Prie Bachmuto dirbantys Lenkijos medikai: lengviau atsikvepia tik kai būna blogas oras

Prieš 1 metus 68

Donecko regione netoli fronto linijos dirba apie 80 savanorių karo medikų iš Lenkijos, jie – Ukrainos medicinos bataliono dalis, kurie kasdien gelbėja gyvybes, rizikuodami savosiomis. 

Časiv Jaro kaimas visai netoli Bachmuto, dėl kurio vyksta įnirtingi mūšiai. Čia pat dislokuotas „Avangardo būrys“ – taip pasivadino medikai savanoriai iš Lenkijos. Jie čia nuo karo pradžios, per tą laiką daug ko išmoko ir gavo dvi dešimtis greitosios pagalbos automobilių, todėl dabar gali išvežti daugiau sužeistųjų iš fronto linijos.

„Priimame sužeistuosius, kurių būklė jau stabilizuota. Arba jei atvykstame greičiau, patys būklę stabilizuojame. Kartais ilgiau liekame fronte, teikiame pagalbą visiems sužeistiesiems, kuriuos atveža“, – pasakoja medikų komandos iš Lenkijos vadovė Katarzyna Daniszewska.

Karo medikai sako, kad kai atvejis sudėtingas, gali pervežti sužeistuosius į Lenkijos ligonines. Tenka pasirūpinti ir likusiais civiliais. Nors Bachmutas ir aplinkiniai kaimai, tokie kaip Časiv Jaras, virto griuvėsiais, dar yra nenorinčių išvykti.

„Gerai, kad turime internetą, elektros generatoriai įjungiami nuo septintos valandos iki vidurdienio“, – pasakoja vienas iš likusiųjų Časiv Jaro gyventojų Volodymyras.

Vietiniai sako, kad agresoriai nuolat apšaudo. Gyventojai atsikvepia tik kai blogas oras, kaip ir netoliese budintys karo medikai.

Skaityti visą pranešimą