Prognozuojamos šildymo sąskaitos sostinėje spalį: paskaičiuota, kiek mokės renovuotų ir nerenovuotų butų savininkai

Prieš 1 metus 80

Pirmadienį Vilniaus gyventojams bus įjungtas šildymas. Miesto vicemero Valdo Benkunsko teigimu, jei sostinėje nebūtų deginamas mazutas, gyventojų sąskaitos už šildymą išaugtų dvigubai.

Anot jo, šildymo kaina spalį Vilniuje sieks 8,9 ct be PVM (centralizuotam šildymui taikomas nulinis tarifas). Jei miestas būtų šildomas dujomis, V. Benkunsko teigimu, gyventojams tektų mokėti 16,02 ct už kilovatvalandę.

„Jei būtume likę prie dujų prasidėjus šildymo sezonui spalio mėnesį, tos kainos būtų sunkiai suvokiamos. Tai yra pagrindinis argumentas, dėl ko ieškojome alternatyvų“, – kalbėjo V. Benkunskas.

Preliminarios sąskaitos spalio mėnesį vilniečiams, gyvenantiems renovuoto namo 50 kv. metrų bute, anot vicemero, sieks apie 33 eurus, nerenovuotame name – daugiau nei 55 eurus.

„Jei būtume likę su dujomis, sąskaitos būtų dvigubos. Renovuotas namas galėtų gauti apie 60 eurų, o nerenovuotas – apie 90. Tai skirtumas tikrai didžiulis“, – žurnalistams akcentavo V. Benkunskas.

Vis dėlto V. Benkunskas neslėpė, kad kol kas leidimas mazutui deginti nėra gautas. „Jo kaip ir šiai dienai nereikia, nes mes startuojame pirmadienį ir iš esmės, kadangi šilumos poreikis gamyboje dar nėra didelis, dar oro temperatūra lemia, kad mes tik pradedame visus maksimalius kiekius pasiekti.

Kitą savaitę Vyriausybė turi pabaigti priiminėti sprendimus, kurie leis gal net ir kitą savaitę mums turėti galutinį sprendimą“, – kalbėjo V. Benkunskas.

Kitą savaitę įjungs šildymą

LRT.lt primena, kad šildymas vilniečiams bus įjungtas spalio 17 d.

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės, šiluma gyventojus pasieks per keletą artimiausių dienų, pirmiausia šildymas bus įjungtas Fabijoniškių, Šeškinės, Pilaitės, Senamiesčio, Šnipiškių, Karoliniškių, Lazdynų, Naujosios Vilnios, Baltupių ir Grigiškių mikrorajonuose.

Antrą ir trečią dienomis centralizuotas šildymas bus pradedamas tiekti Antakalnio, Žirmūnų, Pašilaičių, Viršuliškių, Justiniškių, Žvėryno, Naujamiesčio, Kirtimų mikrorajonuose, trečią–ketvirtą – Panerių, Naujininkų, Rasų, Vilkpėdės ir Verkių mikrorajonuose.

„Net ir išlaikant panašią kainą, kaip pernai, sąskaitos bus tikrai didelės, jeigu palyginsime du, tris sezonus atgal, kai dujų kaina buvo 25 eurai už megavatvalandę. Tokių gerų laikų greitu laiku turbūt neturėsime arba apskritai neturėsime“, – neslėpė V. Benkunskas.

Vilniaus šilumos tinklų atstovas Laurynas Jakubauskas LRT.lt anksčiau komentavo, kad bendrovė naujam šildymo sezonui ruošiasi iškart, vos pasibaigia šildymo sezonas.

„Nuo gegužės iki rugsėjo kruopščiai atliekame hidraulinius bandymus, defektų šalinimo, modernizavimo darbus šilumos trasose, kuriomis į klientų namus keliauja šiluma ir karštas vanduo“, – teigė L. Jakubauskas.

Vilniaus šilumos tinklai dar vasarą pradėjo ruoštis planui B – laikinai kaip vieną iš kuro rūšių turėti galimybę naudoti ir mažasierį mazutą.

Pernai šildymo sezonas sostinėje, palyginti su ankstesniais šildymo sezonais, prasidėjo anksčiau – spalio 7 d.

„Kaip ir kasmet, taip ir šiemet, pagrindinis kriterijus, nustatant, kada pradėti šildymo sezoną, yra oro temperatūra lauke. Galime pasižiūrėti, kad istoriškai kažkada šildymo sezono pradžią turėjome spalio 22 d., turėjome anksčiau, spalio 4 d. Šiemet ta diena yra spalio 17 d.“, – teigė V. Benkunskas.

„Matome, kad orų prognozės tokios, jog artimiausiomis paromis, kitą savaitę bus vėsu ir šildymo paslauga vilniečiams bus reikalinga“, – pridūrė jis.

Remiantis priimtais pakeitimais, dar du sezonus galios nulinis PVM tarifas centralizuotam šildymui.

Taip pat dviem šildymo sezonams keisis šildymo kompensacijos suteikimo tvarka. Šioje srityje įsigalios du pakeitimai: dėl kompensacijos gyventojai galės kreiptis dar šildymo sezonui neprasidėjus ir šildymo kompensacija bus skiriama iškart šešiems mėnesiams, taigi visam šildymo sezonui.

Skaityti visą pranešimą