Premjerė: Lietuvos skola, deja, pastaruoju metu brango gana nemaloniai

Prieš 1 metus 73

Vertindama situaciją energetikos rinkoje, premjerė Ingrida Šimonytė neatmeta, kad visų biudžete numatytų lėšų kompensacijoms gali ir neprireikti. Vis dėlto ji atkreipia dėmesį, kad minėtos lėšos yra skolintos. „Skola Lietuvai, deja, bet per pastaruosius metus brango ir pastaruoju metu brango gana nemaloniai“, – neslepia premjerė.

„Suplanuota kompensacijų suma suplanuota remiantis tam tikromis kainų prognozėmis. Kainų prognozės, kurios buvo rudenį, kai buvo didžiulis dujų kainų šokas, ir tai, kas yra šiandien, matome, kad yra didelis skirtumas.

Aš išties sutikčiau, kad jei tos tendencijos išsilaikys antrą pusmetį, dėl kurio turime būti atsargūs, nes dabar rinkos mato, kad šią žiemą ES praeis tikrai saugiai, nebus kažkokio dujų racionavimo, didelių apribojimų, saugyklos dabar yra komfortiškai užpildytos ir šilta žiema. Aišku, kad tai padės Europai išbristi šį sezoną. Ateinantį sezoną, vėlgi, manau, kad bus tam tikrų spekuliacijų rinkose, o kaip ES seksis toliau“, – LRT RADIJUI kalbėjo ministrė pirmininkė.

Ministrė pirmininkė darkart akcentavo ES lygiu priimtą sprendimą dėl dujų kainų lubų, kuris, jos manymu, turėtų „apetitus limituoti“.

„Greičiausiai rinkos kainų scenarijus bus geresnis. Noriu pabrėžti, kad žmonės dabar nemoka rinkos kainos, todėl kad elektros atveju yra pusė kainos kompensuojama, dujų atveju – du trečdaliai turbūt rinkos kainos kompensuojama“, – pažymi I. Šimonytė.

„Gali būti, kad, jei tos tendencijos išsilaikys, mums reikės mažesnio biudžeto šitam tikslui, mažesnių kompensacijų“, – priduria ji.

Vis dėlto premjerė atkreipia dėmesį, kad kompensacijos numatytos iš skolintų pinigų, todėl būtina įsivertinti, kiek galime sau tai leisti.

„Tai buvo suplanuoti, kaip skolinti pinigai. Skola Lietuvai, deja, bet pastaruosius metus brango ir pastaruoju metu brango gana nemaloniai, nes tie laikai, kai buvo galima skolintis už nulį arba kažkas mums primokėdavo už tai, kad pasiimdavo mūsų skolos vertybinius popierius, yra pasibaigę ir pasibaigę turbūt negrįžtamai“, – komentuoja I. Šimonytė.

LRT.lt primena, kad nuo sausio 1 dienos daliai vartotojų pabrango elektra, daugiau mokėti reikia ir už gamtines dujas. Dalį augančių kainų kompensuoja valstybė.

Visuomeninio elektros tiekimo kaina siekia 28 centus už kilovatvalandę, praėjusį pusmetį gyventojai mokėjo 24 centus. Be kompensacijos šis tarifas siektų daugiau nei 56 centus.

Pakilo ir gamtinių dujų kaina. Besinaudojantiems dujinėmis viryklėmis maistui ruošti, sąskaita vidutiniškai turėtų augti 1,5 euro. Tiems, kas dujomis šildosi namus, pritaikius valstybės kompensaciją, išlaidos turėtų didėti vidutiniškai 14 eurų.

Valstybės biudžete elektros ir dujų kompensacijoms gyventojams numatyta maždaug 800 milijonų eurų. Nuo spalio dalis elektros kainos kompensuojama ir verslui.

Skaityti visą pranešimą