RRT nebereguliuos transliacijų rinkų

Prieš 11 mėnesius 90

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) nusprendė dereguliuoti transliacijų rinkas ir panaikinti Lietuvos radijo ir televizijos centrui (Telecentrui) ir „Telia Lietuva“ taikomus įpareigojimus.

RRT sprendimas įsigalios birželio 1 dieną. Pasibaigus sutarčių galiojimo laikui, transliacijų rinkų dalyviai veiks laisvos rinkos sąlygomis ir patys galės susitarti dėl paslaugų teikimo sąlygų, pranešė RRT.

„Keičiantis rinkos struktūrai, augant paslaugų teikėjų skaičiui ir daugėjant alternatyvų, pavyzdžiui, plėtojantis internetiniam radijui ir televizijai, transliacijų rinkos tampa konkurencingos. Dėl to nebelieka pagrindo reguliuoti šių rinkų“, – pranešime teigė RRT tarybos pirmininkė Jūratė Šovienė.

Lietuvoje televizijos ir radijo transliacijos teikiamos skaitmeninės antžeminės televizijos, kabelinės televizijos tinklais ar internetu. Televizijos žiūrovai ir radijo klausytojai, priklausomai nuo gyvenamosios vietos, pasirenka priimtiniausią būdą.

RRT konkurencinę aplinką transliacijų rinkose analizavo nuo 2005 metų. Atlikusi paskutinį tyrimą, RRT nustatė, kad konkurencija šiose rinkose yra veiksminga ir panaikino įpareigojimus „Telia Lietuvai“ bei Telecentrui teikti prieigą transliacijų perdavimo paslaugų teikėjams, užtikrinti nediskriminacines sąlygas, skaidrumą, kainų kontrolės ir sąnaudų apskaitą.

„Nesant reguliavimo šalys lanksčiau galės susitarti dėl abiem šalims priimtinų sprendimų, atsižvelgiant į individualius poreikius. Jei rinkos dalyviams nepavyks susitarti, jie turi teisę kreiptis į RRT su prašymu išnagrinėti ginčą privaloma išankstine ne teismo tvarka“, – pabrėžia J. Šovienė.

Transliacijų rinkų nuo 2007 metų nereguliuoja Latvija, Estija, Vokietija, Nyderlandai, Italija, Slovėnija ir kitos šalys.

Skaityti visą pranešimą