Popiežiaus komentaras apie karo žiaurumus įsiutino Zacharovą: „pozicija vėl pasikeitė?“

Prieš 1 metus 60

Įvairūs Rusijos pareigūnai išreiškė nepasitenkinimą ir pažėrė kaltinimų popiežiui Pranciškui, kuris pareiškė, kad „žiauriausi“ Rusijos kariai Ukrainoje yra čečėnai ir buriatai.

„Apskritai, galbūt žiauriausi yra tie, kurie yra iš Rusijos, bet ne rusų tradicijos, tokie kaip čečėnai, buriatai ir panašiai. (...) Žinoma, įsiveržė Rusijos valstybė. Tai yra visiškai aišku“, – pirmadienį „Catholic Magazine America“ paskelbtame interviu pontifikas.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pareiškė, kad „tai jau nebe rusofobija, bet tolio lygio perversija, kokio nežinau.“

„Neseniai Vakarai manė, kad viskas yra priešingai, kad slavai kankina čečėnus, dabar pozicija pasikeitė. (...) Mes mūsų multikonfesinėje ir multietninėje šalyje esame viena šeima su buriatais, čečėnais“, – socialinio tinklo įraše pareiškė M. Zacharova.

Buriatijos gubernatorius taip pat aiškino, kad buriatų kariai neva „rodo geriausias Rusijos kariuomenės tradicijas“, o jei „jie yra pastebimi, tai reiškia, kad gerai dirba“.

„Laisvos Buriatijos fondo“ vadovė Aleksandra Garmažapova apkaltino pontifiką, kad jis bando „išvengti Putino paminėjimo interviu, bet dėl kažkokios priežasties pamini būtent čečėnus ir buriatus“. Rusijos budistų vadovas lama Damba Ajushejevas pareiškė, kad „Europos lotynai nesupranta, kad gyvenimas šaltame Sibire ir Tolimuosiuose Rytuose daro žmones atsparesnius, kantresnius ir ištvermingesnius įvairiems sunkumams.“

„Todėl mūsų žmonės nėra žiaurūs, jie tik vėl oriai turi ginti savo tėvynę nuo fažizmo, kaip tai darė mūsų seneliai ir proseneliai“ – pareiškė D. Ajushejevas.

Rusijos Tolimųjų Rytų regionai neteko neproporcingai daug karių, kurie buvo išsiųsti kautis į Ukrainą, vėliau čia intensyviau nei didžiuosiuose Rusijos centruose vykdyta mobilizacija. Manoma, kad taip Kremlius siekė išvengti visuomenės nepasitenkinimo dideliuose miestuose. Ramzano Kadyrovo vadovaujamos Čečėnijos daliniai, vadinami „kadyrovcais“ iš tiesų pasižymėjo žiauriu elgesiu kovos veiksmuose, specialūs daliniai yra skirti ir įsakymams nepaklūstančių rusų karių baudimui.

Skaityti visą pranešimą