Ramiojo vandenyno salų valstybių lyderiai paskelbė nepaprastąją klimato padėtį

Prieš 1 metus 79

Kiribatis paskelbė pasitraukęs iš 18 narių Ramiojo vandenyno salų forumo ir padarė tai prieš lyderių šios savaitės susitikimą Fidžyje. Kiribačio žingsnis laikomas Kinijos didėjančios įtakos regione ženklu.

Komunikate, kuris turi būti paskelbtas netrukus, lyderiai „sveikina ir visiškai remia“ Australijos naujosios vyriausybės įsipareigojimą dėl forumo prioritetų kovos su klimato kaita srityje, pranešė dokumentą mačiusi Australijos naujienų agentūra „Australian Associated Press“.

Australija, turtingiausia ir daugiausiai gyventojų turinti forumo narė, gegužę atėjus į valdžią naujai vyriausybei įsipareigojo iki dešimtmečio pabaigos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis (ŠESD) sumažinti 43 proc. palyginti su tarša 2005 metais.

Ankstesnė Australijos vyriausybė buvo įsipareigojusi taršą iki 2030 metų sumažinti 26–28 procentais.

Komunikate visos forumo narės taip pat raginamos padaryti „aiškią pažangą dėl pažadų ir įsipareigojimų pavertimo darbais“, atitinkančiais planą pasaulinį atšilimą apriboti 1,5 Celsijaus laipsnio.

Dabartinių Australijos tikslų iki 2030 metų taršą ŠESD sumažinti 43 proc., o iki 2050-ųjų pasiekti neutralumą klimato atžvilgiu tam nepakanka.

Lyderiai, kurių daugelis susiduria su pasaulinio atšilimo keliama grėsme pačiam jų valstybių egzistavimui, klimato kaitą laiko didžiausiu pavojumi saugumui ir paskelbė nepaprastąją klimato padėtį.

Viršūnių susitikimui pirmininkavęs Fidžio premjeras Frankas Bainimarama per socialinį tinklą „Twitter“ paragino australų ministrą pirmininką Anthony Albanese'į imtis tolesnių veiksmų.

„Naujasis Australijos pažadas dėl klimato yra padidinimas, Fidžis to ilgai siekė, bet iš pareigos kiekvienam jaunuoliui Ramiojo vandenyno regione paraginau @AlboMP eiti dar toliau dėl mūsų šeimos bendros ateities ir priderinti Australijos įsipareigojimus prie tikslo dėl 1,5 laipsnio“, – parašė F. Bainimarama.

Skaityti visą pranešimą