Prigožinas patvirtino, kad Ukrainoje žuvo „Wagner“ samdinys iš Zambijos

Prieš 1 metus 53

Rusijos oligarchas, „Wagner“ samdinių grupės įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas patvirtino, kad grupė buvo užverbavusi Zambijos pilietį Lamehani Nyirenda, kuri rugsėjį žuvo kovos veiksmuose Ukrainoje, rašo „Meduza“.

J. Prigožinui priklausanti „Concord“ kompanija išplatino pranešimą, kuriame pats J. Prigožinas teigė neva asmeniškai prisimenantis vienoje Tverės kolonijoje kalintą L. Nyirendą, kuris esą savanoriškai panoro stoti į „Wagner“ gretas ir kautis Rusijos pusėje dėl jausto dėkingumo Maskvai už „pagalbą Afrikai atgauti nepriklausomybę“. Vyras neva buvo dėkingas ir „Wagner“ samdiniams, kurie, vietos režimų prašymu, yra dislokuoti keliose Vidurio Afrikos valstybėse. Nepriklausomi stebėtojai pranešė, kad ten užfiksuotas brutalus samdinių elgesys, nusikaltimai.

Apie 23-ejų L. Nyirendos mirtį lapkričio viduryje pranešė Zambijos užsienio reikalų ministerija, jis Ukrainoje žuvo rugsėjo 22 dieną. Diplomatai pareikalavo paaiškinimo iš Rusijos pareigūnų, kaip Zambijos pilietis atsidūrė mūšio lauke.

L. Nyirenda studijavo Maskvos inžinerijos ir fizikos institute, dirbo kurjeriu. 2020-ųjų balandį jis buvo sulaikytas, kai pareigūnai apieškoję vyrą aptiko paketą su narkotinėmis medžiagomis. Už tai jis buvo nuteistas 9,5 metų laisvės atėmimo bausme.

Stebėtojai jau anksčiau pranešė apie Rusijos bandymus verbuoti samdinius Afrikoje, Artimuosiuose Rytuose, Afganistane ir siųsti juos kautis į Ukrainą.

Skaityti visą pranešimą