Prokurorų sprendimas dėl Lietuvą sukrėtusios Šiaulių medikės savižudybės – tyrimas nutrauktas, nenustačius kitų asmenų kaltės

Prieš 1 metus 98

Prokuratūra ketvirtadienį pranešė nutraukusi tyrimą dėl Respublikinės Šiaulių ligoninės darbuotojos savižudybės, nenustačius, jog dėl medikės privedimo prie šių veiksmų būtų kalti kiti asmenys.

„Daugiau nei 150 lapų apimties nutarime konstatuojama, kad tyrimo metu nenustatyta jokių duomenų, kurie atskleistų, jog moters atleidimą iš darbo inicijavę ar kiti asmenys būtų siekę privesti ją prie savižudybės ar būtų numatę, kad ji gali priimti tokį sprendimą, todėl daroma išvada, kad jų veiksmuose kaltės nėra“, – teigiama Generalinės prokuratūros pranešime.

Tyrimas pradėtas 2021-ųjų gegužę, kai tą patį mėnesį nusižudė Respublikinėje Šiaulių ligoninėse dirbusi jauna medikė. Žiniasklaidoje tuomet skelbta, kad tragedija galėjo įvykti dėl mobingo darbo vietoje.

Kaip skelbia prokuratūra, medikė rasta negyva praėjus dviem dienoms po jos atleidimo iš darbo Šiaulių ligoninėje.

Siekiant tyrimo nešališkumo, jį atlikti pavesta Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Sunkių nusikaltimų tyrimo skyriaus tyrėjams. Tyrimą organizavo ir kontroliavo Panevėžio apygardos prokuratūra.

Pasak prokuratūros, baudžiamojoje byloje apklausta daugiau nei 60 liudytojų, išnagrinėta daugybė medicininių dokumentų, atliktos įvairios ekspertizės.

Tyrimo metu aiškintasi ne tik galimas privedimas prie savižudybės, bet buvo tiriami ir vieno paciento teiginiai dėl jam neva Šiaulių ligoninėje taikyto neteisėto laisvės atėmimo bei galimas dokumentų klastojimas šioje gydymo įstaigoje.

Šis tyrimas, pasak prokuratūros, taip pat nutrauktas nustačius, kad pacientui „pagal klinikinę situaciją periodiškai jo atžvilgiu suvaržymo priemonės buvo taikomos pagrįstai“.

„Ikiteisminis tyrimas šioje dalyje taip pat nutrauktas, nes nėra pagrindo teigti, kad pacientui buvo neteisėtai atimta laisvė“, – teigia prokuratūra.

Dėl įvykių, susijusių su Šiaulių ligonine, jos veiklą vertino ir speciali Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sudaryta komisija, Darbo ginčų komisija, Akreditavimo tarnyba prie SAM.

Darbo ginčų komisija nustatė, kad medikė buvo atleista neteisėtai, nes jos atlikti veiksmai nebuvo laikytini šiurkščiu darbo pareigų pažeidimu.

Po medikės savižudybės atlikus tarnybinį tyrimą, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys iš Respublikinės Šiaulių ligoninės direktoriaus pareigų atšaukė tuometinį vadovą Remigijų Mažeiką.

Sprendimas priimtas, kai gegužę sudaryta komisija dėl galimo darbo pareigų pažeidimo tyrimo pateikė ministrui savo išvadas, jog ligoninės vadovas tinkamai nekontroliavo vidinių procesų, neužtikrino nediskriminacinės darbo aplinkos, neužkirto kelio nesaugiam psichosocialiniam klimatui formuotis ir toleravo šią situaciją.

Nutarimas dėl ikiteisminio tyrimo nutraukimo gali būti skundžiamas per dvidešimt dienų.

Psichologinė pagalba

Psichologinės pagalbos tarnyba

Kontaktai

Emocinė parama teikiama jaunimui

Budi savanoriai konsultantai

Atsako per 2 darbo dienas

Emocinė parama vaikams, paaugliams

Budi savanoriai konsultantai, profesionalai

Pagalba suaugusiesiems

Pagalbą teikia savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai

Atsako per 3 darbo dienas

Atsako per 3 darbo dienas

Pagalba moterims ir merginoms

Pagalbą teikia savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai

Atsako per 3 darbo dienas

Emocinę paramą teikia savanoriai moksleiviai (rusų kalba paaugliams ir jaunimui)

Jeigu ieškote skubios psichologinės pagalbos, kviečiame kreiptis į specialistą jo budėjimo laiku. Konsultacijos teikiamos per „Skype“ arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius).

Pirminė konsultacija nemokama, be išankstinės registracijos, amžiaus apribojimų nėra.

I-V 16:00–20:00

VI 12:00–16:00

(išskyrus švenčių dienas)

Emocinė parama pilnamečiams vyrams telefonu.

Internetiniai pokalbiai I-V nuo 18-21val.

Konsultuoja krizių įveikimo specialistai. Gali atvykti į vietą sutartu metu bei konsultuoti nuotoliniu būdu.

Paslauga nemokama ir teikiama visoje Lietuvoje.

Psichologinės konsultacijos

Internetu emigrantams Pagalbą teikia profesionalūs psichologai.

Atsako per 2 darbo dienas

Draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms

Atsako per 1 darbo dieną

Darbo dienomis 8:00–22:00

Savaitgaliais ir švenčių dienomis 11:00–19:00

Pagalba nusižudžiusių artimiesiems

Pagalba teikiama nusižudžiusiųjų artimiesiems. Savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt

Atsako per 2–3 darbo dienas

tuesi.lt interneto svetainė, skirta savižudybės krizę išgyvenančiam žmogui

Informacija svetainėje pateikiama glaustai, atsižvelgiant į specifinius kiekvienos tikslinės grupės poreikius. Savižudybės krizę patiriančiam asmeniui suteikiama informacija apie įvairius pagalbos būdus ir jos teikėjus konkrečioje savivaldybėje ir ko jis gali tikėtis, kreipdamasis pagalbos telefonu, internetu ar susitikęs su specialistu. Norintieji padėti išgyvenantiems savižudybės krizę šioje svetainėje sužinos apie rizikos ženklus, priežastis ir mitus apie savižudybes, ras patarimų, kaip tinkamai suteikti pagalbą. Specialistams pateikiama išsami informacija, kaip elgtis konkrečioje situacijoje. Svetainėje taip pat publikuojamos savižudybės krizę išgyvenusiųjų istorijos. tuesi.lt

Skaityti visą pranešimą