Prie šalies vaistinių – akcija „Vaistininkystės laidotuvės“

Prieš 1 metus 58

Seimui svarstant pataisą leisti vaistininkų padėjėjams toliau dirbti vieniems, prie šalies vaistinių trečiadienį surengta protesto akcija „Vaistininkystės laidotuvės“.

Profesinių sąjungų atstovai kvietė uždegti žvakutę prie artimiausios vaistinės ir įkelti nuotrauką į socialinius tinklus.

Vaistininkė Vaiva Bražinskienė antradienį Seime per spaudos konferenciją sakė, kad taip reiškiamas nepritarimas pataisoms, kurios įteisina farmakotechnikų darbą su nuotoline vaistininkų priežiūra.

Ji kvietė gyventojus bei vaistininkų ir jų padėjėjų artimuosius aktyviai dalyvauti akcijoje, nes „kolegos vaistininkai ir farmakotechnikai greičiausiai nedrąsiai dės žvakutes prie vaistinių durų, nors ir palaiko šitą idėją, kadangi yra didžiulis spaudimas daromas iš darbdavių“.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė Farmacijos įstatymo pataisoms, kad vaistinės patalpose darbo laiku turėtų dirbti ne mažiau kaip vienas vaistininkas, išskyrus atvejus, kai nesant vaistininko dirba jo padėjėjas (farmakotechnikas), iki 2006 metų įgijęs profesinę kvalifikaciją ir kurį vaistininkas prižiūri ryšio priemonėmis.

Nepriėmus šios pataisos, nuo liepos 1-osios vaistinėse galės dirbti tik vaistininkai.

Taip pat siūloma nustatyti, kad vais­ti­nin­kas nuo­to­li­niu bū­du ga­lėtų kon­tro­liuo­ti ne dau­giau kaip tri­jų far­ma­ko­tech­ni­kų veik­lą.

Reikalavimas, kad vaistinėse būtinai dirbtų vaistininkas, nustatytas Europos Sąjungos direktyvoje.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko Antano Matulo duomenimis, nepriėmus pataisų nuo liepos 1-osios užsidaryti gresia maždaug 175 vaistinėms.

Skaityti visą pranešimą