Prof. Stankūnas apie COVID-19 situaciją: augimo tendencija yra, bet kiek ji išsilaikys, sunku pasakyti

Prieš 1 metus 86

Prancūzijos premjerė antradienį pareiškė, kad COVID-19 grįžo ir paragino žmones vėl dėvėti kaukes masinio susibūrimo vietose. Nors atvejų augimo tendencijos pastebimos ir Lietuvoje, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius Mindaugas Stankūnas teigia, kad neaišku, ar tai tęsis.

„Iš tikrųjų Prancūzijoje mes matome atvejų augimą ir jis dabar siekia apie 29 proc., jeigu bandytume pažiūrėti padidėjimą per savaitę. Apie tokį atvejų augimą buvo dažnai kalbama mokslininkų bendruomenėje, kad šaltuoju laikotarpiu galime stebėti atvejų augimą“, – LRT TELEVIZIJOS laidai „Laba diena, Lietuva“ aiškina profesorius, pridurdamas, kad taip pastebima ne tik Prancūzijoje, bet ir Vokietijoje, Slovėnijoje.

Pašnekovas nurodo, kad Prancūzijos tendencijas jau galima įžvelgti ir Lietuvoje. Tiesa, anot jo, skaičiai nėra tokie dideli.

„Jau dabar kelias dienas, gerą savaitę mes matome atvejų augimą, jis, aišku, nesiekia tų didžiųjų skaičių, kurie buvo metų pradžioje, praėjusių metų pabaigoje. Ir rugsėjo mėnesį mes turėjome tokią nedidelę bangelę. Augimo tendencija yra, bet kiek ji išsilaikys, sunku pasakyti“, – teigia M. Stankūnas.

Profesorius akcentuoja, jog geras signalas yra tai, kad ypatingai sunkių susirgimų atvejų nėra daug.

Kalbėdamas apie žmonių elgesį, profesorius primena, kad saugumo rekomendacijos ir dabar nėra atšauktos.

„Mokslininkai pabrėžia, kad jeigu jūs jaučiatės negerai, turite COVID-19 simptomų ir pan., tai lankantis viešoje erdvėje tikrai reikėtų pagalvoti apie kaukės užsidėjimą tam, <...> kad išvengti galimybės užkrėsti kitą žmogų, parodyti pagarbą“, – nurodo M. Stankūnas.

Ar Lietuvai reikės grįžti prie griežtesnių priemonių, mokslininkas teigia, priklausys nuo vyraujančių virusų ir atmainų. Pasak jo, kol kas tam pagrindo nemato, o lietuvių per pandemiją išsiugdytas sąmoningumas matomas ir dabar.

„Manyčiau, kad pavyks jų išvengti, nes dabar apskritai ta COVID-19 politika eina nuo imperatyvios, kai mes kažkokias priemones grindžiame kažkokiais nurodymais, taisyklėmis, draudimais ir pan., prie tokios daugiau įgalinančios, sąmoningumo, rekomendacijų pagrindu (grindžiamos – LRT.lt). Tai manau, kad ta linija galbūt ir išsilaikys“, – tikina M. Stankūnas.

Skaityti visą pranešimą