Respublikinė Šiaulių ligoninė imasi eksperimento – slaugytojai dirbs trimis pamainomis per parą

Prieš 1 metus 107

Daugiau ir atviriau diskutuojant apie medicinos darbuotojų emocinę sveikatą ir pervargimą darbe, šalies gydymo įstaigos kelia klausimus – kiek valandų įmanoma produktyviai ir efektyviai dirbti? Kiek laiko darbuotojas gali išlaikyti dėmesį? Koks darbo ir poilsio santykis tinkamiausias siekiant apsaugoti medicinos darbuotojus nuo pervargimo darbe? Ieškodama atsakymų į šiuos probleminius klausimus, Respublikinė Šiaulių ligoninė (RŠL) nuo lapkričio 1 d. pradeda vykdyti projektą: Gastroenterologijos – endokrinologijos ir Neurologijos skyriuose dirbančių bendrosios praktikos slaugytojų darbas bus organizuojamas trimis pamainomis per parą, rašoma pranešime spaudai.

Darbo dienomis pirmoje pamainoje slaugytojai dirbs nuo 8 val. iki 14 val., antroje – nuo 14 val. iki 20 val. ir trečioje – nuo 20 val. iki 8 val., poilsio iš švenčių dienomis darbas bus organizuojamas dviem pamainomis. Tokio darbo organizavimo modelio tikslas – užtikrinti efektyvesnį sveikatos priežiūros paslaugų teikimą, maksimalų dėmesį pacientams, bendrosios praktikos slaugytojų poilsio laiką ir komfortabilaus darbo lygį.

Aptardamas ligoninės iniciatyvą organizuoti slaugytojų darbą taikant trijų pamainų per parą modelį, RŠL vadovas Mindaugas Pauliukas sako, kad svarbiausi yra du aspektai – stiprinti slaugos kokybę, kuri yra vienas iš reikšmingų veiksnių užtikrinant paciento sveikatą, ir gerinti slaugos personalo darbuotojų darbo sąlygų kokybę.

„Šį projektą vadiname pilotiniu bandymu, kuris truks pusmetį. Orientuojamės į pailsėjusį, produktyviau ir kokybiškiau dirbantį slaugos personalą, nuoširdesnį dėmesį pacientams. Šiandien daug kalbame apie medicinos darbuotojų perdegimą, įtampą darbe, emocinę sveikatą, šiltesnio komunikavimo su pacientais stoką – šiuo projektu tarsi klausiame, ar tikrai visada įmanoma po 16 ar daugiau valandų darbo šypsotis, dirbti efektyviai, skirti maksimalų rūpestį pacientams? Kai esame pailsėję, lengviau išgyvename sudėtingesnes darbines situacijas, dėmesingiau atliekame užduotis, esame atsparesni įtampai. Visai kitos emocijos ir darbo kokybė, kai esame pavargę.

Mums svarbi paciento patirtis gydymo įstaigoje – norime teikti geriausios kokybės gydymo ir priežiūros kokybę. Esu dėkingas Gastroenterologijos – endokrinologijos ir Neurologijos skyriams, kurie po diskusijų, svarstymų sutiko realizuoti šią idėją ir ieškoti naujų kelių į atliekamo darbo kokybę, kitokį požiūrį į poilsį, emocinę sveikatą ir darbo kultūrą.

Suprasdami, kad pamainas, apimančias darbą nakties valandomis, slaugytojai renkasi dėl pusantro karto didesnio darbo užmokesčio tarifo, atsižvelgėme į finansinius darbuotojų lūkesčius. Motyvuojant šių skyrių bendrosios praktikos slaugytojus, skirsime papildomą finansinį paskatinimą, todėl darbuotojų atlyginimai dėl pakitusio darbo organizavimo nenukentės. Analizuosime ir vertinsime proceso eigą šiuose skyriuose – pagal tai ir spręsime, kaip projektą vystysime toliau“, – idėją ir tikslus aptaria RŠL direktorius M. Pauliukas.

Numatyta, kad 6 mėnesius truksiančio projekto pabaiga – balandžio 30 d., o netrukus po to bus vykdoma jame dalyvavusių darbuotojų apklausa. Ja bus siekiama įvertinti tokį darbo organizavimo efektyvumą, darbuotojų savijautą, analizuoti jų pastabas, įžvalgas, patirtis. Surinktais duomenimis bus remiamasi priimant tolesnius sprendimus projekto plėtros ir tobulinimo klausimais.

Skaityti visą pranešimą