Romantiška, ar nelabai? Alinė mažina energijos sąnaudas, siūlydama pasisėdėjimus prie žvakių

Prieš 1 metus 76

 Smarkiai išaugus sąskaitoms už elektrą, Kamelforde įsikūrusi užeiga „Masons Arms“ pirmadieniais užgesina šviesas, rašo theguardian.com.

Nuo alaus bokalų ir vyno taurių blykčioja žvakių liepsnos atspindžiai, o iš prieblandos išnyra besišypsantys alinės lankytojų veidai. Klegesys pakankamai linksmas, tik gal kiek tylesnis, nei galima tikėtis populiarioje užeigoje, – malonus šurmulys vietoje įprasto triukšmo.

Tai nėra scena iš Thomaso Hardy romano arba, atsižvelgiant į tai, kad veiksmas vyksta šiauriniame Kornvalyje, televizijos serialo „Poldarkas“; tai 2022 m. ruduo Kamelfordo alinėje „Masons Arms“, kur sparčiai augančios sąskaitos už elektrą paskatino šeimininkę Katy Chawner-Woods ir šeimininką Alaną Woodsą išjungti šviesas ir apšviesti salę šimtais žvakių.

„Romantiška, ar ne?“ – klausia iš šešėlio išnyrantis veidas. Dujų inžinierius Paulas Parkinsonas šioje užeigoje lankosi jau beveik 20 metų. „Tai tarsi grįžimas į 18 amžių, – sako jis. – Veikia raminančiai. Šiuo metu visi susiduria su sunkumais ir jei tai yra būdas išlaikyti tokią vietą, aš tikrai esu už.“

Iš Gosporto, Hampšyro, atvykę Jayne ir Chrisas Meadway buvo nustebinti tokio alinės apšvietimo. „Vyras manė, kad tai šiek tiek keista, – sako Jayne. – Tačiau kai pripranti, žvakių šviesa išryškina užeigos charakterį, akmeninių sienų formas. Manau, kad tai puiku.“

K. Chawner-Woods teigia, kad idėja kilo po to, kai pamatė rugpjūčio mėnesio sąskaitą už elektrą– 2574 svarai, palyginti su 1172 svarais tuo pačiu metu pernai. „Aš ėmiau vaitoti ir vienas iš lankytojų pasakė: „Turėtumėte grįžti į tuos laikus, kai alinė atsidarė – 1753 metus“, – pasakoja ji.

Taigi jie nuvyko į „Ikea“, prisikrovė pilną automobilio bagažinę žvakių ir pirmadienio vakarais užeigą užlieja žvakių šviesa. „Galėjome pakoreguoti meniu ar sutrumpinti darbo valandas, bet pamanėme, kad verta išbandyti kažką kito, – pasakoja užeigos savininkė. – Ir atrodo, kad tai veikia. Žmonės prisipažįsta, kad jaučiasi it papuolę į seną jaukią alinę. Atrodo, kad tai net šiek tiek keičia lankytojų elgesį. Mažiau žmonių įnikę į savo mobiliuosius telefonus. Visiems patinka kalbėtis žvakių šviesoje.

Skaityti visą pranešimą