Rusija nauju užgrobtos Zaporižios AE vadovu paskyrė ukrainietį

Prieš 1 metus 46

Turimomis žiniomis, J. Černičiukas yra buvęs vyriausiasis šios elektrinės inžinierius. Tariamą jo „paskyrimą“ patvirtino Rusijos atominių elektrinių operatorė „Rosenergoatom“, kuri kovo mėnesį neteisėtai perėmė šio objekto kontrolę.

Pats J. Černičiukas socialiniuose tinkluose pareiškė sutikęs eiti šias pareigas, nes tai, jo manymu, „buvo vienintelis teisingas sprendimas“. Jis gyrė elektrinės darbuotojų drąsą ir tvirtino, kad „iki šiol darėme ir toliau darome viską, kad pasaulis neišvystų naujos Fukušimos ar Černobylio“. „Tai nusipelnė besąlygiško pripažinimo ir didžiulės pagarbos, ne kaltinimų išdavyste“, – aiškino J. Černičukas.

Rusijos kariuomenė šią elektrinę, kuri yra įsikūrusi Pietų Ukrainos Zaporižios srityje, užgrobė kovo 4 d. Nuo tada Maskvos pajėgos nuolat apšaudo šį objektą ir taip kelia Europos ir viso pasaulio būgštavimus dėl ten galinčios kilti branduolinės katastrofos. Rusijai rugsėjį įvykdžius neteisėtą Zaporižios srities aneksiją, šios šalies prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė dekretą, kuriame buvo pareikšta, neva nuo šiol AE „priklauso“ Maskvai.

Nepaisant to, tarptautinė bendruomenė, pati Ukraina ir Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) šį objektą laiko Kyjivo nuosavybe.

Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.

Skaityti visą pranešimą