Rumunija protestuoja: Orbanas dėvėjo šaliką su „didžiąją Vengrija“, kur įtraukos kaimynių teritorijos

Prieš 1 metus 62

Rumunijos Užsienio reikalų ministerija išreiškė protestą vengrų ambasadoriui Bukarešte dėl Vengrijos premjero Viktoro Orbano dėvėto šaliko, ant kurio buvo pavaizduota „didžioji Vengrija“, apimanti ir iki 1918 m. šaliai priklausiusias šiandieninės Rumunijos bei Ukrainos dalis, rašo portalas „RBC“.

„Bet kokios revizionizmo manifestacijos, nepriklausomai nuo jų formos, yra nepriimtinos, prieštarauja dabartinėms realijoms ir bendriems Rumunijos bei Vengrijos dvišalių santykių įsipareigojimams, paremtiems (...) sutartimis“, – nurodė Rumunijos ministerija.

Pirmadienį V. Orbanas savo feisbuko paskyroje paskelbė vaizdo įrašą iš Vengrijos-Graikijos futbolo rungtynių, jame politikas ir užfiksuotas dėvintis šaliką.

Terminas „didžioji Vengrija“ apibūdina šalį iki 1920-ųjų birželio 4-osios, kai Trianono sutartimi tarp Pirmojo pasaulinio karo nugalėtojų ir pralaimėjusios Vengrijos buvo nustatytos valstybių sienos. Vengrija prarado du trečdalius vengrų dominuojamų teritorijų, jos atiteko Rumunijai, Čekoslovakijai, Jugoslavijai, Italijai ir Austrijai. 2020-ųjų apklausos rodo, kad 94 proc. Vengrijos gyventojų šią sutartį laiko neteisinga.

Skaityti visą pranešimą