Prestižinio Palangos rajono gyventojai nerimauja dėl nesaugių gatvių: laukiate bėdos, kol čia kažką užmuš?

Prieš 1 metus 101

Palangos pakraštyje sparčiai besiplečiančių Kunigiškių gyventojai jaučiasi kasdien balansuojantys ant skaudžios nelaimės ribos. Žmonės tvirtina, jog gausiai lankomo rajono gatvės yra nesaugios – pasigendama šaligatvių, apšvietimo. Gyventojai ir poilsiautojai skėsčioja rankomis dėl daug metų augančiame kvartale nesprendžiamų bėdų, tačiau Palangos valdžia tikina, kad permainos jau ne už kalnų.

Kunigiškių kvartale gyvenimas verda – dygsta daugybė naujų namų, matyti nemažai poilsiautojų bei vietos gyventojų.

Į LRT GIRDI kreipėsi dėl saugumo ir prastos infrastruktūros šioje Palangos dalyje sunerimę gyventojai.

Pagrindine Kunigiškių gatve tenka dalintis tiek pėstiesiems, tiek dviratininkams, tiek automobiliams bei sunkiasvorei statybinei technikai, riedančiai į statybvietes, mat šaligatvių judrioje arterijoje nėra. Kelio stulpeliais pėsčiųjų takas pažymėtas tik nedideliame gatvės ruože.

Tai, jog problema opi ir jau daug metų žmonėms nepavyksta atkreipti atsakingųjų dėmesio, tvirtino ir šiomis dienomis Kunigiškiuose kalbinti žmonės.

Prieš šešerius metus čia įsikūrusi Genutė teigė, kad negalėdama ilgiau toleruoti susiklosčiusios situacijos, į tai bandė atkreipti policijos dėmesį.

„Čia visi važiuoja tokiu greičiu, kad baisu. Niekas nežiūri į tą 30 km/val. ženklą. Skraido. Čia yra labai daug šeimų su vaikais. Vasarą judėjimas yra tikrai nemažas. Ypač vakare saulės palydėti arba ryte į pliažą – kažkas baisaus su vaiku. Aš pati su anūkais čia vaikštau, tai apglėbęs turi eiti. Nejuokinga. Aš policijos komisariatui pasakiau: jūs laukiate bėdos, kol kažką užmuš? Tada atsirado patruliai, važinėjo motociklais. Tai buvo pernai“, – sakė Genutė.

Moteris neslepia nuostabos, kad sparčiai besiplečiančiame kvartale gyventojai yra priversti pagrindine gatve eiti rizikuodami savo saugumu, nors tuo tarpu kvartalo gatvelėse savo lėšomis žmonės jau yra įsirengę tiek apšvietimą, tiek šaligatvius. Anot Kunigiškių gyventojos, iki nelaimės judrioje gatvėje liko jau mažiau nei vienas žingsnis.

„Mes prieš ketverius metus rašėme raštą, peticiją visas kvartalas į policijos komisariatą, kad čia – nesaugu. Padarė liniją. Bet ta linija atrodė juokingai. Po daugybės skundų įrengė raudonus atitvarus, bet ir tai – gabaliuką, o kur visa gatvė? Mes čia esame šešerius metus. Kiek plėtotojai savo pinigų įdeda, tiek ir yra. Vienintelis dalykas, ką daro savivaldybė – šiukšles išveža, už kurias mes dosniai mokame“, – dėstė Genutė.

Vietos gyventojos nuomonei antrina ir su šeima iš Kėdainių į Kunigiškius atostogų atvykęs Andrius.

Vyras neslėpė, kad nesijaučia jaukiai, kai kasdien keliaujant jūros link tenka žingsniuoti judria gatve, kuria pro pat pėsčiuosius zuja automobiliai, tad vaiko vežimėlį tenka stumti per žolę ar žvyrą bei tikėtis, kad pravažiuojančių automobilių vairuotojai bus atidūs ir atsakingi.

