Prezidentas ragina aiškintis maisto kainų augimo priežastis: nepakankamai išnaudojame smulkiųjų ūkininkų ir prekybininkų potencialą

Prieš 1 metus 48

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad svarbu aiškintis, kas lėmė tokį maisto produktų kainų augimą, kuris, jo teigimu, ne tik viršiją kitų prekių kainų augimą, bet ir lenkia panašius procesus kitose Europos Sąjungos valstybėse. Anot šalies vadovo, didesnis dėmesys čia turėtų būti skiriamas smulkiesiems ūkininkams ir prekybininkams.

Po apsilankymo Kėdainiuose prezidentas teigė, kad susitikimų metu buvo akcentuotas smulkiųjų ūkininkų vaidmuo. Jų dalyvavimo buvo siekiama ir susitikime.

„Šį regioną [Kėdainius] ir jo problemas reikia analizuoti platesniame kontekste. Ypač nerimą kelia maisto produktų kainų augimas, kuris gerokai viršija kitų prekių grupių brangimą. Ne paslaptis viršija ir panašius infliacinius procesus kitose Europos Sąjungos valstybėse. Turime analizuoti ir aiškintis priežastis. Mano įsitikinimu, tikrai nepakankamai išnaudojame smulkiųjų ūkininkų, smulkiųjų prekybininkų potencialą. Atvirkščiai – mes juos stumiame iš rinkos“, – kalbėjo prezidentas.

Anot jo, įtakos daro ir konkurencija pačioje rinkoje, kurioje nugali stambieji tiekėjai ir stambieji prekybos tinklai.

„Tai galutiniame rezultate veda prie to, kad kainos auga visose grandinėse: tiek gamybos, tiek logistikos, tiek ir prekybos grandinėje. Šiandien daug kalbėjome apie tai, kad kažkaip Lietuvoje nustojome diferencijuoti produktus pagal jų kokybę. Orientuojamės tik į kainą. Perkame pigiausias prekes, dažnai – perteklinę produkciją, kuri mus pasiekia iš kitų valstybių“, – daro išvadą prezidentas.

Jo vertinimu, vietinės kilmės kokybiška produkcija vis dėlto dažnai išvežama ir parduodama kitur brangiau. Anot šalies vadovo, daugiau vietos vietinei produkcijai turėtų atsirasti viešuosiuose pirkimuose.

„Čia turi atsirasti vietos trumposioms maisto prekių grandinėms. Jau kai kurios savivaldybės šiuo požiūriu yra pajudėjusios“, – sakė G. Nausėda.

„Mums vis dar nepavyksta išeiti iš to užburto rato, kuriuo jau skundžiamės daugybę metų – orientacija vien tik į kainą, – apie viešuosius pirkimus toliau kalbėjo prezidentas. – Vien tik į kainą ir blogą kokybę. Dėl to kenčia tiltai, dėl to kenčia mūsų skrandžiai, kai kalbame apie maisto produktų kokybę. Kenčia visi.“

Jis viliasi, kad geroji kai kurių savivaldybių patirtis plis toliau ir bus galima džiaugtis šio proceso rezultatais.

Skaityti visą pranešimą