Prie Vyriausybės – restoranų protesto akcija dėl PVM tarifo: tvirtina esantys ant bedugnės krašto, perspėja apie atleidimus

Prieš 1 metus 85

Siekdami atkreipti valdžios dėmesį į finansinius sunkumus, antradienio popietę restoranų savininkai surengė protestą. Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija (LVRA) prašo Vyriausybės palikti galioti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą maitinimo sektoriui tol, kol situacija taps kontroliuojama.

Valdžios atstovai nuo Naujųjų siūlo ir vėl taikyti 21 proc. PVM tarifą restoranams. LVRA teigimu, toks sprendimas priimtas neatsižvelgiant į naujausias finansines šalies realijas.

Nelikus PVM lengvatos, anot LVRA vadovės Evaldos Šiškauskienės, apie pusę šalies maitinimo įstaigų kitais metais bankrutuotų.

„Kokie 50 proc. maitinimo sektoriaus įmonių tikrai bankrutuotų, be jokios abejonės, nes be drastiškai padidėjusių energijos kaštų, dar prisideda 55 mln. eurų nesumokėtų mokesčių ir infliacijos išgąsdintų klientų nebuvimas“, – protesto akcijoje kalbėjo E. Šiškauskienė.

Asociacijos duomenimis, viešojo maitinimo sektoriui per dvejus metus komunaliniai mokesčiai didėjo 125 proc., žaliavos – 51 proc., o darbo užmokestis – 25 proc. Šio sektoriaus atstovai taip pat akcentuoja, kad verslas patyrė šoką ir dėl pastaruosius mėnesius, anot jų, 600–700 proc. išaugusių komunalinių sąskaitų.

„Šia akcija mes norime atkreipti Vyriausybės dėmesį, kad verslas yra ant bedugnės krašto“, – teigia E. Šiškauskienė.

Perspėja apie bankrotus

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė taip pat antrino, kad situacija yra kritinė.

„Iš tiesų yra labai blogai. <...> Keletas viešbučių jau užsidarė, kiti skelbia datas, kada užvers duris. Aišku, mes esame šiandien čia, dar yra bandoma atkreipti dėmesį į viešbučių ir restoranų verslą. Mes esame čia tam, kad pasakytume, kaip yra blogai.

Norime atkreipti dėmesį į tai, kad restoranų verslas turi įsipareigojimus ir skolas, jaučia COVID-19 pandemijos padarinius. Prie viso šito prisidėjo infliacijos, karo Ukrainoje padariniai, energetinių kainų chaosas smogė labai stipriai rugpjūtį. Būtent tada, kai Palangos kurortas išeina iš aktyvaus sezono į pasyvų, kai mūsų laukia šildymo sezonas, kai elektra mums pabrango 3–4 kartus, dujos – iki 10 kartų“, – žurnalistams prie Vyriausybės kalbėjo I. Valaitienė.

Jos tvirtinimu, dalis verslų iki kito sezono tiesiog neišgyvens. „Klausimas, ar užteks vasaros uždirbtų pajamų išgyventi iki kito sezono. Dauguma [verslų] gavo atsakymą, kad niekaip neužteks ir reikėtų papildomų pinigų, kad išgyventum.

Tai nėra sprendimas. Mes nesuprantame, kaip galima taip smukdyti restoranų ir viešbučių verslą, kai yra vienas chaosas po kito“, – stebėjosi I. Valaitienė.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė taip pat perspėjo, kad laukia „daug bankrotų“.

„Darbuotojai bus atleidžiami, išeis į Užimtumo tarnybą. Tai reiškia, kad Vyriausybė turės mokėti išmokas, stoja visi planai, investicijos, mes grįžtame į tuos laikus, kai ne sezono metu kurortas buvo tuščias, uždarytas, neveikiantys viešbučiai. Ar mes to norime?“ – klausė I. Valaitienė.

LVRA vadovės teigimu, būtina išlaikyti 9 proc. PVM tarifą maitinimo paslaugoms, nes nuo to priklausys dešimčių tūkstančių žmonių likimas.

„Arba jie turės darbą, mokės mokesčius, arba pasitrauks į šešėlį, arba išvis bankrutuos. Ateiname priminti, kad verslas – tai ne žodis žodyne, o realūs žmonės, kurie valdžios sprendimus arba išgyvens, arba papildys Užimtumo tarnybos gretas“, – perspėjo E. Šiškauskienė.

Jos tvirtinimu, kylantis PVM stipriai augins galutines kainas, o gyventojai tokio padidėjimo, pasak asociacijos vadovės, gali nebepakelti.

„Tai nusviestų didelę industrijos dalį atgal į šešėlį, nes ir dabar restoranai visomis išgalėmis stabdo kainų augimą, tačiau tokiam kainų šuolio sustabdymui jau nebeliko jokių vidinių rezervų. Juk vien žaliavų savikaina per šiuos metus pabrango 30 proc., o kainos buvo pakeltos tik 15 proc.“, – akcentavo E. Šiškauskienė.

Kaip nurodo asociacija, Lietuvoje šiuo metu veikia 7025 restoranai ir kavinės, jose dirba daugiau nei 37 tūkst. žmonių.

Restoranų verslas tvirtina vis dar neatsigaunantis po pandemijos ir tuo laikotarpiu prisiimtų finansinių įsipareigojimų. Nuo 2022 metų pradžios restoranų ir viešbučių sektoriuje užfiksuotas 81 bankroto atvejis.

