Premjerė: į COVID-19 jau reikia pradėti reaguoti kaip į gripą, ir saugotis reikia, ir skiepytis reikia

Prieš 1 metus 108

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad COVID-19 ligą šiame etape jau reikia vertinti labiau kaip sezoninį gripą. Ministrė pirmininkė akcentuoja, kad saugotis ir skiepytis sustiprinančiomis dozėmis reikia, tačiau, anot jos, šie sprendimai jau yra labiau pačių gyventojų atsakomybė.

„Iš esmės į jį (COVID-19 – ELTA) jau reikia pradėti reaguoti kaip į gripą. Ir saugotis reikia, skiepytis reikia, bet, žinoma, tai jau yra tie sprendimai, kuriuos žmonėms reikės priimti daugiau mažiau patiems“, – LRT RADIJUI ketvirtadienį teigė I. Šimonytė.

Premjerė akcentuoja, kad algoritmai, kada ir kam skiepytis rekomenduojama yra kiekvienam prieinami Vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos interneto tinklalapiuose. Visgi I. Šimonytė mano, kad paprasčiausiais būdas dėl skiepijimosi nuo COVID-19 eigos pasitarti su savo šeimos gydytoju.

„Ten nupiešta labai daug variantų, nes žmonės yra labai skirtingi. Pirmoji skiepų banga buvo labai aiški, kadangi iš esmės visi turėjo skiepytis pirmą kartą ir po to pasiskiepyti antrą kartą. Dabar jau ypatingai po omikrono, kuriuo persirgo labai daug žmonių ar bent jau buvo užsikrėtę labai daug žmonių, tie laikai, kada kam ateina laikas skiepytis nauja sutvirtinančia doze, jie yra labai skirtingi. Priklauso nuo to, ar jūs turite kažkokių kitų ligų, ar jūs jų neturite, kada jūs buvote užsikrėtęs ir panašiai“, – sakė I. Šimonytė.

„Ir tas algoritmas yra labai aiškiai išdėliotas, bet dar paprasčiau yra pasitarti su savo šeimos gydytoju, kuris tikrai tai žino ir galės atsižvelgdamas į jūsų konkrečią situaciją patarti, kada gi jums reikėtų skiepytis“, – pridūrė ji.

I. Šimonytė akcentuoja, kad prieš šaltąjį metų laikotarpį aktualiausia pasiskiepyti vyresniojo amžiaus žmonėms ir gyventojams, turintiems imunitetą slopinančių susirgimų.

„Labiausiai, žinoma, reikia susirūpinti ir suskubti žmonėms, kurie yra pagyvenę, kurie turi imunitetą slopinančių susirgimų arba kurie turi kitų gretutinių susirgimų, kadangi tokiems žmonėms net ir tokios ligos kaip gripas, jos gali būti fatališkos. Ir kuo greičiau šie žmonės pasiskiepys, tuo geriau jie apsisaugos prieš šaltąjį metų laikotarpį, kuomet susirgimų skaičius gali padidėti“, – pabrėžė premjerė.

Visgi ministrė pirmininkė akcentuoja, kad, vertinant COVID-19 duomenis, situacija nepalyginamai geresnė nei pastaraisiais metais tuo pačiu laikotarpiu.

„Labai gerai matome, kad tiek ligoninių užimtumu, tiek mirtingumu, tiek kitais požymiais situacija yra nepalyginama su tuo, kas buvo prieš metus ar net prieš dvejus metus, kadangi daugelis žmonių yra įgiję imunitetą vienu ar kitu būdu ir tai apsaugo nuo sunkesnių ligos formų bei taip pat mirtinų išeičių“, – sakė ji.

Skaityti visą pranešimą