Prieš šventes – medikės įspėjimas vairuotojams: persivalgymas gali būti ne mažiau pavojingas nei vairavimas išgėrus

Prieš 1 metus 65

Prieš didžiąsias šventes gatvėse daug chaoso – tenka skubėti atlikti neatidėliotinus darbus, dažnas mėgsta keliauti į svečius. LRT.lt kalbinti ekspertai akcentavo, jog svarbu pasirūpinti kelionės saugumu, jokiu būdu negalima sėsti prie vairo išgėrus alkoholinių gėrimų.

Persivalgymas irgi pavojingas

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Ūminių apsinuodijimų skyriaus klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Mikulevičienė LRT.lt sakė, jog nors gebėjimą vairuoti dažniausiai niekais paverčia alkoholis, persivalgymas kartais taip pat gali būti pavojingas, nes pilnas skrandis sukelia mieguistumą.

„Vairuojant gali sumažėti dėmesio koncentracija, sulėtėti reakcija. Jei vakarėlyje ketinate vartoti alkoholio, iš anksto apgalvokite, kaip grįšite į namus – liksite nakvoti, kviesite taksi ar prašysite parvežti blaivaus draugo. Patys jokiu būdu nesėskite prie vairo. Verta turėti galvoje, jog apsvaigti galima ne tik nuo alkoholinių gėrimų, bet ir nuo kitų psichiką veikiančių medžiagų. Net ir kai kurie vartojami vaistai gali veikti vairavimo gebėjimus dėl savo keliamų šalutinių poveikių – svaigulio, galvos skausmo, nuovargio, sulėtėjusios reakcijos ir mieguistumo ar padidėjusio nervingumo“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasak jos, standartiškai laikoma, kad alkoholis pasišalina iš organizmo po 0,1–0,2 promiles per valandą, bet gali prireikti ir daugiau laiko, nes kiekvienas organizmas unikalus.

„Žmogaus gebėjimas suskaidyti alkoholį iš dalies priklauso nuo svaigiųjų gėrimų vartojimo įpročių ir individualios genetikos, ypač nuo alkoholį skaidančių fermentų kiekio ir jų aktyvumo. Įtakos turi įvairūs veiksniai – pradedant tuo, ką žmogus valgė, ir baigiant jo organizmo tolerancija alkoholiui. Jei geriant buvo gausiai užkandama, ypač riebiu maistu, alkoholis iš skrandžio į kraują patenka lėčiau, atitinkamai ir skaidomas jis bus ilgiau. Geriant tuščiu skrandžiu, apsvaigimo fazė ateina greičiau, bet greičiau ir išsiblaivoma“, – teigė gydytoja.

Anot G. Mikulevičienės, jei su alkoholiniais gėrimais papildomai vartojama daug vandens, kraujyje alkoholio koncentracija sumažėja, nors vanduo skaidymo greičiui poveikio nedaro.

„Dažniau išgeriančių žmonių organizmas skaido alkoholį greičiau nei jo paprastai nevartojančių. Daugumos moterų fermentinė sistema silpniau skaido alkoholį, lyginant su vyrų fermentine sistema. (...) Nėra saugios alkoholio dozės, todėl net ir viena vyno taurė gali turėti skaudžių pasekmių. O jei vakarėlis buvo rimtas, bet žmogus nori ryte sėsti prie vairo, reikėtų atkreipti dėmesį, kada buvo baigta gerti paskutinė taurė, ir protingai įvertinti gebėjimą vairuoti – susikaupti, staigiai reaguoti, priimti sprendimus, nes ne tik alkoholis trikdo vairavimo įgūdžius, bet ir nuovargis“, – akcentavo toksikologė.

Kaip sakė gydytoja, svarbu prisiminti, kad riebus maistas nedera su alkoholiu, ypač su putojančiais alkoholiniais gėrimais.

„Su riebiais patiekalais vartojamas alkoholis gali sukelti pankreatitą – kasos uždegimą. Mėgaukitės bendravimu, tuomet ne tik jausite saiką, nepadauginsite maisto ar alkoholio, bet ir pajusite šventinę nuotaiką. (...) Patikrinkite, ar nepakito vakarykščio maisto išvaizda, kvapas, ar konservuotų produktų indo dangtelis neišsipūtęs, ar nėra burbuliukų. Jei kyla nors menkiausių įtarimų – nedėkite tokio maisto į skrandį ir šiukštu nebandykite jo užpilti kokia nors pelynų trauktine ar kitu alkoholiu. Beveik visada tai pakenks labiau nei padės“, – pabrėžė G. Mikulevičienė.

Svarbu įsivertinti, kad kelionė truks ilgiau

Lietuvos kelių policijos tarnybos atstovė Jorūnė Liutkienė kalbėjo, kad gyventojams svarbiausia iš anksto kruopščiai susiplanuoti kelionę.

