane mobilizuos, kokie turi būti mano veiksmai, ką turiu padaryti, kad teisingai pasiduočiau į nelaisvę?“ – pasakoja atstovas.

Pabrėžiama, kad rusai labai menkai motyvuoti kariauti Ukrainoje, šios mobilizuotos bangos moralinė būklė apverktina. Anot A. Jusovo, Rusija planuoja net kelias mobilizacijos bangas.

Mobilizacija, kuri žymi didelį pokytį po ankstesnių Vladimiro Putino pastangų karą vaizduoti ribotos apimties karine operacija, nepaveiksiančia daugumos rusų gyvenimo, pasirodė esanti itin nepopuliari.

Tūkstančiai mobilizavimui tinkamo amžiaus vyrų, bandydami išvengti šaukimo į kariuomenę, plūsta į oro uostus ir prie Rusijos sienos perėjų. Įvairiose šalies vietose kilo protestų, rusų žiniasklaida praneša apie karinių komisariatų padegimo atvejus.

Įtampa išaugo pirmadienį ryte, kai vienas jaunas vyras, atėjęs į karinį komisariatą Sibiro mieste Ust Ilimske iš arti šovė į karinį komisarą.

Rusijos žiniasklaidos pranešimuose sakoma, jog 25 metų vietos gyventojas Ruslanas Zininas atėjęs į komisariatą pareiškė, kad „niekas nekariaus“ ir kad „dabar visi eisime namo“, o tada šovė į komisarą. Vietos pareigūnai sakė, kad komisaro būklė „itin sunki“, jis gydomas intensyviosios slaugos palatoje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.

Skaityti visą pranešimą