„Reuters“: Baltijos šalys pernai supirko dvigubai daugiau rusiškų suskystintų naftos dujų

Prieš 1 metus 47

 Remiantis trijų regione veikiančių prekybos ir krovinių tvarkymo šaltinių duomenimis, Rusijos eksportuotojai 2022 metais daugiau nei dvigubai padidino suskystintųjų naftos dujų eksportą į Baltijos šalis – dalis jų buvo parduota Ukrainai, praneša reuters.com.

Toks rusiškų suskystintų naftos dujų eksporto į šias NATO ir Europos Sąjungos nares šuolis užfiksuotas nepaisant to, kad jos griežtai pasmerkė Maskvos veiksmus Ukrainoje, o Europa karštligiškai stengiasi rasti naujų degalų šaltinių įtemptą laikotarpį išgyvenančioje pasaulinėje rinkoje.

SND, kurios daugiausia naudojamos kaip kuras automobiliams, šildymui ir kitiems naftos chemijos produktams gaminti, netaikomos karą Ukrainoje pradėjusiai Rusijai įvestos Vakarų sankcijos.

Remiantis trijų regiono prekybininkų ir krovinių tvarkytojų pateiktais duomenimis grįstais „Reuters“ skaičiavimais, 2022 m. Rusija padidino SND eksportą į Latviją, Lietuvą ir Estiją nuo 159 000 tonų iki 331 000 tonų.

Toks augimas paaiškinamas tuo, kad Ukraina ir kai kurios kitos šalys atsisakė tiesiogiai iš Rusijos pirkti čia išgaunamą kurą.

Remiantis minėtais duomenimis ir „Reuters“ skaičiavimais, Rusijos SND eksportas į Latviją išaugo 77 proc. iki 232 000 tonų, tiekimas į Lietuvą šoktelėjo 8,5 karto iki 72 000 tonų, o pardavimas Estijai išaugo 42 proc. iki 27 000 tonų.

Latvijos ir Estijos energetikos ministerijos į prašymus pakomentuoti šiuos duomenis neatsakė, o atitinkama Lietuvos ministerija pateikti savo komentarą atsisakė.

Skaityti visą pranešimą