Porošenkos ir Medvečuko bylos medžiagos pirmosiomis Rusijos invazijos valandomis Ukrainoje tapo pelenais

Prieš 1 metus 106

Kaip „Current Time“ sakė trys šaltiniai teisėsaugoje, per kelias valandas prieš ir po Rusijos invazijos vasario mėnesį Ukrainos valstybinis tyrimų biuras sunaikino slaptus dokumentus, susijusius su stambiomis baudžiamosiomis bylomis, taip pat ir prieš pagrindinius politinius veikėjus.

Ši publikacija yra LRT.lt portalo partnerio „Radio Free Europe / Radio Liberty“ (RFE / RL) originalus kūrinys.

Neaišku, ar dokumentai buvo sunaikinti tam, kad nepatektų į rusų rankas, ar siekiant sutrukdyti nagrinėti šias bylas.

Sunaikinta medžiaga susijusi su buvusio prezidento Petro Porošenkos, deputato, artimo Rusijos prezidento Vladimiro Putino draugo Viktoro Medvedčuko ir buvusio Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vadovo Oleksandro Jakimenkos, 2014 metais įsakiusio šaudyti į protestuotojus Kyjive, bylų tyrimais.

Panašiai kaip JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB), aukščiausių pareigūnų įvykdytus nekorupcinius nusikaltimus tiriantis Valstybinis tyrimų biuras teigė negalintis iš karto pakomentuoti šių teiginių ir paprašė 20 darbo dienų atsakyti į užklausą.

Tačiau Generalinė prokuratūra liepos 8 d. pranešime „Current Time“ patvirtino, kad „tam tikrą medžiagą, kurioje buvo slaptos informacijos iš nagrinėjamų baudžiamųjų bylų,... sunaikino Valstybinio tyrimų biuro Informacijos saugumo departamentas“. Tarnyba pridūrė, kad su šias bylas vedančiais prokurorais „nebuvo tartasi dėl medžiagos sunaikinimo“.

Generalinė prokuratūra taip pat teigė, kad sunaikintą informaciją bandoma atkurti, naudojant archyvines bylų medžiagas.

Remiantis vidine teisėsaugos informacija, kurią „Current Time“ gavo iš vieno iš savo šaltinių Ukrainos teisėsaugoje, vasario 24 d., 1.30 val., likus vos dviem su puse valandos iki Rusijos invazijos pradžios, iš Valstybinio tyrimų biuro būstinės Kyjive buvo paimti dokumentai, susiję su 140 baudžiamųjų bylų.

Dalis šių dokumentų buvo sunaikinti Kyjive, o likę nugabenti į Chmelnickio miestą, esantį už 350 kilometrų į pietvakarius nuo sostinės.

Kaip teigiama gautoje informacijoje, tyrimų biuro viršininkas Oleksijus Suchačovas vėliau tą rytą nuvyko į Chmelnickį ir pritarė likusios medžiagos sunaikinimui, kuris buvo įvykdytas per dvi dienas.

Tarp sunaikintos medžiagos buvo 500 slaptų įrodymų, įskaitant slaptus garso ir vaizdo įrašus.

Buvęs prokuroras Serhijus Horbatiukas suabejojo, kodėl medžiaga buvo sunaikinta Chmelnickyje, jei miestui negrėsė Rusijos pajėgų puolimas.

Anot jo, jei miestui būtų kilusi grėsmė, Tyrimų biuro pareigūnai turėjo saugiai nugabenti dokumentus toliau į Vakarus.

„Jei jie iš tiesų buvo sunaikinti, tai yra ne tik neteisėta, bet ir gresia baudžiamoji atsakomybė už darbo su slapta medžiaga taisyklių pažaidimą ir tokios medžiagos sunaikinimą“, – sakė jis.

Ukrainiečių teisininkas Vitalijus Tytichas „Current Time“ sakė, kad turėtų būti atliktas tyrimas ir išsiaiškinta, kas ir kodėl įvyko.

Šaltinių teigimu, kartu su slaptais dokumentais sunaikinta ir medžiaga, susijusi su prieštaringai vertinamo buvusio prezidento Viktoro Janukovyčiaus 2010 m. pasirašytu susitarimu su buvusiu Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu ir tyrimu dėl pakartotinių karinės įrangos, įskaitant naikintuvus ir sraigtasparnius, perdavimų Rusijai 1992–2014 m., pabloginusių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų padėtį.

V. Janukovyčius ir D. Medvedevas susitarė, kad Rusija parduos Ukrainai gamtines dujas žemesnėmis nei rinkos kainomis mainais už Ukrainos sutikimą pratęsti Rusijos Juodosios jūros uosto Kryme nuomos sutartį iki 2042 m.

Šis susitarimas sukėlė provakarietiškų Ukrainos politikų pasipiktinimą. Rusija pasinaudojo Kryme dislokuotu savo kariniu jūrų laivynu, kad 2014 m. užgrobtų ir aneksuotų Ukrainai priklausantį pusiasalį.

Iš šaltinių teisėsaugoje gautoje informacijoje teigiama, kad sunaikinus dokumentus, tolesnis bylų tyrimas ir jų perdavimas teismui yra „abejotinas“.

S. Horbatiuko teigimu, medžiagos sunaikinimas „smarkiai sutrukdys“ bylų tyrimui, bet netaps jo nutraukimo priežastimi.

Gruodžio 31 d. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Valstybinio tyrimų biuro viršininku paskyrė O. Suchačovą, laimėjusį konkursą šioms pareigybėms užimti, nors kai kurie aktyvistai teigia, kad atrankos rezultatai buvo suklastoti.

Nuo 2020 m. rugsėjo jis laikinai ėjo biuro viršininko pareigas.

O. Suchačovas 2000–2017 m. dirbo SBU, o 2017–2019 m. – Generalinėje prokuratūroje.

Jis buvo atleistas iš prokuratūros už tai, kad patikrinimo metu neišlaikė teisinių žinių testo.

Manoma, kad O. Suchačovas yra Oleho Tatarovo, kuris, valdant V. Janukovyčiui, buvo VRM pagrindinio tyrimų skyriaus vadovo pavaduotojas, protežė.

Skaityti visą pranešimą