Pristatyti koncertų salės Kaune pasiūlymai: planai – grandiozinai, o tam skirtas biudžetas – ne

Prieš 1 metus 70

Architektai visuomenei pristato Čiurlionio koncertų centro Kaune projektų pasiūlymus. Kairiajame Nemuno krante ant upės planuojamo statyti centro itin laukia miesto muzikantai, tačiau finansavimo jam kol kas nėra. Radus pinigų, statybos galbūt prasidėtų 2024-aisiais.

Modernus koncertų centras planuojamas kairiajame Nemuno krante, netoli Vytauto Didžiojo tilto. Jį planuota atidaryti šiemet, kai Kaunas švenčia Europos kultūros sostinės metus.

Prieš 5 metus tarptautinį architektūros konkursą laimėjęs architektas Rolandas Palekas kol kas visuomenei pristato projektinius pasiūlymus. Pastate ant vandens – dvi salės, gaubiamos stiklo, restoranas, šalia – mažųjų laivų uostas, amfiteatras, parkas, automobilių stovėjimo aikštelė.

„Yra visa eilė konferencijoms skirtų nedidelių patalpų ir auditorijų, galimybė vestibiulį ir foje transformuoti skirtingiems renginiams, kitaip tariant, matome šitą pastatą kaip gyvą ne tik koncertų metu, bet ir savaitgaliais, dienomis organizuojant kongresus, konferencijas“, – dėsto R. Palekas.

Architektas neigia dvejones, kad patvinęs Nemunas gali užlieti pastatą.

Architektų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Nerijus Stanionis sako, kad pastatas svarbus vystant Žemosios Fredos ir Aleksoto rajonus.

„Tai didelis žingsnis, apie ką architektai kalba gal 30 metų , rengiama daug projektų, darbų, tai tas šiandien materializuojasi ir miesto centras išlipa į kitą Nemuno pusę“, – tikina jis.

Kauno simfoninio orkestro vadovas Algimantas Treikauskas sako du dešimtmečius girdintis kalbas, kad miestui reikia šiuolaikinės koncertų salės.

„Ir orkestrui svarbu, Kauno simfoniniam orkestrui, kad tai būtų mūsų bazė. Jei mes žiūrėsime į kaimynus, į lenkus, į latvius, jei mažas miestelis, toks, kaip Rezeknė, sugebėjo pasistatyti puikią koncertų salę su puikia akustika, kitas dalykas, tai turbūt man svarbu“, – įsitikinęs A. Treikauskas.

Pasak savivaldybės vadovų, kitąmet bus rengiamas techninis projektas. Tačiau finansavimo statyboms nėra.

„Jeigu vyriausybė rastų galimybę prisidėti, jei būtų rastos gal tarptautinės įvairios paramos priemonės, mechanizmai ir fondai, tai optimistiškai galvojant, statybos galėtų prasidėti jau 2024 metų pirmoje“, – prognozuoja Kauno savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis.

Preliminariai Koncertų centras galėtų kainuoti apie 50 mln. eurų, jam valdyti būtų ieškoma koncesininko.

Skaityti visą pranešimą