Ruandą rekordiniu greičiu apmynęs lietuvis: antrą naktį įvyksta didžioji magija

Prieš 1 metus 54

1000 kilometrų nepažįstamoje aplinkoje, dvi paros be miego ir nuolatinis važiavimas su dviračiu – tokį iššūkį ryžosi įveikti 41-erių lietuvis, dviračių sporto entuziastas Elijus Čivilis. „Visi mes turime polinkį į aštrius patyrimus“, – sakė LRT studijoje apsilankęs ultravaržybų Ruandoje nugalėtojas.

„Top Team Cycling“ dviračių komandai atstovaujantis E. Čivilis yra puikiai pažįstamas Lietuvos dviračių sporto bendruomenei, tačiau jis nėra profesionalus sportininkas ir dažniausiai treniruojasi vėlai vakare po darbo.

„Lietuvoje didžiąją laiko dalį treniruojuosi naktį, grįžęs po darbo. Kadangi Ruandoje teko važiuoti tamsiu poros metu, man treniruotės Lietuvoje tapo didžiuliu privalumu“, – pasakojo E. Čivilis.

Į penktą dešimtį įkopęs vyras prieš savaitę pasibaigusiose dviračių lenktynėse Ruandoje 1000 km trasą įveikė per 50 val. 53 min., tapo naujuoju varžybų nugalėtoju ir rekordininku. Lenktynes sekmadienį 4 val. pradėjo 64 vyrai ir 18 moterų iš 23 šalių. Be ilgesnių sustojimų važiavęs E. Čivilis finišavo antradienį 6 val. 53 min.

Paklaustas, kas paskatino imtis tokio iššūkio, dviratininkas atsakė: „Man atrodo, kad mes visi turime polinkį į aštrius patyrimus, o tokios ištvermės lenktynės ir yra žmonių, norinčių patirti kažką išskirtinio, susirinkimo vieta.“

E. Čiviliui tai ne pirmas panašus iššūkis – prieš aštuonerius metus jis drauge su kitu dviratininku Lietuvą apmynė (1 136 km) per 44 val. 17 min.

Ruanda dviračių entuziastui iš Lietuvos pamėtėjo didesnių iššūkių – apie 400 km reikėjo važiuoti žvyrkeliais, visų varžybų metu buvo karšta, o bendras trasos kilimas siekė net 16 km. Tai – lyg du kartus užkopti į Everesto viršukalnę.

„Ruanda yra tūkstančio kalnų šalis ir tas kilimas buvo tikrai įspūdingas. Realiai tu visada važiuoji tokiais amerikietiškaisiais kalneliais – tai kyli, tai leidiesi, o finale išeina, kad per dvi dienas užkopi į du Everestus“, – kalbėjo vyras.

Dviratininkams iš viso pasaulio teko atlaikyti tiek fizinę, tiek psichologinę įtampą ir be miego išbūti daugiau kaip dvi paras.

„Varžybos tokios, kad startuoji 4 valandą ryte ir finišuoji, kai jau apvažiuoji visą šalį. Visoje trasoje yra bent keturi kontrolės punktai ir ten teisėjai įvertina, ar esi adekvatus ir ar gali toliau važiuoti. Mano atveju keturis kartus teko sustoti kontrolės punktuose ir dar du kartus stoti įsipilti vandens, nes temperatūra tikrai buvo didelis iššūkis“, – atskleidė E. Čivilis.

Vis dėlto, kaip teigė pats dviratininkas, didžiausią iššūkį kėlė miego trūkumas.

„Man tai yra sunkiausia dalis. Pirmą naktį turbūt visi galime nemiegoti, tačiau antrą naktį tave pasiveja nuovargis ir tikrai prasideda įspūdingi dalykai, kaip kad kognityviniai sutrikimai, didelės haliucinacijos, kiti nestandartiški patyrimai. Bet, kadangi tai esu daręs ne vieną kartą, žinau, ko laukti, ir tiesiog tuo mėgaujuosi“, – pasakojo sportininkas.

Dviratininko teigimu, tokiais atvejais sunkiausia yra išlaikyti koncentraciją ir pasiekti visus iškeltus tikslus.

„Antrą naktį įvyksta didžioji magija, tada dažnai stringa ir visa strategija, kurią esi sugalvojęs tiek dėl mitybos, tiek dėl važiavimo tempo, nebesugebi priimti teisingų sprendimų ir pasimeti laike. Tos kognityvinės funkcijos labai riboja sprendimų priėmimus, kokį greitį pasirinkti važiuojant nuo kalno ar kaip įveikti vieną kitą sudėtingą ruožą.

Haliucinacijų metu išgyveni labai įdomų momentą – pasijunti, tarsi važiuotum ne vienas, kad šalia važiuoja tavo vaikai ir geriausias draugas. Tai su visu būriu ir važiuoji, kalbiesi, nors ir supranti, kad tai yra visiškai neadekvatu, bet žinai, kad tai tau padeda neužmigti“, – atskleidė vyras.

Ruandoje organizuojamose varžybose šiais metais finišą pasiekė kiek daugiau nei 50 dalyvių. E. Čivilis sako, kad dažniausiai koją pakiša jau kelionės metu prasidėję nugaros ir kelių skausmai.

„Pasiruošimas tokioms varžybos išties nėra paprastas. Aš esu labai dėkingas Lietuvoje esančiai tiek dviračių sporto, tiek bėgimo ultraištvermės bendruomenei. Mes visi dalinamės žiniomis ir strategijomis, kaip tam pasiruošti“, – kalbėjo dviračių sporto entuziastas.

E. Čivilis nėra pirmas lietuvis, įveikęs sudėtingą trasą Ruandoje – prieš metus čia taip pat pirmasis finišo liniją kirto lietuvis Justinas Leveika.

„Pasaulis yra per daug platus, kad grįžtum į tą pačią vietą. Mes, lietuviai, tarpusavyje nekonkuruojame, o padedame vienas kitam. Labai norėčiau, kad kitais metais čia vėl būtų kitas lietuvis ir parvežtų pergalę, bet reikia pripažinti, kad patiems organizatoriams per daug nerūpi, kas ir iš kokios šalies laimi. Prieš kelerius metus lygiai taip pat nugalėjo britai. Organizatoriams svarbiausia, kad čia atvyktų mėgėjai, turintys darbus ir šeimas, bet konkurencingi“, – sakė dviratininkas.

Po sunkių varžybų dar tik jėgas atgaunantis E. Čivilis apie kitus iššūkius dar negalvoja: „Toliau važiuosiu po Lietuvos miškus, valgysiu cepelinus ir džiaugsiuosi, kad esu gyvas.“

Skaityti visą pranešimą