Prieš pasaulio čempionatą – Botsvanos bėgiko diskvalifikacija dėl labai retos vėžį sukeliančios medžiagos

Prieš 1 metus 99

Lengvosios atletikos sąžiningumo skyrius (AIU) prieš pat pasaulio čempionatą diskvalifikavo 2012 m. Londono olimpinių žaidynių sidabro medalininką 800 m rungtyje Nijelą Amosą dėl dopingo vartojimo.

28 metų atleto organizme rasta itin reta draudžiama medžiaga, vadinama GW1516. Tai yra eksperimentinis vaistas, galintis pakeisti organizmo metabolizmą, tačiau laikomas per daug pavojingu vartoti žmonėms.

N. Amosas šį mėginį davė birželio 7 d. Jis turėjo dalyvauti pasaulio čempionate Judžine 800 m bėgimo varžybose, kurios startuoja liepos 20 d.

Londono žaidynėse medalį laimėjęs N. Amosas yra pirmasis istorijoje Botsvanos olimpinis prizininkas.

AIU pranešė, kad atletas yra informuotas apie mėginyje rasta medžiagą ir jo laikiną suspendavimą. Dėl normalios baudos N. Amosui bus nuspręsta vėliau.

GW1516 yra medžiaga sukurta tam, kad padėtų padidinti ištvermę ir deginti riebalus, tačiau eksperimentai su graužikais parodė, kad ji sukelia vėžį. Antidopingo organizacijos buvo įspėjusios sportininkus nevartoti šios medžiagos visų pirma dėl saugumo sau.

Garsiausia iki šiol dėl šios medžiagos vartojimo diskvalifikuota sportininkė buvo rusė sportinio ėjimo atstovė Jelena Lašmanova, 2012 m. triumfavusi 20 km rungtyje Londono žaidynėse, o 2013 m. laimėjusi ir pasaulio čempionės titulą.

Abu šie laimėjimai iš rusės buvo atimti 2022 m., kai ji nubausta 2 metų diskvalifikacija, o visi jos rezultatai nuo 2012 m. vasario iki 2014 m. sausio buvo panaikinti.

Skaityti visą pranešimą