„Su vaikais čia – pavojinga. Kai kurie pristabdo, matyti, kad protingesni, bet kiti lekia. Jie gal per greitai pasistatė namų, bet turėjo būti reglamentuota jau prieš tai. Turėjo būti penkmečio planas kažkoks. Pirma turėjo būti sutvarkomos gatvės, tada išduoti leidimai statyboms, o dabar kažkaip atvirkščiai“, – sakė poilsiautojas Andrius.

Seniūnaitė žeria kritikos savivaldybei: įvardyčiau tai kaip nemąstymą į priekį

Kunigiškių seniūnaitė Palmira Skirpstė teigė, kad kvartalo problema bandoma spręsti ir šis tikslas, panašu, jau beveik pasiektas, tačiau kelias dabartinės situacijos link nebuvo lengvas.

„Problema yra labai sena. Kai pradėjo rajonas plėstis, kai pradėjo daugėti gyventojų. Anksčiau mes girdėjome nuomonę iš Palangos savivaldybės, kad „jūs turtingi, jūs galite gatvę susitvarkyti patys“. Paskui nuomonė keitėsi, nes gyventojai protestavo, kad su nauju gatvės projektu turėjo būti iškirsta miško, tai „jūs patys nenorėjote“ – buvo tokia antra mintis“, – apie komplikuotą dialogą su Palangos miesto savivaldybe pasakojo seniūnaitė.

Dabar, anot P. Skirpstės, jau yra kuo pasidžiaugti – šiemet pradėti dviejų pagrindinių gatvių techniniai projektai.

„Aš įvardyčiau tai kaip nemąstymą į priekį. Nežinau, dėl kokių priežasčių didieji statytojai nėra įpareigoti gerinti infrastruktūrą. Niekas nevyksta. Nematau pokyčių. Kai kurie yra įpareigoti, bet ne visi. Klausimas – kodėl ne visi. Jeigu prisidėtų didieji statytojai, mes būtume greičiau tai padarę“, – pastebėjo seniūnaitė.

Palangos valdžia ramina, kad pokyčiai jau ne už kalnų, tačiau pripažįstama – viskas priklausys nuo finansavimo

Palangos miesto savivaldybei gyventojų problema yra žinoma, tačiau aiškinama, kad visi darbai kurorte yra planuojami, tad kai kurioms teritorijoms tiesiog reikia laukti savo eilės ir tikėtis finansavimo.

„Stebime ir socialinę erdvę, ir bendraujame su gyventojais. Manau, tikrai nesuklysiu pasakydama, kad kiekvienas pastebi, jog Palangos infrastruktūra labai sparčiai tvarkoma. Situacija tokia, kad per metus miestas gali sutvarkyti vieną arba dvi gatves. Visko iš karto padaryti yra neįmanoma. Darbai jau prieš kelerius metus buvo pradėti nuo kurorto centro, nuo centrinių gatvių ir tvarkant gatves einama Šventosios link“, – dėstė Palangos mero patarėja Jurgita Vanagė.

Šiuo metu yra rengiami Kunigiškių ir Užkanavės gatvių techniniai projektai, kuriuose numatoma gatvių rekonstrukcija: sutvarkyti tiek gatvių, tiek šaligatvių dangas, pakloti lietaus nuotekų tinklus, sutvarkyti apšvietimą ir pan.

Netrukus planuojama koreguoti ir Kontininkų gatvės techninį projektą.

J. Vanagė tvirtino, kad Kunigiškių gyventojų pokyčiai laukia jau artimiausiu metu ir darbai turėtų prasidėti jau kitais metais, tačiau netrukus pastebėjo, kad viskas priklausys nuo finansavimo, kurio laukiama iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos.

„Visur, kad ir kur gyventų, miesto gyventojai laukia infrastruktūros. Visko padaryti vienu metu neįmanoma finansiškai, bet tikrai stengiamasi, dedamos visos pastangos ir tvarkomos gatvės“, – teigė J. Vanagė, paklausta, kodėl smarkiai besiplečiantis kvartalas dėmesio sulaukė tik dabar, nors žmonės tvirtina, kad problema egzistuoja jau ne vienerius metus.

Skaityti visą pranešimą