Prie pergalės rinkimuose artėjantys nacionalistai žada „naują erą“ Šiaurės Airijai

Prieš 2 metus 120

Šiaurės Airija žengia į „naują erą“, šeštadienį pareiškė prie istorinės pergalės rinkimuose artėjančios nacionalistų partijos „Sinn Fein“ vicepirmininkė Michelle O'Neill, ragindama rengti „konstruktyvias diskusijas“ apie Jungtinės Karalystės valdymo nutraukimą šioje provincijoje.

„Šiandien prasideda nauja era. Tai lemtingas momentas mūsų politikai ir mūsų žmonėms“, – šalininkams ir žiniasklaidai sakė 45 metų politikė, kai buvo paskelbti visi rezultatai jos Vidurinio Alsterio rinkimų apygardoje.

„Užtikrinsiu lyderystę, kuri bus įtrauki, kuri puoselės įvairovę, garantuos teises ir lygybę tiems, kas praeityje buvo atstumiami, diskriminuojami ar ignoruojami“, – pažadėjo ji.

M. O'Neill ruošiasi tapti pirmąja Šiaurės Airijos nacionalistų lydere, nuo „Sinn Fein“ atsiliekant pagrindinei unionistų partijai po ketvirtadienį įvykusių vietos parlamento rinkimų.

Probritiška Demokratinė unionistų partija (DUP) atsisako dirbti naujoje Šiaurės Airijos vyriausybėje, jei Londonas neatsisakys laikytis prekybos su Europos Sąjunga taisyklių po „Brexito“.

„Žmonės pasisakė, o mūsų darbas dabar yra pasirodyti. Tikiuosi, kad pasirodys ir kiti“, – žurnalistams sakė M. O'Neill, pabrėždama, kad naujoji valdžia visų pirma turės spręsti pragyvenimo išlaidų krizę Jungtinėje Karalystėje.

Tačiau ji pareiškė, kad jau vyksta „konstruktyvios diskusijos“ dėl Airijos salos suvienijimo, praėjus šimtmečiui po britų valdomos protestantiškos Šiaurės Airijos įkūrimo.

„Renkime konstruktyvias diskusijas apie tai, kaip atrodys mūsų ateitis“, – kalbėjo viena iš „Sinn Fein“ lyderių.

Tuo metu DUP lyderis Jeffrey Donaldsonas šeštadienį pripažino, kad jo varžovai nacionalistai artėja prie pergalės rinkimuose.

Šiuo metu tikrai atrodo, kad „Sinn Fein“ taps didžiausia partija“, – sakė jis televizijai „Sky News“, pakartodamas, kad DUP nesijungs prie naujos vyriausybės, jei nebus pakeistas JK ir ES prekybos susitarimas.

J. Donaldsonas taip pat pareikalavo, kad Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) „laikytųsi prisiimtų įsipareigojimų ir imtųsi būtinų veiksmų“ dėl unionistų kritikuojamo Šiaurės Airijos protokolo.

Skaityti visą pranešimą