„Reuters“: „Gazprom“ bandys prisidengti „ypatingomis aplinkybės“ dėl dujų tiekimo stabdymo Europai

Prieš 1 metus 82

Rusijos „Gazprom“ paskelbė force majeure aplinkybę tiekiant dujas į Europą bent vienam pagrindiniam klientui, teigiama „Gazprom“ laiške, kuris galimai padidins Europos nerimą dėl dujų trūkumo, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

Publikacijoje teigiama, kad naujienų agentūros šaltinis pirmadienį turėjo galimybę susipažinti su liepos 14 d. datuotu laišku, kuriame dėstomais teisiniais argumentais bus siekiama apsaugoti „Gazprom“ nuo kompensacijų mokėjimo dėl dujų tiekimo sutrikimų.

Tai, anot naujienų agentūros, kelia grėsmę, kad padidės įtampa tarp Rusijos ir Vakarų dėl invazijos į Ukrainą, kurią Maskva vadina „specialia karine operacija“.

Laiške teigiama, kad Rusijos dujų eksporto vamzdynais monopolį turinti „Gazprom“ negali įvykdyti savo tiekimo įsipareigojimų dėl „ypatingų“ aplinkybių.

Taip pat teigiama, kad force majeure sąlyga taikoma siekiant atleisti įmonę nuo sutartinių įsipareigojimų dėl nuo jos nepriklausančių veiksnių ir galioja atgaline data nuo birželio 14 d.

Šaltinis, prašęs nenurodyti jo tapatybės dėl problemos opumo, teigė, kad laiške buvo kalbama apie tiekimą dujotiekio „Nord Stream 1“, kuris yra pagrindinis tiekimo maršrutas į Vokietiją.

„Gazprom“ komentarų apie tokio laiško turinį nepateikė.

Skaityti visą pranešimą