„Kelionei reikia pasiruošti: peržiūrėti maršrutą, įsivertinti meteorologines ir eismo sąlygas, pasidomėti situacija tinklalapyje eismoinfo.lt, kur yra skelbiama aktuali, svarbi ir naudinga informacija. Būtinai pasitikrinkite automobilio techninę būklę, kad jis jums neiškrėstų netikėtų nemalonių siurprizų. Rekomenduojama išvykti šviesiu paros metu ir įvertinti, kad žiemą, kai slidu, plikledis ir aplink daug žmonių juda įvairiomis kryptimis, kiekviena kelionė truks ilgiau“, – komentavo Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė.

Pasak jos, kadangi dalis žmonių gali derinti darbą biure su darbu nuotoliniu būdu, svarbu anksčiau įsipilti degalų ir pasiruošti kelionei, iš anksto apsipirkti, tuomet išvykstant iš namų bus mažiau neatidėliotinų reikalų ir bus galima susikaupti tik kelionei.

„Vairuotojai turi elgtis labai atsakingai ir, svarbiausia, neskubėti. Reikia daug atidžiau stebėti situaciją kelyje. Pasirinkite saugų atstumą, neviršykite greičio (rinkitės tik jums tinkamą ir saugų greitį), stebėkite aplinką ir stenkitės išvengti bet kokių sudėtingų situacijų kelyje, būkite prisisegę saugos diržus“, – vardijo pašnekovė.

Pasak jos, nuo alkoholio apsvaigęs vairuotojas gali neišvengti kelyje susiklosčiusių situacijų, neįvertinti atstumo, greičio ir sukelti eismo įvykį, tad pasekmių gali būti ypač skaudžių: „Žmogus gali netekti brangiausio dalyko – savo gyvybės, todėl išgėrus nereikia sėsti prie vairo.“

J. Liutkienė priminė, jog Kelių eismo taisyklės draudžia vairuotojams naudotis telefonu rankomis, išskyrus atvejus, kai transporto priemonės variklis išjungtas, nes kitu atveju nusižengimas užtraukia baudą nuo šešiasdešimties iki devyniasdešimties eurų.

Laikytis saugaus atstumo

Saugaus eismo ekspertas Darius Kanapinskas LRT.lt teigė, kad pats svarbiausias dalykas yra planuoti savo laiką.

„Juolab kad dabar eismo sąlygos yra nenuspėjamos. Reikia kuo geriau suplanuoti laiką, kad tikrai nereikėtų lenktyniauti, svarbu pasirinkti tinkamą greitį. Būtina ir paties automobilio priežiūra, pavyzdžiui, kad būtų tvarkingos padangos, į užmiestį bent jau aš patariu vykti su pilnu baku arba su kuo didesne degalų atsarga, kad jeigu kelyje kas nors nutiktų, būtų minusinė temperatūra, būtų kuo pasišildyti. Svarbu, kad išmetamosios dujos neitų į vidų, jeigu šnekame apie vidaus degimo variklius“, – sakė ekspertas.

Jis taip pat akcentavo, kaip svarbu, kad vairuotojas jokiais būdais nesugalvotų sėsti prie vairo išgėręs.

„Pastaruoju metu mes vis girdime tokių dalykų ir, aišku, po vakarykštės dienos, jeigu buvo vartojami, tarkime, stipresni gėrimai, promilės taip greitai neišsisklaido iš organizmo. Tad reikia rūpintis, kad žmogus nei sau neprisivirtų košės, nei kitiems“, – akcentavo D. Kanapinskas.

Pasak pašnekovo, pastarosiomis dienomis vyrauja ir slidi kelio danga, tad daug eismo įvykių nutinka dėl atstumo nesilaikymo arba dėl savo automobilio, vairuotojo įgūdžių pervertinimo.

„Kaip aš sakau, ar automobilis senas, ar naujas – fizikos dėsniai veikia vienodai ir niekur mes nepabėgsime. Mėgstu lygiuotis į mūsų didmeistrius, kad ir tie patys Dakaro ralio atstovai, kurie yra ir automobilininkai, keturračių ar motociklų vairuotojai, – nė iš vieno nesu iki šiol girdėjęs, kad pasakytų „aš geras vairuotojas“, nors visiškai neabejoju, kad jie puikiausi vairuotojai. Jie visada sako, kad kas nors dar lipo ant kulnų, dar buvo klaidų. Tai ir mes, vairuotojai, aišku, savęs nuvertinti negalime, bet, gink Dieve, pervertinti irgi negalime, visada turime važiuoti su tam tikra atsarga“, – sakė D. Kanapinskas.

Skaityti visą pranešimą