Regionuose auga geriatrijos paslaugų poreikis: paslaugas galėtų gauti apie 10 tūkst. pacientų

Prieš 1 metus 73

Regionuose auga vyresnio amžiaus žmonių sveikatos poreikių priežiūrą (geriatrijos – LRT.lt) paslaugų poreikis. Ligoninėse naujai įsteigti skyriai – pilni. Mažesniuose  miestuose steigiami  dienos stacionaro centrai, kuriuose 60 metų sulaukusiems teikiama visokeriopa medicinos pagalba, sergant gretutinėmis ligomis.

Alytaus Stasio Kudirkos ligoninės geriatrijos skyriuje 20 vietų. Visos jos, atidarius skyrių rugsėjį, nuolat užimtos. Skyriuje taikomas kompleksinis gydymas, atliekami būtiniausi tyrimai, pacientų nevežant iš skyriaus.

„Dažniausiai reikia terapinės pagalbos. Bet yra demensijos, yra psichologas, du kartus konsultuoja psichiatras. Dabar sezonas yra, virusinės ligos komplikuojasi į bakterines, tai plaučių uždegimai jau su komplikacijomis, vyresnius žmones plaučių uždegimas paguldo jau ne dviem dienom“, – LRT TELEVIZIJOS NAUJIENŲ TARNYBAI aiškina Alytaus ligoninės geriatrijos skyriaus vedėja Vilma Lankininkienė.

Su pacientais dirba komanda – vidaus ligų ar gydytojai geriatrai, kineziterapeutas, psichologas, ergoterapeutas, socialinis darbuotojas.

„Esam aktyvaus gydymo skyrius. Stengiamės aktyviai problemas spręsti ir kad kuo greičiau žmogus grįžtų į normalų gyvenimą. Aišku, ligos, komplikacijos, tai įvairiai – būna, ir 20 dienų tenka pas mus pagulėti“, – sako Alytaus ligoninės geriatrijos skyriaus gydytojas Povilas Bardzilauskas.

Geriatrijos paslaugų plėtrai iš ES fondų gauta per 24 milijonus eurų. Aštuoniose regiono ligoninėse jau įrengti geriatrijos skyriai, 20 medicinos įstaigų steigiami dienos stacionarai. Vienas tokių atsidarys po mėnesio Druskininkų ligoninėje. Dienos centre vienu metu paslaugas galės gauti 10 pacientų.

„Geriatrijos dienos stacionaro paslauga yra diagnostinė ir gydomoji. Su ta pačia liga per metus 15 dienų jam bus apmokama iš privalomojo sveikatos draudimo (PSD) lėšų“, – dėsto Druskininkų ligoninės direktorė Evelina Raulušaitienė.

Ligoninėje pacientus jau konsultuoja gydytojas geriatras. Medikas sako, kad svarbu vyresniems pacientams suderinti vaistus, skirti kompleksinį gydymą. Padėti ne tik atgauti jėgas, bet išmokyti ir namuose tinkamai atlikti fizinius bei kitokius pratimus.

„Turim dar platesnį profilį, kaip atpažinti, judėjimo sutrikimus diagnozuoti, diagnozuoti depresiją, diagnozuoti demensiją, sutvarkyti vaistus“, – sako Druskininkų ligoninės geriatras Ali Abu Amra.

Druskininkų ligoninės ergoterapeutė Liucija Janulevičiūtė dėsto, kad daugiausiai pacientų – po insulto, turintys smulkiosios motorikos sutrikimų, apsitarnavimo funkcijos ar valgymo sutrikimų.

Skaičiuojama, kad per metus šalies geriatrijos skyriuose ir centruose paslaugas galėtų gauti apie 10 tūkstančių pacientų.

Skaityti visą pranešimą