„Radarom“ aukcione – Gudzinevičiūtės aukso medalis: kiek jis galėtų kainuoti?

Prieš 1 metus 50

Pirmoji nepriklausomos Lietuvos olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė atsisveikino su savo 2000 m. Sidnėjuje iškovotu olimpiniu aukso medaliu. Jis netrukus bus prieinamas kiekvienam – D. Gudzinevičiūtės aukso medalis atsidurs akcijos „Radarom“ aukcione.

Kaip pasakoja LTOK prezidentė, ji savo olimpinį aukso medalį atidavė tik karui prasidėjus Edmundui Jakilaičiui ir liepė „panaudoti jį geriems tikslams“.

„Maždaug po dviejų savaičių nuo karo pradžios atidaviau medalį Edmundui, kad jis jį panaudotų humanitariniais tikslais. Tada jis bandė jį padovanoti verslininkui, kuris į fondą „Stiprūs kartu“ be jokių derinimų pervedė 100 tūkstančių. Nepaėmė, sakė, kad „aš nevertas“.

Edmundas man norėjo medalį grąžinti, bet jis gulėjo iki dabar, vis pakalbėdavome, ką galime padaryti, laikas ėjo ir dabar duosime medalį į „Radarom“, – medalio pardavimo istoriją pasakoja D. Gudzinevičiūtė.

LRT ir organizacijų „Blue/Yellow“, „Laisvės TV“, „1K fondas“ ir „Stiprūs kartu“ akcijoje „Radarom“ pradėjus aukcionų etapą, D. Gudzinevičiūtės aukso medalis jau netrukus visuomenininko Andriaus Tapino feisbuko paskyroje bus parduodamas aukcione, o už medalį gautos lėšos atiteks būtent „Radarom“ akcijai.

„Neįsivaizduoju (kokia suma gali būti – LRT), tariuosi su savo kolegomis užsienyje, prašysiu pasakyti kitų, norėčiau kaip įmanoma didesnės sumos“, – teigė D. Guzinevičiūtė.

Paklausta, ar negaila atiduoti vienintelį savo karjeros olimpinį medalį, LTOK prezidentė tvirtai atsakė „Ne“: „To klausė jau ne kartą, bet ne – negaila. Tuo metu, kai prasidėjo karas, emocijos buvo dar kitokios, tada supratau, kad viešai verkti nėra gėda. Jei aukcionai tęsis toliau, tikrai dar turiu suvenyrų.“

D. Gudzinevičiūtė teigia neatsimenanti, kad kuris nors Lietuvos sportininkas iki šiol būtų pardavęs olimpinį medalį. Tai bus pirma istorijoje galimybė įsigyti „lietuvišką“ olimpinį medalį.

A. Tapinas sakė, kad D. Gudzinevičiūtės medalis bus vienas iš baigiamųjų aukciono akordų, o viešai pasiūlytas bus kitą savaitę. A. Tapinas tikisi, kad medalis pasieks 40–50 tūkst. eurų ribą.

LRT.lt primena, kad nuo 1992 metų Lietuvos sportininkai olimpinėse žaidynėse yra iškovoję 26 medalius, iš kurių tik 6 yra auksiniai. Be D. Gudzinevičiūtės aukso medalius yra iškovoję Romas Ubratas (1992 m.), Virgilijus Alekna (2000 ir 2004 m.), Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė (2012 m.) ir Rūta Meilutytė (2012 m.).

SSRS okupacijos metais olimpiniais čempionais yra tapę 19 lietuvių.

Kokia galima kaina?

Nors kiekvienose olimpinėse žaidynėse išdalijama tikrai nemažai medalių, tačiau tai vis tiek yra kolekcionierių trokštama ir vertinama vertybė.

Brangiausias visų laikų medalis yra 1936 m. Berlyno žaidynėse, vadintose nacių žaidynėmis, amerikiečio juodaodžio sprinterio Jesse Owenso iškovotas vienas iš keturių aukso medalių. 2013 m. milijardierius Ronas Burkle`as už šį suvenyrą paklojo net 1,46 mln. JAV dolerių.

2019 m. aukcione „Goldin Auctions“ antrasis J. Owenso aukso medalis parduotas už 615 tūkst. JAV dolerių. Kur yra dar 2 amerikiečio iškovoti aukso medaliai, nėra žinoma.

Tų pačių 1936 m. olimpinių žaidynių sidabro medalis, iškovotas vokiečio Luzo Longo, 2022 m. spalį parduotas už 488 tūkst. dolerių.

Šių metų vasario 5 d. baigėsi aukcionas, kuriame buvo parduotas 1980 m. žiemos žaidynių ledo ritulio turnyro aukso medalis. Šiose žaidynėse amerikiečių rinktinė, sudaryta iš studentų, laimėjo į istoriją įėjusias pusfinalio rungtynes prieš SSRS rinktinę, kurioje žaidė iš esmės profesionalai. Rungtynes pavadintos „Stebuklu ant ledo“. Vėliau amerikiečiai finale įveikė Suomiją, o finale įvartį įmušusio Steve`o Cristoffo aukso medalis parduotas už 375 tūkst. dolerių.

Tačiau čia išvardyti medaliai turi ypatingą istoriją pasauliniame kontekste, kurios, deja, D. Gudzinevičiūtės medalis neturi, tad greičiausiai milijoninės sumos jis nepasieks.

Norint įvertinti galimą D. Gudzinevičiūtės medalio kainą, reikia pažiūrėti į ne tokių istorinių medalių aukcionus.

Štai sporto retenybių aukcione rrauction.com neseniai parduotas 2020 m. Tokijo žaidynių aukso medalis (83 tūkst. dolerių), 1952 m. Oslo žiemos žaidynių auksas (55 tūkst. dolerių) ir 1988 m. Kalgario žiemos žaidynių auksas (44,5 tūkst. dolerių).

Visai neseniai abu savo olimpinius aukso medalius pardavė Ukrainos kanojininkas Jurijus Čebanas, 2012 m. Londono žaidynėse aplenkęs sidabrą iškovojusį Jevgenijų Šukliną (lietuvis vėliau medalio neteko dėl dopingo).

J. Čebano auksas, iškovotas 2012 m. žaidynėse, parduotas už 41 tūkst. dolerių, o 2016 m. Rio žaidynių auksas – už 55 tūkst. dolerių.

Skaityti visą pranešimą