Prof. Kėvalas sukrėstas dėl dvimetės žiauraus sumušimo: tai mūsų, žmonių, žiaurumas

Prieš 1 metus 76

„Kodėl kartojasi tokios tragedijos? Tai mūsų, žmonių, žiaurumas. Mes visada, dar nuo pirmykštės bendruomeninės santvarkos, gyvenome su smurtu ir, deja, nedaug pasikeitėme. Kuo tauta didesnė, tuo daugiau žiaurumų – pažiūrėkite į tai, kas vyksta dabar Ukrainoje, kur žudomi vaikai...“ – LRT.lt sakė Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas profesorius Rimantas Kėvalas.

Per Kalėdas budėjęs Kauno klinikose medikas buvo vienas tų, kurie pirmieji išvydo iš Raseinių ligoninės reanimacijos skubiai į Kauną atvežtą dvejų metų mergaitę. Įtariama, jog mažametė galėjo būti sumušta namuose.

Dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo pradėtas ikiteisminis tyrimas, nusikaltimu įtariama 19-metė mergaitės mama ir jos draugas. Šiuo metu jie sulaikyti. Įvykio aplinkybės dar tikslinamos, tačiau, pirminiais duomenimis, nelaimė įvyko Raseinių rajone Kūčių vakarą, o pagrindiniai įtarimai šiuo metu krinta ant dvimetės mergaitės mamos ir jos draugo.

Kaip skelbia portalas Lrytas.lt, motina teigia radusi suglebusią dukrą ir iškvietusi greitąją medicinos pagalbą. Paramedikai pirmiausia vaiką nugabeno į arčiausiai esančią gydymo įstaigą – Raseinių ligoninę. Čia mažylė iškart pateko į reanimaciją. Tačiau jau tą patį vakarą dėl prastėjančios būklės mergytė išvežta į Kauno klinikas. Čia skubiai operuota, prijungti gyvybę palaikantys aparatai.

Kauno klinikos antradienį LRT.lt patvirtino, jog sumušta mergaitė gydoma pas juos Vaikų ligų klinikos Intensyviosios terapijos skyriuje, jos būklė kritinė. Teikti daugiau duomenų apie vaiko sveikatą medikai negali – tą daryti uždraudė nukentėjusiosios tėvai.

„Šiandien aš jos nemačiau, anksčiau jos būklė buvo kritinė. Komentuoti plačiau negalime, taip tėvai nusprendė, jie turi tokią teisę“, – sakė prof. R. Kėvalas.

Ne vienam ši istorija priminė 2017 m. sausio 25 d. Kėdainiuose įvykusią tragediją, kada savo namuose buvo mirtinai sumuštas vos kelerių metų sulaukęs Matas. Jis taip pat buvo patekęs į Kauno klinikų Vaikų ligų skyriaus medikų rankas. Tačiau, nepaisant gydytojų pastangų, po dviejų parų jo širdis sustojo.

Vėliau medicinos ekspertai nustatė, kad berniukui buvo suduoti mažiausiai 135 smūgiai. Jis buvo mušamas diržu, telefono krovikliu, vaiko galva trankyta į sieną. Mirtinai Matuką sumušė artimiausi jam žmonės – mama ir jos buvęs draugas. Teismas nužudyto vaiko motinai Monikai Kaziukaitytei skyrė 16 metų laisvės atėmimo bausmę, o jos sugyventiniui Gediminui Konteniui – 19 metų.

Anot prof. R. Kėvalo, šiuo metu Kauno klinikose gydomos mergaitės ir anksčiau tragiškai pasibaigusi Matuko istorija išskirtinės: „Tokių atvejų nėra daug. Tačiau mums, medikams, kiekvienas atvežtas [sumuštas] vaikas yra vienu vaiku ligoninėje per daug.“

Skaityti visą pranešimą