Rusijai trūksta karių – į frontą meta vos kelias dienas treniruotus kontraktininkus

Prieš 1 metus 76

Praėjus mažiau kaip 2 savaitėms nuo stojimo į kariuomenę, Ivanas jau buvo Rusijos karo prieš Ukrainą fronto linijose ir vykdė puolimo operacijas. 31-erių vyras „The Moscow Times“ sakė, kad jo parengimas tetruko 5 dienas, tada jis buvo permestas į kovos veiksmus.

„Mūsų kuopoje buvo karys, kuris nežinojo, kaip veikia kulkosvaidis. Tad aš jį išmokiau, kaip išrinkti ir surinkti kulkosvaidį. Nenorėjau būti šalia jo mūšyje. Kaip gali taip kautis?“ – anonimiškumo pageidavęs vyras pasakojo „The Moscow Times“.

Atrodo, kad Rusijos kariuomenėje vis dažniau teikiamas minimalus karinis rengimas, nes karas vyksta jau beveik pusmetį, Ukrainoje Maskvos pajėgos patyrė didelių netekčių, o nepaskelbus visuotinės mobilizacijos sunku papildyti prarastas karių gretas.

„Savaitė rengimo kariui yra visiškai niekas, tai tiesus kelias į ligoninę arba lavonmaišį“, – „The Moscow Times“ sakė karo analitikas Pavelas Lužinas.

Rusijos gynybos ministerijos tinklalapyje teigiama, kad visiems, sudariusiems kontraktą tarnauti Rusijos kariuomenejė, teikiamas „būtinas“ 4 savaičių rengimo kursas, apimantis šaudymo, granatų mėtymo, karinės taktikos studijas.

Tačiau karo Ukrainoje metu Rusijos karių rengimo standartai žeminami, nurodė žmogaus teisių grupės „Pilietis. Kariuomenė. Teisė.“ vadovas Sergejus Krivenko.

„Į mane reguliariai kreipiasi tėvai, kurių vaikai pasirašė (karinį) kontraktą ir vos po savaitės atsidūrė Ukrainoje“, – sakė jis.

Minėtas Ivanu įvardintas karys sakė, kad balandį pasirašė 3 mėnesių kontraktą.

„Kai prasidėjo specialioji karinė operacija – nors, iš esmės, tai karas – man tai buvo asmeninė tragedija. (...) Pasakiau sau, kad noriu vykti ten ir niekas manęs nesulaikys. Aš patriotas“, – pasakojo vyras.

Jis teigė, kad greitai jį perkėlė į karinę bazę Belgorode pasienyje su Ukraina, o po mažiau kaip 2 savaičių jis jau buvo fronte.

„Praėjus visas medicinines apžiūras, jie paklausė manęs, ar esu pasirengęs poryt vykti į karinę bazę. Jie mus treniravo 5 dienas, dar 5 palaukėme iki pajėgų rotacijos ir išvykome į (kovines) pozicijas“, – pasakojo Ivanas.

Anot jo, per 5 dienas kol laukė, kariai vykdė kiek neformalių mokymų.

„Žinoma, to neužtenka“, – „The Moscow Times“ sakė vyras.

Rusijos žiniasklaidoje pastaruoju metu plinta ir daugiau pranešimų, kad į Ukrainą metami kariai gauna tik minimalų karinį rengimą.

„Buvau šokiruotas. Kai kurie (kariai) nebuvo laikę kulkosvaidžio, nematę tikro tanko ir vos už kelių dienų jie vyksta į frontą“, – BBC praėjusį mėnesį sakė vienas karys.

Vieno Rusijos kario, 24-erių Jevgenijaus Čubarino, motina leidiniui „Mediazona“ sakė, kad kariai nebuvo gavę absoliučiai jokių mokymų.

„Nebuvo jokio rengimo. Jie atvyko, gavo uniformas, ginklą ir viskas – varykite“ – pasakojo Nina Čubarina. J. Čubarinas žuvo Charkive praėjus vos 4 dienoms po to, kai sudarė kontraktą ir buvo perkeltas į karinę bazę Belgorode.

Rusijos kariuomenės šauktiniai negali būti metami į kovos veiksmus kol negauna mažiausiai 4 mėnesių trukmės mokymų. Analitikas P. Lužinas sako, kad tokie pat standartai turėtų būti taikomi ir kontraktus sudaromiems kariams.

Ivanu pristatomas karys sakė, kad 5 dienas trukę mokymai buvo intensyvūs, užsiėmimai vykdavo kasdien nuo 10 iki 19 val.

Sudaryti kontraktus rusus motyvuoja žadami aukšti atlyginimai, kartais iki 4 kartų viršijantys vidutinį vietos uždarbį. Ivanas sakė, kad jam mokamas 240 tūkst. rublių (4,2 tūkst. eurų) mėnesinis atlyginimas.

Skaityti visą pranešimą