Prokuratūra: viena iš versijų – aštuntokė iš Vilkaviškio mirė nuo gripo komplikacijų

Prieš 1 metus 87

Vilkaviškio ligoninėje mirusios aštuntokės gyvybę galimai nusinešė gripas – tokia mirties priežastis nurodoma ikiteisminį tyrimą pradėjusius pareigūnus pasiekusiuose medicinos dokumentuose. 

Kauno apygardos prokuratūra pabrėžia, kad kol kas tai – tik viena iš versijų, kurią dar reikia patvirtinti. Aišku tik viena, jog į Vilkaviškio ligoninę namuose peršalimui būdingus simptomus jautusi moksleivė kreipėsi dėl pablogėjusios savijautos.

„Pagal turimus duomenis, mergaitė į Vilkaviškio ligoninę kreipėsi pablogėjus jos sveikatai, dėl paūmėjusių peršalimo požymių. Šioje ligoninėje buvo gydoma porą dienų. Dėl ūmaus sveikatos būklės pablogėjimo vasario 20 d. buvo pervežta į Kauno klinikas, kur, deja, tą pačią dieną mirė. Pagal pirminius duomenis, mergaitė sirgo gripu. Kokia yra tiksli jos mirties priežastis, ar ta mirties priežastis, kuri yra medicininiuose dokumentuose, sutaps su teismo ekspertų nustatyta [mirties priežastimi], tą atsakys ekspertinis tyrimas”, – sakė Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausioji prokurorė Auksė Lipkevičienė.

Pasak prokurorės, paprastai tokie tyrimai trunka pakankamai ilgai, tad galutinės išvados paaiškės dar ne greitai.

Gydymo įstaigų pareigūnams pateiktuose dokumentuose, mirties priežastimi nurodomas kardiopulmonimis nepakankamumas ir sepsis. T. y. gripo komplikacijos.

„Ar tai sutaps su tuo, ką nustatys teismo medicinos ekspertai, parodys išsamus tyrimas“, – dar kartą pakartojo prokurorė.

Jos teigimu, prašyme pradėti tyrimą mirusios mergaitės mama nurodo, jog dėl dukros mirties kaltina Vilkaviškio ligoninės medikus. Prokuratūra nepatikslino, ką – mediką, medikų komandą ar gydymo įstaigą – kaltina mirusios moksleivės artimieji.

„Ji nurodo, kad būtent Vilkaviškio medikai galimai netinkamai atliko tarnybines pareigas. Ar bus daugiau kaltinama medikų dėl jų teiktų medicinos procedūrų, irgi atsakys ikiteisminis tyrimas“, – teigė A. Lipkevičienė, patikslinusi, kas yra tarnybinių pareigų neatlikimas.

„Tai yra labai plati sąvoka. Ji gali būti ir vienas veiksmas – tai pavyzdžiui kažkokio tyrimo neatlikimas, arba sisteminis [tarnybinių pareigų neatlikimas]: neteisingas diagnozės nustatymas, būtinų medicininių tyrimų neskyrimas, medikamentų neparinkimas. T. y. visuma kompleksinių priemonių, kurių neatlikimas sukėlė sunkias pasekmes, šiuo atveju – mirtį“, – komentavo prokurorė.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Marijampolės apskrities VPK. Tyrimas pradėtas pagal LR BK 229 str.

Už šį nusižengimą (tarnybinių pareigų neatlikimą) Baudžiamajame kodekse numatoma bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dviejų metų.

Skaityti visą pranešimą