Prancūzija Jungtinėse Tautose išpeikta dėl rasizmo ir policijos smurto

Prieš 11 mėnesius 68

Kelios šalys pirmadienį Jungtinėse Tautose išreiškė susirūpinimą dėl policijos smurto, įskaitant smurtą prieš protestuotojus, Prancūzijoje, kai šalyje prasidėjo dar viena masinių demonstracijų diena.

Per visuotinę periodinę peržiūrą, kurią kas ketverius metus turi atlikti visos 193 JT šalys, taip pat buvo kalbama apie išpuolius prieš migrantus, rasinį profiliavimą ir religinę netoleranciją.

Ženevoje vykusiame Žmogaus teisių tarybos posėdyje Švedijos atstovas pareiškė, kad Prancūzija turi „imtis priemonių, kad skaidriai išnagrinėtų kaltinimus dėl pernelyg didelio policijos ir žandarmerijos jėgos naudojimo prieš protestuotojus demonstracijų metu“.

Panašų susirūpinimą išreiškė ir kitos šalys, įskaitant Daniją, Lichtenšteiną ir Norvegiją, taip pat Rusiją, Venesuelą ir Iraną – tris šalis, kurios nuolat kaltinamos policijos smurtu ir kitais rimtais bei plačiai paplitusiais žmogaus teisių pažeidimais.

„Esame susirūpinę dėl griežtų ir kartais smurtinių priemonių, kuriomis siekiama išblaškyti taikius piliečius“, – tarybai sakė Rusijos atstovė Kristina Sukačeva.

Ši kritika nuskambėjo Prancūzijai ruošiantis, kad gegužės 1-ąją, minint darbuotojų dieną, šalies gatves užplūs iki 1,5 mln. protestuotojų, nors prezidentas Emmanuelis Macronas bando nukreipti šalies dėmesį nuo prieštaringo pensijų įstatymo, kuris sukėlė pasipiktinimą ir socialinius neramumus.

Prancūzijoje vis dažniau pasipiktinama policija dėl neproporcingo jėgos panaudojimo susidorojant su minia, vykstant kelis mėnesius trukusiems protestams dėl pensinio amžiaus padidinimo nuo 62 iki 64 metų.

Pirmadienį vykusioje peržiūroje kelios šalys, įskaitant Jungtines Valstijas ir Kiniją, paragino Prancūziją aktyviau kovoti su rasine ir religine diskriminacija.

JAV atstovė Kelly Billingsley teigė, kad jos šalis ragina Paryžių „dėti daugiau pastangų kovojant su nusikaltimais ir grasinimais smurtu dėl religinės neapykantos, pavyzdžiui, antisemitizmu ir neapykanta musulmonams, įskaitant priekabiavimo, vandalizmo ir užpuolimo atvejus“.

Kinijos atstovas pasmerkė „rasizmo ir ksenofobijos plitimą“ Prancūzijoje ir paragino ją „nutraukti... migrantų teises pažeidžiančias priemones“.

Brazilija ir Japonija pasmerkė „saugumo pajėgų vykdomą rasinį profiliavimą“.

Prancūzijos vidaus reikalų ministerijos patarėja teisiniais klausimais Sabrine Balim sakė Tarybai, kad jėgos panaudojimas buvo „griežtai prižiūrimas, kontroliuojamas, o netinkamo panaudojimo atveju – baudžiamas“.

Ji taip pat pabrėžė, kad „Prancūzija smerkia bet kokį rasinį profiliavimą“.

Skaityti visą pranešimą