Prieš Visų šventųjų ir Vėlinių dienas aplankyti iškilių asmenybių ir visuomenės veikėjų kapai

Prieš 1 metus 124

Visų Šventųjų ir Mirusių atminimo (Vėlinių) dienai artėjant, kaip ir kiekvienais metais, į kapines uždegti atminimo žvakių keliavo Vilniaus rajono savivaldybės, seniūnijų, kultūros bei švietimo įstaigų atstovai.

Kaip ir kiekvienais metais, prieš Visų šventųjų ir Vėlinių dienas, aplankyti bei sutvarkyti nusipelniusių, iškilių asmenybių ir visuomenės veikėjų, karo metais žuvusiųjų karių ir civilių bei apleisti ir nelankomi kapai, o pagerbiant mirusiųjų atminimą, uždegtos žvakės bei sukalbėtos maldos.

Dėkojame Vilniaus rajono seniūnijoms bei vietos bendruomenėms, kurie kasmet pasirūpina apleistų kapaviečių sutvarkymu.

Būkite budrūs – saugokite savo turtą

Prieššventinėmis ir šventinėmis dienomis padaugėja vagysčių atvejų, viešosios tvarkos pažeidimų, todėl svarbu išlikti budriems. Nepalikite atrakintų automobilio durų, atidarytų langų, stoglangių bei matomoje vietoje rankinių, mobilių telefonų, dokumentų ar kitų vertingų daiktų.

Pastebėjus prie kapinių, automobilių stovėjimo aikštelėse ar netoli jų įtartinus asmenis galimai vykdančius nusikalstamas veikas ar kitus teisės pažeidimus, įsidėmėkite jų išvaizdą, užsirašykite įtarimą keliančių asmenų automobilių valstybinius numerius ir nedelsiant praneškite policijai bendruoju pagalbos telefonu 112.

Taip pat raginame visus kelyje elgtis atsakingai, kultūringai, mandagiai ir sekti eismo tvarkos pakeitimus. Gerbkime ir tausokime savo sveikatą, būkime dėmesingi ir pakantūs, laikykimės tvarkos bei rimties.

Nuotr. Vilniaus krašto etnografinis muziejus


Geri darbai artėjant Vėlinėms 

Kiekvienais metais, artėjant Vėlinėms, Vilniaus r. Bezdonių „Saulėtekio“ pagrindinės mokyklos mokiniai dalyvauja kapinių tvarkymo akcijose. Šiais metais, spalio 24 d., 6 klasės mokiniai su tikybos mokytoja Gražina išvyko į Vilniaus Rasų kapines, kur galėjo prisidėti prie visuomeninės akcijos. Artėja Vėlinės. Kapinės turi būti sutvarkytos – lapai sugrėbti, išnešti. Rasų kapinių administracijos atstovė parodė mokiniams darbų vietą ir paaiškino, kaip ir ką daryti. Mokiniai nuoširdžiai grėbė lapus, sugrėbtus dėjo į didelius maišus ir nešė iš kapinių. Gerai pasidarbavę, ant Jono Basanavičiaus, Vinco Mykolaičio-Putino, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio bei kitų kapų uždegė žvakutes bei pasimeldė  už mirusius, palaidotus Rasų kapinėse. Vėliau mokiniai aplankė Aušros vartų koplyčią, nulenkė galvas prieš stebuklingą Marijos paveikslą. O po to Šv. Dvasios cerkvėje, kur jie užsuko, turėjo progą uždegti žvakutę savo sugalvota intencija ir pastatyti ją tam skirtoje cerkvės vietoje. Visi sugrįžo labai pakylėti ir laimingi.

Vilniaus r. Bezdonių „Saulėtekio“ pagrindinės mokyklos tikybos mokytoja Gražina Gricevičienė


Vilniaus krašto etnografinis muziejus Nemenčinėje tradiciškai lankė karių kapus

Vilniaus krašto etnografinis muziejuje Nemenčinėje jau keliolika metų vyrauja tradicija Vėlinių laikotarpiu aplankyti išsibarsčiusius po Vilniau kraštą Armijos Krajovos karių kapus.

Šiais metais muziejininkų kompaniją papildė Vilniaus rajono savivaldybės Tarybos narys Stanislavas Adamaitis, Buivydžių seniūnijos seniūnas Miroslav Gajevski bei Vilniaus rajono turizmo informacijos centro darbuotojai. Šiais metais aplankyti ir sutvarkyti kapai Sužionių, Nemenčinės, Paberžės, Buivydžių bei Švenčionių seniūnijose esančios kapavietės.

Nuotr. Pavel Dombrovski, Marjan Dzvinel 


„Atminimo šviesa“ mokytojams

Vėlinių išvakarėse , Vilniaus krašto švietimo muziejaus Ažulaukėje darbuotojai dar kartą inicijuoja akciją „Atminimo šviesa“ mirusiems mokytojams.  Per socialinio tinklo svetainę kreipėmės į švietimo įstaigas su pasiūlymu prisijungti prie akcijos. Šiemet kartu su Nemenčinėje Konstanto Parčevskio gimnazijos 10 klasės mokiniais ir auklėtoja Vanda Voronecka aplankėme mokytojų kapus Nemenčinės kapinėse, uždegėme žvakutes ir padėjome vėlinių puokštes.  Kalbėjome apie sunkų mokytojų likimą, kurie kovojo už švietimą Vilniaus krašte, perduodant žinias, mokė meilės tėvynei, būti savimi ir sugebėti doriai išgyventi gyvenimą. Kaip tai buvo svarbu, supratome vėliau, kai užaugome. Aplankėme buvusių Nemenčinės gimnazijos direktorių kapus, kurių dėka išliko dabartinė gimnazija, ir mokytojų, turinčių daug nuopelnų Vilniaus krašto švietimui, kapus. Tikime, kad mirusiųjų mokytojų, kurie daugelį metų suvaidino didžiulį vaidmenį auklėjant vaikus ir jaunimą, atminimą skatinanti akcija įgis jėgų ir taps neatsiejama mūsų muziejaus tradicija.

Artėdami prie artimųjų kapų, trumpam stabtelėkime prie mokytojo kapo, grįžkime prie gerų prisiminimų ir minčių ir uždekime „Atminimo šviesą“.

Tekstas Irena Dzvinel, Nuotr. Marjan Dzvinel


Vėlinės Buivydžiuose

Visų Šventųjų ir Vėlinių išvakarėse Buivydžių seniūnijos atstovai kartu su Buivydžių Tadeušo Konvickio gimnazijos mokytojais ir mokiniais bei Lenkijos Respublikos ambasados atstovu (Ireneusz Janion) aplanke „Armija Krajowa“ karių kapus Buivydžių kapinėse, pagerbdami karius uždegė vėlinių žvakės ir sudėjo gedulo vainikus.

Buivydžių seniūnijos inf.


Sudervės Mariano Zdziechovskio pagrindinė mokykla aplankė apleistus kapus

Prieš išeidami atostogauti, pasibaigus pamokoms mokyklos mokiniai aplankė, sutvarkė ir uždegė žvakutes ant apleistų ir nelankomų kapų Sudervės kapinėse. Šios akcijos tikslas buvo mokytis tinkamai elgtis kapinėse, pagerbti mirusiuosius, formuoti mokinių vertybines nuostatas, supratimo, gerumo, pagarbos jausmą.

Sudervės Mariano Zdziechovskio pagrindinė mokyklos inf.

Skaityti visą pranešimą