LVRA teigimu, viešojo maitinimo verslas, net ir galiojant PVM lengvatai praėjusią žiemą, dirbo nuostolingai. Įmonėms trūko apyvartinių lėšų, daugeliui teko skolintis. Per karantiną sukauptų mokesčių Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) ir „Sodrai“ suma siekia 55 mln. eurų.

Palikus sumažintą PVM tarifą maitinimo sektoriui, anot LVRA, į biudžetą mokesčiai grįžtų dėl išaugusių sąnaudų padidėjusiais „Sodros“ ir gyventojų pajamų mokesčio (GPM) mokesčiais.

Asociacija neatmeta tikimybės, kad laviravimas ant bankroto ribos dalį verslų gali pastūmėti į šešėlį.

Ministrių nuomonės išsiskyrė

LRT.lt primena, kad praėjusiais metais Seimas nuo 21 iki 9 proc. sumažino PVM tarifą viešojo maitinimo sektoriui.

Restoranų atstovai tuomet teigė, kad tokia lengvata padeda verslams išgyventi ir padidinti atlyginimus darbuotojams.

Buvo nuspręsta, kad mažesnis PVM tarifas įsigalios nuo 2021 m. liepos 1 d. ir bus taikomas iki 2023 m.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė laikosi pozicijos, kad PVM tarifo lengvatos maitinimo paslaugas teikiančioms įmonėms pratęsti nereikėtų.

„Lengvata buvo priimta terminuotai. Jos pagrindimo logika buvo labai aiški. Ji buvo įvesta COVID-19 pandemijos šešėlyje, tuomet, kai buvo įvesti ribojimai restoranų veiklai ir jie buvo uždaryti dėl valdžios priimtų sprendimų. Buvo nutarta pasiūlyti terminuotą lengvatą tam, kad kompensuotume verslui nuostolius, kuriuos jie turėjo dėl to, kad buvo uždaryti“, – tvirtino G. Skaistė.

Tokią G. Skaistės poziciją E. Šiškauskienė kritikavo. „Keista [finansų] ministrės manipuliacija skaičiais. Kai įvedė sumažintą PVM tarifą, sakė, kad nuostolis biudžetui sieks 120 mln. eurų.

Dabar sako lygiai tą patį skaičių, o šitiek yra sumokėta visiems visko. Tikrai buvo pakilimas, didelės apyvartos. Jei ne karas, ne ta energija išaugusi, būtų verslas susitvarkęs. Dabar valdžia apsimeta, kad niekas nevyksta, viskas labai gerai“, – LRT.lt pirmadienį sakė LVRA vadovė E. Šiškauskienė.

Paklausta apie PVM lengvatos pratęsimą viešbučiams ir restoranams, A. Armonaitė priminė, kad Ekonomikos ir inovacijų ministerija dar birželį paskelbė studiją, kuri signalizavo, kad šią lengvatą reikėtų pratęsti.

„Tos nuomonės laikomės. Su biudžetu spręsime. Šiuo metu yra Seime du įstatymo projektai, kurie registruoti. Aš asmeniškai palaikyčiau. Tą esu sakiusi ne kartą. Yra restoranų, kurie, pavyzdžiui, už elektrą vasarą mokėjo kelis šimtus eurų, o dabar moka tūkstančiais. Tai bent toks nedidelis pratęsimas, manau, būtų prasmingas“, – prieš Seimo posėdį antradienį kalbėjo ministrė.

Ji pridūrė, kad ministerija taip pat yra pasiūliusi taikyti ir mokesčių atidėjimą tiems, kurie įtraukti į Europos Komisijos nukentėjusiųjų dėl Rusijos sukelto karo sąrašą, ir tiems, kam energijos sąnaudos sudaro bent 10 proc. bendrųjų sąnaudų.

„Tai esame pasiūlę. Manau, tai sumažintų ir gamybos įmonių, ir labiausiai energetiškai priklausomų įmonių įtampą“, – teigė A. Armonaitė.

Laisvės frakcija ragina Vyriausybę kartu su kitų metų biudžeto projektu teikti ir PVM lengvatos viešbučiams ir restoranams pratęsimą.

I. Šimonytė: pykite, nepykite, bet rodikliai nėra blogi

Savo ruožtu ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė teigė, kad PVM lengvata buvo priimta kaip pagalbos priemonė nuo COVID-19 nukentėjusioms apgyvendinimo ir maitinimo įstaigoms. Be to, iškart buvo sutarta, kiek laiko ši priemonė bus taikoma, akcentavo Vyriausybės vadovė.

„Dabar vėl prie to klausimo grįžti, bandyti kažkaip naudoti įvairius argumentus normalu turbūt, bet, kita vertus, aš vėl norėčiau priminti, dėl ko tarėmės tada. Kodėl dabar tie susitarimai turėtų negalioti, aš nežinau. Statistikos departamentas kaip tik šiandien yra paskelbęs mažmeninės prekybos ir maitinimo įmonių apyvartos duomenis rugpjūčio mėnesį.

Pykite, nepykite, aš suprantu, kad kažkas nori dar geresnių rodiklių, bet rodikliai tikrai nėra blogi. Nė kiek neabejoju, kad diskusija Seime vėl bus, kai bus pateiktas biudžetas, bet kol kas jokių naujienų tuo klausimu neturiu“, – patikinimo premjerė.

Ji pridūrė, kad viešbučiai taip pat patenka į tą patį paketą.

Skaityti visą pranešimą